Artikel top billede

Linux-gruppe klager til EU: Microsoft blokerer for andre styresystemer

En Linux-gruppe har klaget til EU over, at Microsoft ikke overholder reglerne om fri konkurrence. Firmaet fra Redmond har elles lige fået en kæmpebøde for den forseelse.

Læs også:
Her er den sande historie bag EU's gigant-bøder til Microsoft

Ny milliardbøde til Microsoft: Skal betale 4,2 mia til EU

Det er den spanske sammenslutning af Linux-brugere, der kalder sig Hispalinux, som nu har sendt en formel klage til EU, hvori de beskylder Microsoft for unfair konkurrence

De godt 8.000 open source-brugere mener, at et Microsoft-tiltag i Windows 8 forhindrer den frie konkurrence.

Hispalinux har således klaget over, at Windows 8 Secure Boot blokerer for, at man kan installere konkurrerende styresystemer på nye pc'er med Windows 8, hvilket altså låser brugeren til et styresystem.

Det skriver Computerworlds nyhedstjeneste.

Sikker opstart stopper Linux

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), der ligger til grund for Secure Boot, er en erstatning for den ældre BIOS-teknologi, der styrer hvordan en computer skal starte op.

UEFI er designet til at beskytte pc'er mod malware, især rootkits, ved at kræve en sikker nøgle, før operativsystemet kan starte.

Men mekanismen blokerer desuden nogle Linux-systemer, påstår Hispalinux.

De større distributioner som SUSE, Fedora og Ubuntu har work-arounds, men det kniber mere for de mindre udgivelser.

Piratpartiet har rejst sagen

Sveriges Piratparti, der er valgt ind i EU-parlamentet, har tidligere rejst debatten om UEFI i EU.

Her var svaret fra kommissionen, at "Kommissionen er i øjeblikket ikke i besiddelse af beviser for, at Windows 8's sikkerhedskrav er i strid med EU-konkurrencereglerne."

Tidligere på måneden fik Microsoft en kæmpe bøde på 4,3 milliarder kroner for ikke at overholde et forlig fra 2009, der handler om muligheden for at vælge en alternativ browser i Windows.

EU vil hverken be- eller afkræfte, at de har modtaget klagen.

Læs også:
Her er den sande historie bag EU's gigant-bøder til Microsoft

Ny milliardbøde til Microsoft: Skal betale 4,2 mia til EU
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.