Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Forklaring fundet: Derfor gik 50 danske banker i sort

SDC har fundet årsagen til, at omkring 50 danske netbanker var nede i flere døgn. Firmaet aner ikke, hvorfor problemet opstod.

Omkring 50 danske netbanker med drift hos Skandinavisk Data Center (SDC) fik tirsdag aften atter hul igennem til tusinder af kunder, efter et flere døgn langt nedbrud.

Det fortæller Erik Jakobsen, der er administrerende direktør hos SDC.

"Vi har kørt pænt hele aftenen og fik lavet de sidste tiltag her klokken 22," siger Erik Jakobsen om mandag aften.

Problemerne startede kort efter middag i søndags, efter at SDC havde startet nogle nye diske op på firmaets SAN (Storage Area Network).

Af ukendte årsager på daværende tidspunkt resulterede det i meget lange svartider, som gjorde det svært for netbankkunder såvel som ansatte i bankerne at logge på systemerne.

Problemerne fortsatte mandag, hvor SDC i løbet af dagen begyndte at lukke adgangen til netbankerne ned for at koble dem langsomt på systemerne igen. Frygten var, at presset fra de besøgende ville få systemerne til at vælte igen.

Brugte diske forkert

I mellem tiden er SDC blevet klar over, præcis hvad årsagen til problemerne var, fortæller Erik Jakobsen.

"Det var nogle servere, som stod og kørte for langsomt på grund af for langsomme diske," siger han.

Han fortæller, at det er forkert anvendelse af diskene som gjorde dem for langsomme. Hvorfor og hvordan det kan være, at de blev anvendt forkert, arbejder SDC stadig på at finde årsagen til.

"Vi skal ind og finde ud af, hvad det er for ændringer der er lavet. Derefter ved jeg, om det er menneskelig fejl, manglende forståelse, forkerte beregninger, eller hvad det er," siger Erik Jakobsen.

Det er folk som har knoklet

Han fortæller, at han sendte folkene hjem mandag aften, da systemerne kørte korrekt igen.

"Vi blev færdige klokken 22 i går med folk, der havde siddet her siden søndag klokken 12.25. Derfor synes vi, at de lige skulle have lov til at trække vejret, inden de mødte ind her klokken seks i morges. Det er folk, der har knoklet," siger Erik Jakobsen, der beklager de gener, som fejlen har påført netbankkunderne.

Læs også:

Danske netbanker ramt af samtidige nedbrud.

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud.

Din bank kan være ramt af koordineret DoS-angreb.

Tusinder af bankkunder uden netbank på andet døgn.

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere