Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Lockout: Kommuner kan kræve pc og mobil fra tusindvis af lærere

Tusindvis af lærere risikerer at skulle aflevere pc, iPad og mobil, når lockouten træder i kraft på tirsdag.

Når 52.000 folkeskolelærere bliver ramt af lockout i næste uge, kan det komme til at betyde overarbejde for skolernes it-ansvarlige.

For ifølge reglerne kan arbejdsgiveren under en lockout kræve, at medarbejderne afleverer it-udstyr i form af blandt andet pc'er og mobil.

Det forklarer KL til Computerworld.

Du er ikke ansat under lock out

"I den konfliktvejledning, som KL har sendt ud til kommunerne, fremgår det, at medarbejderen under konflikten ikke er at betragte som ansat hos kommunen," siger Jonas Heltberg, pressechef i KL, som er en interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark.

"Medarbejderen har derfor ikke ret til at være på arbejdspladsen og efter begæring skal vedkommende aflevere blandt andet it-udstyr og telefon, som tilhører kommunen."

Men der er altså tale om en ret og ikke om et krav.

"Udtrykket 'efter begæring' betyder, at kommunen selv bestemmer, om udstyret skal inddrages eller ej."

Det er nok de færreste kommuner, der vil benytte den mulighed, vurderer han.

"Der er også en masse praktiske problemer forbundet med en tilbagetrækning, eksempelvis kan det være svært at stoppe et mobil- eller internet-abonnement i en kortere periode," siger Jonas Heltberg.

Men kommunen kan frit benyttes sig af reglen?

"Ja."

Dokumentation: Her er retningslinjerne

I retningslinjerne på området, står desuden skrevet:

"Ved varsling af konflikten bringer organisationen/arbejdsgiveren ansættelsen til ophør for de medarbejdere, der er omfattet af konflikten. Det er fastslået i arbejdsretlig praksis, at en lovligt varslet konflikt afbryder ansættelsesforholdet for de medarbejdere, der er omfattet af konfliktvarslet."

"Det betyder, at medarbejderen under konflikten ikke betragtes som ansat hos kommunen (arbejdsgiveren). Konfliktvarslet træder i stedet for den ansattes egen opsigelse af ansættelsen/arbejdsgiverens opsigelse. Medarbejdere har herefter ikke ret til at være på arbejdspladsen og skal efter begæring aflevere nøgler til arbejdslokaler samt værktøj og andet udstyr (fx PC'er og mobiltelefoner), som tilhører kommunen."

Kilde: Retningslinjerne på KL's hjemmeside.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere