Artikel top billede

Sådan analyserer it-sikkerhedsekspert hackerne

Interview: Med to årtiers erfaring indenfor it-sikkerhed er Mikko Hyppönen en af de mest respekterede i branchen. Se her, hvordan han læser hackerne og deres vaner.

Læs også:
Minister: Danske hackere skal hacke tilbage

Blandt de værste i verden: Det vælter ud med malware fra Danmark

Oracle: Vi vil fortsat installere crapware sammen med Java

Portræt: I 1991 fandt den finske universitetsstuderende Mikko Hyppönen et studiejob i konsulentvirksomheden Data Fellows ved Helsinki.

Det skulle vise sig at blive en mere permanent stilling end først antaget.

To årtier senere sidder Mikko Hyppönen stadig i virksomheden, der i 1999 ændrede navn til F-Secrure.

"Jeg var den sjette person, virksomheden ansatte. I dag er vi over 11.000 medarbejder i 26 lande, og nu har jeg den største anciennitet. Jeg har været hos F-Secure i en evighed," reflekterer den veltalende finne.

It-sikkerhedseksperten er et yderst velkendt navn i branchen, og hans evner bruges flittigt af stater over hele verden. Deriblandt USA.

Til Dansk IT's årlige sikkerhedskonference fortalte Mikko Hyppönen Computerworld, hvad han anser for at være de mest interessante it-sikkerhedsemner anno 2013.

Her kan du få et indblik i, hvad der motiverer hackerne, it-sikkerhed set i et historisk perspektiv og hacking af biler.

Motivgranskning

For Mikko Hyppönen handler it-sikkerhed ikke kun om evnen til at analysere skadelig kode. Det handler i høj grad om motivgranskning af hackerne.

"Se på de forskellige typer af hackere. Se på efterretningstjenesterne, hacktivisterne og de kriminelle. Se på hvordan de arbejder, og hvad de får ud af deres angreb,"

Særligt organiseret kriminalitet påpeges som det helt store problem set i forhold til de to andre søjler. Hacking er blevet til million forretning.

"Billedet er komplet forandret. I 80'erne og 90'erne skete hacking primært uden motiv. Men nu laver kriminelle bander millioner af kroner," siger Mikko Hyppönen og fortsætter:

"Hacktivisterne bruger hacking som protest form. Mens stater, militæret og efterretningstjenesterne i øjeblikket foretager et decideret cyberkrigs-kapløb,"

Dette område er helt overset, når det gælder it-sikkerhed

Sikkerheden omkring computere, telefoner og kritisk infrastruktur har et enormt fokus, både fra eksperter og presse, men Mikko Hyppönen mener, at vi glemmer et andet vigtigt område.

"Din bil, tv, ur, køleskabe eller sågar din kaffemaskiner indeholder i dag computere i en eller anden form, som regel med en Linux distribution som styresystem," mener Mikko Hyppönen og fortsætter:

"Kombiner det med en opkobling til internettet, og så har du balladen,"

Mikko Hyppönen vender igen tilbage til motivgranskningen og fremhæver, at de kriminelle ikke bare går efter alt, hvad de kan.

"Måske kunne kriminelle hacke mit køleskab, og benytte det som en del af et større bot-net. Sandsynligheden for at det sker, er ikke stor," siger Mikko Hyppönen og forsætter:

"Men min BMW eller Mercedes derimod, den er interessant for de kriminelle. Hvis det gør det nemmere at stjæle min bil gennem hacking, så vil kriminelle selvfølgelig udnytte det,"

Ikke alt er forandret over 22 år

Mikko Hyppönens interesse for it-området stammer tilbage fra 80'erne, hvor han som knægt startede med programmering.

"Ser jeg tilbage, så har det været en vild tur. Sikkerhedstruslerne og problemstillingerne er ændret markant," siger han.

Han fremhæver særligt introduktioner af internettet og mail-services som de helt essentielle landvindinger.

Men selvom områderne er markant forandret, er der stadig områder, der kan sammenlignes med tilstanden for 22 år siden.

"Uden internet blev malware spredt via floppydiske fra computer til computer, det krævede fysisk transport," siger han og fortsætter:

"Vi ser stadig fysisk spredning i dag. Bare se på Stuxnet, der blev spredt via USB-discs,"

Læs også:
Minister: Danske hackere skal hacke tilbage

Blandt de værste i verden: Det vælter ud med malware fra Danmark

Oracle: Vi vil fortsat installere crapware sammen med Java
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.