Artikel top billede

Danske netbanker presset i knæ - brugere ramt

En lang række danske netbanker ramt af afviste login-forsøg og lange svartider.

Læs også:
Danske netbank-kunder ramt af stort nedbrud

Forklaring fundet: Derfor gik 50 danske banker i sort 

Danske kunder i en lang række banker, der benytter it-systemer fra Skandinavisk Data Central (SDC) var torsdag i mindst halvanden time ramt af forgæves loginforsøg og lange svartider, når de prøvede at benytte deres netbank.

Sidste måned havde SDC også problemer med netbankerne, men der gik det hele i sort.

Hos SDC, der driver it-systemer hor 138 pengeinstitutter i Norden, fortæller driftsansvarlig Hans Henrik Holm, at problemerne skyldes, at torsdag var den sidste bankdag i måneden, og at problemet stod på omkring middagstid.

"Der har været nogle forlængede svartider tidligere i dag, men der er ingen problemer nu," siger Hans Henrik Holm.

Høj belastning den sidste bankdag

Den sidste bankdag i måneden er der ifølge Hans Henrik Holm altid ekstra mange transaktioner mellem bankerne.

"Midt på dagen var der ret mange transaktioner, og det gav nogle lidt længere svartider for nogle kunder," siger han.

Han fortæller, at visse kunder måske har været nødt til at logge på netbanken flere gange, inden de er kommet ind, eller at der er gået længere tid end normalt, før data bliver vist på skærmen.

"Det er ikke sådan, at det har været nede. Det har betydet, at man måske har skullet prøve én gang til, før man kom ind, " siger han.

I sommers var SDC ramt af et kæmpe-nedbrud, som lagde netbanker ned i dagevis på grund af et defekt disksystem (Storage Area Network). Det kan du læse mere om her

Skyldes ændret brugsmønster

Det er imidlertid ikke alle danske kunder og netbanker, der har været ramt af problemerne.

Samtidig er slutkunder hos SDC's tilsluttede banker i andre lande end Danmark gået fri af it-problemerne.

"Vi sørger for løbende at monitorere og putte ekstra kapacitet på, så det burde ikke ramme så mange som i gamle dage," siger han.

Han tilføjer, at SDC altid justerer kapaciteten efter forbrugsmønsteret.

Han tilskriver den øgede brug af mobile enheder og et nyt brugsmønster problemerne med kapaciteten. Angiveligt går danskerne nemlig ikke længere kun i netbanken, mens de er på arbejde.

"Folk flytter penge og kigger på konti på andre tidspunkter end for blot et enkelt eller to år siden," siger han.

Bankcentralerne har traditionelt kørt såkaldte batch-job på it systemernes mainframe-computere om aftenen, fordi der har været færre kunder.

Og hvis mange folk så begynder at gå på netbanken om aftenen, frem for at se fjernsyn, kan kapaciteten angiveligt blive udfordret.

Hans Henrik Holm fortæller, at SDC faktisk kan måle et fald i transaktionerne, hvis der er noget populært i fjernsynet.

"Hvis der er håndboldfinaler eller spændende serier i fjernsynet, kan man faktisk se det på mønstrene," siger Hans Henrik Holm.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere