Artikel top billede

Har 60 bredbånds-millioner - men ingen plan

Regeringens nye Konkurrenceevnepakke øremærker 60 millioner skattekroner til udbredelse af højhastighedsbredbånd på Bornholm. Men ingen aner, hvad pengene skal bruges til.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber

Hverken Erhvervs- og Vækstministeren, Bornholms borgmester eller øens fiberleverandør aner, hvordan 60 millioner statskroner til etablering af højhastighedsbredbånd på Bornholm skal investeres.

"Vi skal nu hurtigt i gang med at drøfte vækstplanen med Folketingets partier, og jeg ser frem til, at vi får ført planen ud i livet, herunder får håndteret de særlige bredbåndsudfordringer på Bornholm." skriver Erhvervs- og Vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) til Computerworld.

Der betyder samtidig, at der endnu ikke er klarhed over, hvilken teknologi, der skal benyttes, når bornholmernes internetforbindelser skal forbedres.

Elselskabet Østkraft, der også leverer fibernet på Bornholm, fortæller Computerworld, at det er kommunen, der er modtager af de 60 millioner kroner, men det kan Bornholms borgmester ikke bekræfte.

Det er regeringens såkaldte Konkurrenceevnepakke, der øremærker midlerne til smilets ø.

Midlerne skal netop kanaliseres til Bornholm, fordi øens bredbåndstilstand er særlig dårlig, hedder det i Konkurrenceevnepakken.

Fiberleverandør: Kommunen får midlerne
Elselskabet Østkraft kender ikke de nøjagtige planer for investeringerne, men peger alligevel direkte på Bornholms Kommune som modtager af statskronerne.

"Som det ser ud nu, er det kommunen, der får tildelt midlerne. Det er dem, der skal administerere midlerne. Men det er endnu uklart, hvordan det skal foregå," siger Ole Schou Mortensen, der er administrerende direktør i Østkraft.

Selvom Østkraft ikke kender de nøjagtige detaljer for de kommende investeringer, så erkender virksomhedens direktør dog, at man har været i dialog med Erhvervsstyrelsen.

Så Østkraft har ikke været i kontakt med Erhvervs- og Vækstministeriet omkring udbygning af højhastighedsbredbånd på Bornholm?

"Vi har jo været i løbende kontakt i Erhvervsstyrelsen, men vi har ikke nogen viden om, hvordan pengene skal investeres helt konkret." erkender Ole Schou Mortensen.

Borgmester: Vi ved intet

Borgmesteren i Bornholms Regionskommune afviser, at kommunen skulle være modtager af de 60 millioner statskroner gennem Konkurrenceevnepakken.

"Bornholms regionskommune er næppe modtageren, men hvordan det konkret skal skrues sammen, ved jeg ikke i øjeblikket." skriver Winni Grosbøll (S), der er borgmester i Bornholms Regionskommune.

Hun glæder sig dog over at modtage midlerne.

"Jeg er glad, også for anerkendelsen af, at Bornholm skal have en infrastruktur, hvis vi skal kunne noget i forhold til udvikling af fjernarbejdspladser, telemedicin med mere." skriver hun.

Leverandør: Konstruktion er på plads
Hvis det bliver Østkraft, der ved hjælp af statsmidlerne, skal levere højhastighedsbredbånd på Bornholm, så er virksomheden helt klar til at tage fat.

"Vi vil i hvert fald gerne påtage os opgaven," siger Ole Schou Mortensen.

Han understreger dog, at Østkraft er underlagt en række begrænsninger, der kan gøre det svært for virksomheden at indgå i en fremtidig aftale.

"På visse områder er vi begrænset af elforsyningsloven," siger den administrerende direktør.

Hvis midler fra Bornholms Regionskommune eventuelt skal kanaliseres til Østkraft, så kan I vel ikke operere indenfor den nuværende konstruktion, fordi I er underlagt kommunalfuldmagt?

"Vi er ikke direkte underlagt kommunalfuldmagten, vi er et selvstændig aktieselskab,"

Så I kan godt rulle fiber ud for midlerne i Konkurrenceevnepakken indenfor den nuværende konstruktion?

"Det kan jeg ikke sige noget om endnu, jeg kender ikke teksten godt nok til at kunne sige det." afslutter Ole Schou Mortensen.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.