Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mere kontrol: Softwarefirmaer vil øge antallet af licens-audits

I fremtiden vil antallet af licenskontroller stige. Og det er der særlige årsager til, forklarer ekspert.

Licenskontroller er for tiden i fokus.

Og for flere af landets CIO'er er det nok heller ikke en licenskontrol, man ønsker at møde ind til mandag morgen.

Men udsigten til at der i fremtiden vil blive færre kontroller er usandsynlig.

Det vurderer den ansvarlig for PA Consulting Groups Centre of Excellence vedrørende ERP, Fred Johnsen.

"Man skal forvente en øgning af antal licens-audits fra Microsoft, Oracle, SAP og andre store software-leverandører i fremtiden. På grund af at licens indtægterne udgør en meget stor andel af software-husenes omsætning," udtaler han og anslår forsigtigt, at andelen kan være op imod 60 procent.

En fjerdedel af it-budgettet

I 2012 gennemførte konsulenthuset interviews med en række store, internationale virksomheder. Og resultaterne viste, at licenser fylder en del på it-budgettet.

"Det er ikke unormalt, at virksomhederne allokerer 15-25 procent af deres årlige it-budget til betaling af licenser," forklarer Fred Johnsen om undersøgelsens resultater.

Til trods for dette viser undersøgelsen også, at flertallet af virksomhederne ikke har et centralt register over, hvilke licenser man betaler for eller anvender.

Samtidig har kun nogle få virksomheder etableret en konkret governance-struktur, herunder solide interne processer, definerede roller og ansvar for indkøb, fornyelse, genbrug, genforhandling eller afskaffelse af it-licenser, oplyser Fred Johnsen.

Læs også:

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes dine licenser under licens-audits.

Helt cool: Sådan tackler forsvaret licenskontrol.

Hele forløbet: Her er licens-besøget hos Staten It.

Jagten på de danske it-licenser er gået ind.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere