Foto: Povl D. Rasmussen

Forklaring fundet: Derfor gik 50 danske banker i sort

SDC har fundet årsagen til, at omkring 50 danske netbanker var nede i flere døgn. Firmaet aner ikke, hvorfor problemet opstod.

Omkring 50 danske netbanker med drift hos Skandinavisk Data Center (SDC) fik tirsdag aften atter hul igennem til tusinder af kunder, efter et flere døgn langt nedbrud.

Det fortæller Erik Jakobsen, der er administrerende direktør hos SDC.

"Vi har kørt pænt hele aftenen og fik lavet de sidste tiltag her klokken 22," siger Erik Jakobsen om mandag aften.

Problemerne startede kort efter middag i søndags, efter at SDC havde startet nogle nye diske op på firmaets SAN (Storage Area Network).

Af ukendte årsager på daværende tidspunkt resulterede det i meget lange svartider, som gjorde det svært for netbankkunder såvel som ansatte i bankerne at logge på systemerne.

Problemerne fortsatte mandag, hvor SDC i løbet af dagen begyndte at lukke adgangen til netbankerne ned for at koble dem langsomt på systemerne igen. Frygten var, at presset fra de besøgende ville få systemerne til at vælte igen.

Brugte diske forkert
I mellem tiden er SDC blevet klar over, præcis hvad årsagen til problemerne var, fortæller Erik Jakobsen.

"Det var nogle servere, som stod og kørte for langsomt på grund af for langsomme diske," siger han.

Han fortæller, at det er forkert anvendelse af diskene som gjorde dem for langsomme. Hvorfor og hvordan det kan være, at de blev anvendt forkert, arbejder SDC stadig på at finde årsagen til.

"Vi skal ind og finde ud af, hvad det er for ændringer der er lavet. Derefter ved jeg, om det er menneskelig fejl, manglende forståelse, forkerte beregninger, eller hvad det er," siger Erik Jakobsen.

Det er folk som har knoklet
Han fortæller, at han sendte folkene hjem mandag aften, da systemerne kørte korrekt igen.

"Vi blev færdige klokken 22 i går med folk, der havde siddet her siden søndag klokken 12.25. Derfor synes vi, at de lige skulle have lov til at trække vejret, inden de mødte ind her klokken seks i morges. Det er folk, der har knoklet," siger Erik Jakobsen, der beklager de gener, som fejlen har påført netbankkunderne.

Læs også:

Danske netbanker ramt af samtidige nedbrud.

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud.

Din bank kan være ramt af koordineret DoS-angreb.

Tusinder af bankkunder uden netbank på andet døgn.

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud
.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.