Artikel top billede

Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet

Regeringen vil udrulle en lang række tunge velfærdsløsninger inden for få år. Første skridt bliver en egentlig digitaliseringsreform.

Ude i kommunerne, i regionerne og i staten har embedsmændene travlt med at tale digitalisering i disse dage, uger og måneder.

Det skyldes, at der inden for knap to måneders tid vil blive sparket gang i en såkaldt udfordringspjece, der skal danne grundlaget for en egentlig digitaliseringsreform, som forventes at se dagens lys omkring sommerferien.

Mens den offentlige sektor i de foregående år har prioriteret kommunikationen mellem borgerne og den offentlige sektor med tvungen selvbetjening og digital post frem mod 2015, så bliver temaet for digitaliseringsreformen offentlige services. 

Her er det undervisning, socialområdet og sundhedsområdet, der er de overordnede temaer.

Med reformen kommer begreber som differentieret læring, fjernundervisning, telemedicin, robot-udrulning og dataudveksling mellem forskellige offentlige sektorer således for alvor i spil.

Så hvor det seneste store digitale effektiviseringsskridt gik fra borgerservicecentrets skranker og den analoge postkasse til danskernes egne computere og internetforbindelser, så handler næste store offentlige digitaliseringssatsning om dine børns skoletid, liv og død på hospitalet, samt hvordan vi skal hjælpe udsatte danskere bedst - og ikke mindst billigst - ved hjælp af it-værktøjer.  

Digitalisering med større frihed

Formålet med digitaliseringsreformen er klart.

"Vi skal have mere velfærd for pengene," lyder det med finansminister Bjarne Corydons (S) ord på konferencen "Velfærdens Innovationsdag" afholdt i Øksnehallen i København arrangeret af Mandag Morgen, hvor knap 1.300 offentlige, private og frivillige velfærdsledere spidser ører til ministerens ord.

Finansministeren lover, at digitaliseringsreformen vil betyde store, positive forandringer, når Danmarks service-områder skal på den politiske dagorden i løbet af foråret på Christiansborg med det formål, at diskussioner om frivillighed, tvang og nationale udrulninger fører til en egentlig digitaliseringsreform.

"Vi sat gang i den digitale kommunikation, hvor det går godt. Nu er turen kommet til service-områderne, hvor vi skal have skabt større frihedsgrad for den offentlige sektor og for borgerne, som har vist sig parate til digitaliseringen," siger Bjarne Corydon på velfærdskonferencen.

Skal vi tvinge de syge til digital selvhjælp?

Han nævner også, at der i kølvandet på digitaliseringsreformen også kommer offentlige investeringer, som i 2012 nåede sit højeste niveau siden 1983.

Vil ikke slippe digitaliseringen igen

regionsrådsformand Carl Holst (V) fra Region Syddanmark forklarer, at det offentlige ikke altid ved bedst med hensyn til at finde på digitale velfærdsløsninger.

Disse løsninger bør derfor i høj grad bør udvikles i tæt samarbejde med borgerne som eksempelvis patienter på et hospital.

"Ikke alle har de samme behov. Vi skal derfor i den offentlige sektor understrege, at velfærdsteknologiske løsninger skal give mere værdi for den enkelte borger," lyder det fra Carl Holst i debatten.

Regionsrådsformanden fortæller også, at regionen har erfaringer med via moderat pres at få patienter til at tage imod en såkaldt patientkuffert med blandt andet blodtryksmåler og vægt, så de hjemme i deres egen bolig kunne måle, hvordan deres sygdomsforløb skred frem og rapportere det ind til hospitalerne.

"Selvom vi gentagne gange blev nødt til at sige, at de skulle prøve en patientkuffert, så endte det faktisk med, at mange af patienterne ikke ville af med kufferten igen bagefter, fordi de følte, at den var blevet deres link til sundhedsvæsenet."

Tvang versus frivillighed

Carl Holst giver i debatten udtryk for, at det ikke bør være det offentliges opgave at påtvinge borgerne de digitale løsninger, netop fordi alle ikke har de samme behov.

"Det er teknologien, der giver mulighed for at varetage den enkelte borgers behov, og i dag tager den offentlige sektor ofte udgangspunkt i allerede eksisterende systemer," forklarer han i debatten med blandt andre Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Lars Frelle-Petersen siger derimod, at hvis det offentlige pressede borgerne i "den rigtige retning" (læs: mod mere selvhjælp via digitale hjælpemidler), så vil digitaliseringsreformen blive mest omkostningseffektiv.

Den slags dilemmaer - tvang versus frivillighed - er ét blandt flere temaer, som politikerne på Christiansborg i de kommende måneder skal tage stilling til ud fra udfordringspjecen, inden reformudspillet kommer på banen hen i mod sommerferien.

Hvordan mener du, at digitaliseringsreformen af serviceområderne skal gribes an?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nyt AI-system har femdoblet indtjeningen på salg af containere hos Mærsk: Sådan fungerer projektet Captain Peter
Et nyt AI-projekt hos den danske container-gigant A.P. Møller Mærsk har styrket, hvor præcist selskabet kan forudse en container kommer frem. Med systemet er koncernen blevet 20 procent mere præcis og har løftet indtjeningen markant. "Vores grundlæggende tankegang er, at transparens skal være gratis og services skal man betale for," siger product owner Alexander Wahl-Rasmussen om AI-projektet, der kaldes for Captain Peter.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.