Artikel top billede

Nokias Stephen Elop driller HTC's Peter Chou ved at tage et billede af ham med Nokias 41 megapixels-smartphone, PureView 808. I midten ses Dennis Crowley, administrerende direktør i foursquare. PureView blev den sidste Symbian-smartphone fra Nokia.

Nokia trækker stikket: Aldrig mere Symbian-smartphones

Symbian er definitivt fortid i Nokia. Det sker, selvom selskabets Symbian-smartphones stadig sælger ganske pænt sammenlignet med Windows Phone.

Læs også:

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

2012 blev året, hvor Nokia spyttede den sidste Symbian-baserede smartphone på markedet.

Det var i februar 2011 at Stephen Elop traf den dramatiske beslutning om at droppe Symbian til fordel for Windows Phone - men dengang lød beskeden at produktionen af Symbian-telefonerne ville fortsætte i overgangsperioden.

Det blev dog allerede 2012, der blev det sidste år med nye Symbian-smartphones fra Nokia.

"I vores overgang til Windows Phone i 2012 fortsatte vi med at komme med enheder baseret på Symbian."

"Nokia 808 PureView, en enhed der demonstrerer vores billede-kapaciteter og kom på markedet i midten af 2012, var den sidste Symbian-enhed fra Nokia," kan man blandt andet læse i Nokias årsregnskab, som blev offentliggjort torsdag.

Sådan sælger Symbian 

PureView 808 blev præsenteret under Mobile World Congress i 2012, hvor den tiltrak sig en del opmærksomhed, fordi den har et kamera på hele 41 megapixels.

Stephen Elop havde sågar denne Symbian-smartphone med på scenen under sin keynote på konferencen (se billedet øverst).

Det pudsige er, at selvom Nokia har gjort alt for at sende Symbian i graven, så blev der stadig solgt 2,2 millioner Symbian-smartphones i fjerde kvartal 2012.

Til sammenligning solgte Nokia i samme kvartal 4,4 millioner Lumia-enheder med Windows Phone.

"Vi venter, at vores Symbian-enheder vil udgøre en significant mindre andel af vores overordnede Smart Device volumen i første kvartal 2013 og fremad," skriver Nokia i åresregnskabet.

Så meget faldt salget af Nokia-smartphones

Med beslutningen om at aldrig mere at producere Symbian-smartphones må man håbe for Nokia, at Windows Phone-produkterne snart begynder at sælge bedre. 

I årsregnskabet 2012 kan man nemlig læse, at Nokia solgte 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så selskabet landede på i alt 35 millioner enheder i 2012. 

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lød analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank, torsdag.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner. 

Sidste år lød underskuddet på omkring otte milliarder kroner. 

Alt er dog ikke den rene elendighed ifølge Morten Imsgard. 

"Det positive er, at man har fået skåret omkostningsbasen så meget, at man igen kan gøre sig forhåbninger om, at Nokia kan være lønsomt." 

Han peger på, at de fire millioner solgte Lumia-telefoner i fjerde kvartal ikke er overvældende. 

"Næste problem består i, at man skal have salget accelereret."

Læs også:

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.