Artikel top billede

Skørt regneark forpurrede it-udbud til 100 millioner

Et Excel-regneark regnede så forkert under it-udbud, at udbuddet til over 100 millioner kroner måtte aflyses.

Læs også:

Langsomt it-system trynet af Excel i danske fængsler

Blandt andet et regneark voldte så store kvaler under et kæmpe kommunalt teleudbud, at hele processen måtte skrottes.

Det fremgår af dokumenter fra Klagenævn for Udbud, som netop er blevet frigivet efter mange måneders sagsbehandlingstid.

Oprindeligt stammer sagen tilbage fra 2011, hvor fem kommuner gik sammen om et teleudbud, som TDC, Telia og Telenor viste stor interesse for.

Faktisk fremgår det af dokumenter i sagen, at der er "tale om en meget betydelig kontrakt."

"På det kommunal marked er kontrakten blandt de tre største," vurderes det i TDC-papirer fra klagesagen.

Tidligere har kommunernes talsmand ellers oplyst til Computerworld, at værdien af udbuddet var 24 millioner kroner.

Men det var en fejl, lyder det i dag.

Af materialet fremgår det altså, at kommunerne rent faktisk forventede, at værdien ville blive helt op til 90 millioner kroner eksklusiv moms.

Excel-ark regnede lystigt forkert for millioner

Netop priserne blev et stort issue i klagerne, som TDC og Telia indsendte, efter Telenor oprindeligt var tildelt kontrakten.

TDC påpeger i klagen specifikt på det til syneladende svært komplicerede Excel-ark.

"Regnearket udførte automatisk nogle meningsløse kalkulationer: i arket "terminaler" beregnede regnearket en "tilbudspris indeholdende samtlige varer og tjenesteydelser" på 417.879.028,90 kroner (altså over 417 millioner alene for valgfrie produkter.)," hedder der i klagen fra TDC.

Ifølge materialet fra TDC lød selskabets bud på cirka 170 millioner kroner, men blev af kunden på en eller anden facon omregnet til 158 millioner kroner.

"Der er grund til at antage, at TDC senere blev evalueret på grundlag af et samlet pristilbud på 157.774.320 kroner og ikke ved, hvordan dette beløb er fremkommet," står der i TDC's klage.

På et tidspunkt under udbudsprocessen spyttede regnearket et tal ud for Frederiksberg Kommune, der var svimlende højt.

Absurd beløb på 2.342.852.714.596

Læs også:

Langsomt it-system trynet af Excel i danske fængsler

Mere præcist lød tallet i Excel-regnearket på 2.342.852.714.596.

Det er lidt mere uklart, hvad beløbet reelt dækkede over, men beløbet bliver i klagen under alle omstændigheder kaldt "absurd" af TDC.

Også Telia vælger at klage over udbuddet. Også dets pristilbud på cirka 113 millioner kroner blev, ifølge teleselskabets eget udsagn, ikke vurderet korrekt.

I stedet blev den samlede pris fra selskabet vurderet til 111.459.764 kroner.

Igen peges på det åbenlyst uregerlige regneark. I flere bilag til de indsendte klager remser en stribe fejl i arket op.

Det være sig hele faner, der ikke medtages i summeringen til total-prisen. Problemet er naturligvis den manglende gennemsigtighed, påpeger klagerne blandt andet.
Og så var der åbenbart rum til at spekulere i uklarhederne.

Spekulere i arket

"Tilbudsgivere, som måtte spekulere i arket, har her en mulighed for at prissætte prisen for opkaldsafgifter meget højt, da det ikke får indflydelse på totaløkonomien og "bruge denne indtjening" - da den ikke vil påvirke en samlet tilbudspris negativt, da denne ikke medtages i den sammentælling - på at nedsætte priser på produkter som er medtaget i den totalte tilbudspris," hedder det i et bilag.

Til sidst ender de fem kommuner da også med helt at droppe udbuddet. Og telegiganterne trækker deres klager tilbage.
Konsulenten på udbuddet var i øvrigt Netplan, der fik beskåret sit honorar i kølvandet på sagen.

Efterfølgende købte kommunerne i stedet ind via SKI-aftaler samt statens FM-aftale.

Hverken TDC, Telia, Telenor eller Spar5 har kommentarer til artiklen. Det har efter gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Netplan.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere