Danske netbanker presset i knæ - brugere ramt

En lang række danske netbanker ramt af afviste login-forsøg og lange svartider.

Læs også:
Danske netbank-kunder ramt af stort nedbrud

Forklaring fundet: Derfor gik 50 danske banker i sort 

Danske kunder i en lang række banker, der benytter it-systemer fra Skandinavisk Data Central (SDC) var torsdag i mindst halvanden time ramt af forgæves loginforsøg og lange svartider, når de prøvede at benytte deres netbank.

Sidste måned havde SDC også problemer med netbankerne, men der gik det hele i sort.

Hos SDC, der driver it-systemer hor 138 pengeinstitutter i Norden, fortæller driftsansvarlig Hans Henrik Holm, at problemerne skyldes, at torsdag var den sidste bankdag i måneden, og at problemet stod på omkring middagstid.

"Der har været nogle forlængede svartider tidligere i dag, men der er ingen problemer nu," siger Hans Henrik Holm.

Høj belastning den sidste bankdag
Den sidste bankdag i måneden er der ifølge Hans Henrik Holm altid ekstra mange transaktioner mellem bankerne.

"Midt på dagen var der ret mange transaktioner, og det gav nogle lidt længere svartider for nogle kunder," siger han.

Han fortæller, at visse kunder måske har været nødt til at logge på netbanken flere gange, inden de er kommet ind, eller at der er gået længere tid end normalt, før data bliver vist på skærmen.

"Det er ikke sådan, at det har været nede. Det har betydet, at man måske har skullet prøve én gang til, før man kom ind, " siger han.

I sommers var SDC ramt af et kæmpe-nedbrud, som lagde netbanker ned i dagevis på grund af et defekt disksystem (Storage Area Network). Det kan du læse mere om her

Skyldes ændret brugsmønster
Det er imidlertid ikke alle danske kunder og netbanker, der har været ramt af problemerne.

Samtidig er slutkunder hos SDC's tilsluttede banker i andre lande end Danmark gået fri af it-problemerne.

"Vi sørger for løbende at monitorere og putte ekstra kapacitet på, så det burde ikke ramme så mange som i gamle dage," siger han.

Han tilføjer, at SDC altid justerer kapaciteten efter forbrugsmønsteret.

Han tilskriver den øgede brug af mobile enheder og et nyt brugsmønster problemerne med kapaciteten. Angiveligt går danskerne nemlig ikke længere kun i netbanken, mens de er på arbejde.

"Folk flytter penge og kigger på konti på andre tidspunkter end for blot et enkelt eller to år siden," siger han.

Bankcentralerne har traditionelt kørt såkaldte batch-job på it systemernes mainframe-computere om aftenen, fordi der har været færre kunder.

Og hvis mange folk så begynder at gå på netbanken om aftenen, frem for at se fjernsyn, kan kapaciteten angiveligt blive udfordret.

Hans Henrik Holm fortæller, at SDC faktisk kan måle et fald i transaktionerne, hvis der er noget populært i fjernsynet.

"Hvis der er håndboldfinaler eller spændende serier i fjernsynet, kan man faktisk se det på mønstrene," siger Hans Henrik Holm.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.