Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Lockout: Kommuner kan kræve pc og mobil fra tusindvis af lærere

Tusindvis af lærere risikerer at skulle aflevere pc, iPad og mobil, når lockouten træder i kraft på tirsdag.

Når 52.000 folkeskolelærere bliver ramt af lockout i næste uge, kan det komme til at betyde overarbejde for skolernes it-ansvarlige.

For ifølge reglerne kan arbejdsgiveren under en lockout kræve, at medarbejderne afleverer it-udstyr i form af blandt andet pc'er og mobil.

Det forklarer KL til Computerworld.

Du er ikke ansat under lock out

"I den konfliktvejledning, som KL har sendt ud til kommunerne, fremgår det, at medarbejderen under konflikten ikke er at betragte som ansat hos kommunen," siger Jonas Heltberg, pressechef i KL, som er en interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark.

"Medarbejderen har derfor ikke ret til at være på arbejdspladsen og efter begæring skal vedkommende aflevere blandt andet it-udstyr og telefon, som tilhører kommunen."

Men der er altså tale om en ret og ikke om et krav.

"Udtrykket 'efter begæring' betyder, at kommunen selv bestemmer, om udstyret skal inddrages eller ej."

Det er nok de færreste kommuner, der vil benytte den mulighed, vurderer han.

"Der er også en masse praktiske problemer forbundet med en tilbagetrækning, eksempelvis kan det være svært at stoppe et mobil- eller internet-abonnement i en kortere periode," siger Jonas Heltberg.

Men kommunen kan frit benyttes sig af reglen?

"Ja."

Dokumentation: Her er retningslinjerne

I retningslinjerne på området, står desuden skrevet:

"Ved varsling af konflikten bringer organisationen/arbejdsgiveren ansættelsen til ophør for de medarbejdere, der er omfattet af konflikten. Det er fastslået i arbejdsretlig praksis, at en lovligt varslet konflikt afbryder ansættelsesforholdet for de medarbejdere, der er omfattet af konfliktvarslet."

"Det betyder, at medarbejderen under konflikten ikke betragtes som ansat hos kommunen (arbejdsgiveren). Konfliktvarslet træder i stedet for den ansattes egen opsigelse af ansættelsen/arbejdsgiverens opsigelse. Medarbejdere har herefter ikke ret til at være på arbejdspladsen og skal efter begæring aflevere nøgler til arbejdslokaler samt værktøj og andet udstyr (fx PC'er og mobiltelefoner), som tilhører kommunen."

Kilde: Retningslinjerne på KL's hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere