Artikel top billede

Her er to helt nye styresystemer til smartphones

I år vil der ske ting og sager på mobilområdet. Der vil blive lanceret telefoner med de nye mobil-styresystemer Firefox og Sailfish, hvilket kan ryste op i markedet.

Læs også:

Dette kommer til at afgøre Ubuntus smartphone-succes

Computerworld News Service: I 2013 vil der i et i forvejen overfyldt marked blive lanceret smartphones med henholdsvis Mozilla Firefox og Jolla Sailfish.

De vil ifølge analytikere i første omgang kun få en lille men alligevel vigtig indflydelse, da smartphone-brugerne så småt er begyndt at ønske alternativer til de førende mobil-styresystemer: Apples iOS og Googles Android.

Smartphone-producenten ZTE offentliggjorde i sidste uge planer om at samarbejde med et europæisk teleselskab om at lancere en smartphone baseret på Mozillas mobil-styresystem, Firefox.

ZTE vil muligvis også tilbyde denne telefon i USA, fortæller direktør for ZTE USA, Cheng Lixen, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Nokia-folk klar med nyt OS

Herudover forventes det, at der i første kvartal vil blive lanceret en smartphone med Jollas mobil-styresystem, Sailfish, muligvis i Kina. Sailfish blev først præsenteret for offentligheden i november i Helsinki.

Jolla betyder "jolle" på finsk - altså en lille båd - og firmaet består af tidligere medarbejdere fra Nokia, som arbejdede på mobil-styresystemet MeeGo, før Nokia droppede det i februar 2011 for i stedet at satse på Windows Phone.

I nogle af de første anmeldelser er brugergrænsefladen i Sailfish blevet sammenlignet med flisedesignet i Windows Phone 8, på grund af den måde ikoner vises på startskærmen. Jolla har offentliggjort en kort præsentation af Sailfish på YouTube.

Engadget har også offentliggjort en video på godt otte minutter, hvori en udvikler fra Jolla demonstrerer Sailfish på en prototype af en telefon.

En smartphone med Firefox OS

Læs også:

Dette kommer til at afgøre Ubuntus smartphone-succes

På it-messen CES fremviste folk fra Mozilla en "mystisk" smartphone med mobil-styresystemet Firefox. Her blev det i første omgang ikke offentliggjort, hvem der skulle producere hardwaren.

Mozilla har dog nu offentliggjort, at mobil-styresystemet Firefox vil blive baseret på HTML5 og at telefonen vil blive produceret af TCL Communication Technology fra Hongkong under navnet Alcatel One Touch samt af ZTE. Telefonen vil ifølge Mozilla i første omgang blive lanceret i Sydamerika senere i år.

Af teleselskaber, der har indgået aftale om at støtte mobil-styresystemet Firefox kan nævnes Sprint i USA, Deutsche Telekom i Tyskland, Etisalat i Abu Dhabi, Smart Communications i Filippinerne, Telecom Italia i Italien, Telefonica i Spanien og norske Telenor.

Sådan vil de vinde markedsandele

Begge disse nye mobil-styresystemer er tiltænkt smartphones i den billige ende og i mellemklassen, vurderer adskillige analytikere. Strategy Analytics vurderer, at Firefox vil snuppe én procent af det globale smartphone-marked i løbet af 2013.

Analytiker Ramon Llamas fra IDC vurderer, at både Firefox og Sailfish kun "meget langsomt" vil slå an. De nye mobil-styresystemer vil træde ind i et marked, der er domineret af Android og iOS.

Desuden er telefoner med Windows Phone begyndt at vinde fodfæste, mens smartphones med BlackBerry 10 vil komme på markedet 30. januar.

"Indtil videre lader det til at være mest snak, uden at der er så meget at se," kommenterer analytiker Carolina Milanesi fra Gartner. "Jeg tror, at producenter og teleselskaber i 2013 vil kigge på disse alternative mobil-styresystemer primært for at undgå at lægge hele deres fremtid i Googles hænder."

Hun vurderer også, at de nye mobil-styresystemer kan ende på white label-produkter, der fremstilles af de samme producenter, men sælges under andre varemærker.

Dette venter eksperterne

Lanceringen af smartphones med Firefox og Sailfish vil blive fulgt med interesse af de fire største producenter af styresystemer til smartphones - Google, Apple, Microsoft og Research in Motion - påpeger William Dudley, der er group director for produktledelse hos SAP.

Dudley følger med i tendenserne på mobilområdet og en af hans forudsigelser om de 10 vigtigste begivenheder på området i år er lanceringen af et nyt mobil-styresystem.

"Der sker en hel del innovation i denne branche og jeg tror, at nogle af de fire største ikke længere vil være med på top fire i slutningen af dette årti," skriver Dudley. Han foreslår muligheden for, at et nyt mobil-styresystem i 2013 måske endda vil understøtte apps fra andre platforme.

Dudley bemærker i et interview, at mange af de første brugere og udviklere ikke har været alt for glade for de første mobil-styresystemer.

Det største problem med Android er for eksempel, at det er "meget fragmenteret" på tværs af de forskellige producenter, påpeger han.

Mobil-styresystemet Firefox gør sig bemærket ved at være baseret på HTML5, hvilket ifølge Dudley vil tiltrække udviklere.

"De fire store kan ikke hvile på laurbærerne," kommenterer Dudley. "Nogen kommer til at snuppe en bid af deres kage."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Dette kommer til at afgøre Ubuntus smartphone-succes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.