Artikel top billede

Nokias Stephen Elop driller HTC's Peter Chou ved at tage et billede af ham med Nokias 41 megapixels-smartphone, PureView 808. I midten ses Dennis Crowley, administrerende direktør i foursquare. PureView blev den sidste Symbian-smartphone fra Nokia.

Nokia trækker stikket: Aldrig mere Symbian-smartphones

Symbian er definitivt fortid i Nokia. Det sker, selvom selskabets Symbian-smartphones stadig sælger ganske pænt sammenlignet med Windows Phone.

Læs også:

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

2012 blev året, hvor Nokia spyttede den sidste Symbian-baserede smartphone på markedet.

Det var i februar 2011 at Stephen Elop traf den dramatiske beslutning om at droppe Symbian til fordel for Windows Phone - men dengang lød beskeden at produktionen af Symbian-telefonerne ville fortsætte i overgangsperioden.

Det blev dog allerede 2012, der blev det sidste år med nye Symbian-smartphones fra Nokia.

"I vores overgang til Windows Phone i 2012 fortsatte vi med at komme med enheder baseret på Symbian."

"Nokia 808 PureView, en enhed der demonstrerer vores billede-kapaciteter og kom på markedet i midten af 2012, var den sidste Symbian-enhed fra Nokia," kan man blandt andet læse i Nokias årsregnskab, som blev offentliggjort torsdag.

Sådan sælger Symbian 

PureView 808 blev præsenteret under Mobile World Congress i 2012, hvor den tiltrak sig en del opmærksomhed, fordi den har et kamera på hele 41 megapixels.

Stephen Elop havde sågar denne Symbian-smartphone med på scenen under sin keynote på konferencen (se billedet øverst).

Det pudsige er, at selvom Nokia har gjort alt for at sende Symbian i graven, så blev der stadig solgt 2,2 millioner Symbian-smartphones i fjerde kvartal 2012.

Til sammenligning solgte Nokia i samme kvartal 4,4 millioner Lumia-enheder med Windows Phone.

"Vi venter, at vores Symbian-enheder vil udgøre en significant mindre andel af vores overordnede Smart Device volumen i første kvartal 2013 og fremad," skriver Nokia i åresregnskabet.

Så meget faldt salget af Nokia-smartphones

Med beslutningen om at aldrig mere at producere Symbian-smartphones må man håbe for Nokia, at Windows Phone-produkterne snart begynder at sælge bedre. 

I årsregnskabet 2012 kan man nemlig læse, at Nokia solgte 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så selskabet landede på i alt 35 millioner enheder i 2012. 

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lød analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank, torsdag.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner. 

Sidste år lød underskuddet på omkring otte milliarder kroner. 

Alt er dog ikke den rene elendighed ifølge Morten Imsgard. 

"Det positive er, at man har fået skåret omkostningsbasen så meget, at man igen kan gøre sig forhåbninger om, at Nokia kan være lønsomt." 

Han peger på, at de fire millioner solgte Lumia-telefoner i fjerde kvartal ikke er overvældende. 

"Næste problem består i, at man skal have salget accelereret."

Læs også:

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere