Artikel top billede

Helt cool: Sådan tackler forsvaret licenskontrol

Hos Forsvaret frygter man på ingen måde licenskontroller, selv om organisationen for nylig måtte betale seks millioner kroner.

Læs også: Kontrol afslører enormt licensrod hos Statens It

For mange it-chefer springer svedperlerne frem på panden, så snart snakken falder på licens-audits.

Skrækhistorier om kæmpe millionkrav, juridiske slagsmål og tidskrævende, langstrakte forløb verserer nemlig jævnligt.

Men hos Forsvaret Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT) er opfattelsen og holdningen imidlertid en helt anden.

Jens Gall Jørgensen, der er afdelingsleder med ansvar for blandt andet licensstyring, oplyser, at FKIT i alt har haft tre henvendelser om licens audits igennem årene.

Den ene var fra Microsoft i 2011.

"Microsoft fortalte, at de havde behov for at lave en licens-audit hos os, men i stedet for et egentligt audit blev det gennemført som et 'True up advisory'," fortæller Jens Gall Jørgensen.

Han forklarer, at forløbet betød, at KPMG kom med ind over, og det hele egentlig blev udført som en normal licens-audit.

"Det var et positivt forløb, hvor der kom et resultat, som vi havde forventet," siger han.

Regningen i kølvandet på forløbet var seks millioner kroner, men det var altså forventet set i lyset af den udvidede anvendelse af Microsoftsoftware der var sket i løbet af året, forklarer han.

Kun et par ting kom bag på Forsvaret. Blandt andet var en forkert licensnøgle blevet brugt til en server, og så stammede nogle ting fra før den tid, hvor man for alvor satte fokus på licensstyringen.

Licenskontrol af Oracle og Adobe

Lige nu er Oracle i gang med en licens-audit, hvor Forsvaret afventer tilbagemelding om en mulig regning.

"Vi forventer, at det bliver under en halv million kroner," siger Jens Gall Jørgensen

Han understreger, at også dette forløb er foregået stille og roligt uden kontroverser.

Endelig har Adobe bedt om en licens-audit. Den er netop afsluttet, og resultatet var en underlicensiering på knap 14.000 kroner.

FKIT driver en lang række it-systemer, herunder Forsvarets SAP-baserede erp-system DeMars, og supporterer mere end 20.000 pc'er og et tilsvarende antal brugere overalt i Forsvaret i ind- og udland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere