Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Har 60 bredbånds-millioner - men ingen plan

Regeringens nye Konkurrenceevnepakke øremærker 60 millioner skattekroner til udbredelse af højhastighedsbredbånd på Bornholm. Men ingen aner, hvad pengene skal bruges til.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber

Hverken Erhvervs- og Vækstministeren, Bornholms borgmester eller øens fiberleverandør aner, hvordan 60 millioner statskroner til etablering af højhastighedsbredbånd på Bornholm skal investeres.

"Vi skal nu hurtigt i gang med at drøfte vækstplanen med Folketingets partier, og jeg ser frem til, at vi får ført planen ud i livet, herunder får håndteret de særlige bredbåndsudfordringer på Bornholm." skriver Erhvervs- og Vækstminister Anette Vilhelmsen (SF) til Computerworld.

Der betyder samtidig, at der endnu ikke er klarhed over, hvilken teknologi, der skal benyttes, når bornholmernes internetforbindelser skal forbedres.

Elselskabet Østkraft, der også leverer fibernet på Bornholm, fortæller Computerworld, at det er kommunen, der er modtager af de 60 millioner kroner, men det kan Bornholms borgmester ikke bekræfte.

Det er regeringens såkaldte Konkurrenceevnepakke, der øremærker midlerne til smilets ø.

Midlerne skal netop kanaliseres til Bornholm, fordi øens bredbåndstilstand er særlig dårlig, hedder det i Konkurrenceevnepakken.

Fiberleverandør: Kommunen får midlerne
Elselskabet Østkraft kender ikke de nøjagtige planer for investeringerne, men peger alligevel direkte på Bornholms Kommune som modtager af statskronerne.

"Som det ser ud nu, er det kommunen, der får tildelt midlerne. Det er dem, der skal administerere midlerne. Men det er endnu uklart, hvordan det skal foregå," siger Ole Schou Mortensen, der er administrerende direktør i Østkraft.

Selvom Østkraft ikke kender de nøjagtige detaljer for de kommende investeringer, så erkender virksomhedens direktør dog, at man har været i dialog med Erhvervsstyrelsen.

Så Østkraft har ikke været i kontakt med Erhvervs- og Vækstministeriet omkring udbygning af højhastighedsbredbånd på Bornholm?

"Vi har jo været i løbende kontakt i Erhvervsstyrelsen, men vi har ikke nogen viden om, hvordan pengene skal investeres helt konkret." erkender Ole Schou Mortensen.

Borgmester: Vi ved intet

Borgmesteren i Bornholms Regionskommune afviser, at kommunen skulle være modtager af de 60 millioner statskroner gennem Konkurrenceevnepakken.

"Bornholms regionskommune er næppe modtageren, men hvordan det konkret skal skrues sammen, ved jeg ikke i øjeblikket." skriver Winni Grosbøll (S), der er borgmester i Bornholms Regionskommune.

Hun glæder sig dog over at modtage midlerne.

"Jeg er glad, også for anerkendelsen af, at Bornholm skal have en infrastruktur, hvis vi skal kunne noget i forhold til udvikling af fjernarbejdspladser, telemedicin med mere." skriver hun.

Leverandør: Konstruktion er på plads
Hvis det bliver Østkraft, der ved hjælp af statsmidlerne, skal levere højhastighedsbredbånd på Bornholm, så er virksomheden helt klar til at tage fat.

"Vi vil i hvert fald gerne påtage os opgaven," siger Ole Schou Mortensen.

Han understreger dog, at Østkraft er underlagt en række begrænsninger, der kan gøre det svært for virksomheden at indgå i en fremtidig aftale.

"På visse områder er vi begrænset af elforsyningsloven," siger den administrerende direktør.

Hvis midler fra Bornholms Regionskommune eventuelt skal kanaliseres til Østkraft, så kan I vel ikke operere indenfor den nuværende konstruktion, fordi I er underlagt kommunalfuldmagt?

"Vi er ikke direkte underlagt kommunalfuldmagten, vi er et selvstændig aktieselskab,"

Så I kan godt rulle fiber ud for midlerne i Konkurrenceevnepakken indenfor den nuværende konstruktion?

"Det kan jeg ikke sige noget om endnu, jeg kender ikke teksten godt nok til at kunne sige det." afslutter Ole Schou Mortensen.

Læs også:
Sådan vil dansk storkommune udbrede fiber til alle

Fiberbranchen vil have fingre i regeringens vækstkroner

Europæisk land smider gigantbeløb i fibernetværk

Danskere i bøn til fiberselskaber: Vi vil have fiber
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?