Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Sådan vil Skat bruge it til at snage i dine lønsedler

Skat er lige på trapperne med et stort dataprojekt til alle danskere, hvor dine lønsedler og renteindtægter kommer en tur under scanneren.

Robuste databroer mellem din årsopgørelse og forskudsopgørelse skal gøre det nemmere for Skat at kontrollere dine skattebetalinger med henblik på at sænke tilbage- og især restskattebetalinger.

I dag baserer Skat din årsopgørelse 2012 på tal fra årsopgørelsen i 2011, hvor der i den mellemliggende periode kan være sket store udsving i din jobsituation eller i dit privatliv.

Det har i år betydet et forkert beregnet skatteresultat på 22 milliarder kroner fordelt på 15 milliarder kroner tilbage i danskernes lommer, og knap syv milliarder, som skal betales til Skat i restskat.

"Der er ingen grund til, at 15 milliarder kroner er hos Skat. De yngler nok bedre ude hos danskerne, for pengene kan investeres bedre end i Skat. Men den største gevinst er, at vi bedre kan styre retsskatten," forklarer han til Computerworld.

Det vil Skat opnå

Målene klokkeklare: Restskatten på syv milliarder kroner skal halveres i 2015, og ingen danskere bør have skatteudsving på hverken udbetalings- eller restskattekontoen på mere end 5.000 kroner, og ligger nede på 1.000 kroner for pensionister og studerende. 

"I dag er det somme tider store beløb, som enten skal udbetales eller betales til Skat. Og restskatten skal vi muligvis inddrive hos folk, der ikke har pengene," siger Richard Hanlov fra Skat.

Han fortæller, at det forventes, at indførelsen af denne nye skattepolitik med større overvågning af danskernes indtægter, renter og fradrag vil medføre et ikke uvæsentligt potentiale hos Skat, fordi kunder med restskat fylder meget på de kundevendte kanaler.

Præcis hvor meget, det drejer sig om i kroner og øre, kan Richard Hanlov ikke svare på, da "meget er baseret på formodninger om ændret kundeadfærd".

"Det vigtigste for Skat er dog at gardere kunderne mod en ubehagelig overraskelse, for det er problematisk, når vi kan se, at en stor restskat i stigende grad kommer bag på folk, fordi de ikke havde regnet med det. Det kan vi ikke sidde overhørig og sadler derfor om," forklarer han om fremtidens skatteberegning.

Kontrolservice-projektet bliver rullet ud i næste uge, når godt en million danskere den 11. april modtager forslag til en ny forskudsopgørelse på baggrund i årsopgørelsen fra 2012 - altså tal, der er tættere på nutiden end tidligere.

Sådan kører det

Løbende vil tallene blive tilpasset som en slags realtids-budget.

Tilpasningen sker i en tretrinsraket, hvor Skat i første omgang i 2013 tilpasser forskudsopgørelsen med de aktuelle tal fra årsopgørelsen.

100.000 danske forsøgskaniner gav et godt resultat

I 2014 indarbejdes de løbende indberetninger omkring løn fra eIndkomstregistret til at justere skattebetalingen. 

I 2015 fuldendes projektet, når Skat fire gange om året tjekker dine lønindtægter via eindkomst-registret, boligøkonomien igennem SVUR (Statens Salgs- og Vurderingsregister til ejendomshandler) og løbende får informationer fra pengeinstitutterne om dine renter. 

De indhentede tal bliver sammenlignet med dine eksisterende skatteoplysninger, som derefter løbende bliver tilpasset virkeligheden.

Richard Hanlov kalder det at få en mere intelligent og serviceorienteret anvendelse af data i systemerne, end vi kender det i dag. 

"Vi har måske allerede automatiseret så meget på skattebetalingen, at folk glemmer, når de skal have ændret nogle oplysninger, eller gøre noget selv i det hele taget," siger han.

Nu klapper Skat til

Skat har forsøgt sig med at regulere forskudsopgørelsen ud fra den seneste årsopgørelse i et "mindre" projekt med variabelt forrentede boliglån hos 100.000 danskere.

Her var forventningen et fald i restskatten på 800 millioner kroner, hvilket dog reelt havnede på 1,1 milliarder kroner. Altså, når Skat regulerede alene på området for variabelt forrentede lån, så gav det en "finansieret" skatteindtægt på 300 millioner kroner.

Det projekt har givet skattefar blod på tanden, og Richard Hanlov forventer, at Skat kan nå sit mål med en halvering af restskatten i 2015.

"Det er først nu, at vi klapper til på den samlede skatteberegning, og jeg så naturligvis gerne, at vi havnede helt nede på urealistiske 0 kroner i restskat. Men der vil altid være sæsonarbejdere, folk med mistede jobs eller forfremmelser, der er svære at beregne helt præcis," forklarer han. 

Ja, det er overvågning

Richard Hanlov vil gerne have, at Skat med tiden proaktivt begynder at sende servicemeddelelser ud, når den enkelte danskers livssituation ændrede sig i form af eksempelvis en flytning fra en leje-lejlighed i København til et parcelhuskøb i Næstved.

"Det har store skattemæssige  konsekvenser at flytte og købe hus, for så kommer der befordringsfradrag og renter i spil. Eller hvis man gifter sig, så skal man dele renterne, og Skat er nok ikke ligefrem det første, man tænker på efter et bryllup," siger Skats underdirektør. 

Men er det ikke overvågning af danskerne, når I går ind og henter deres oplysninger i forskellige registre?

"Jo, det kan du godt kalde det, men vi tager servicekasketten på, når vi gør det, og mener, at vi yder den optimale service, når vi regulerer forskudsopgørelsen løbende - ikke mindst fordi befolkningen ønsker og forventer det," lyder det fra Richard Hanlov.

Skat har i forbindelse med reguleringsbudgettet udsendt en pressemeddelelse, hvor det ifølge en undersøgelse TNS Gallup fremgår, at danskerne bakker op omkring, at Skat i højere grad assisterer med skatten.

88 procent ønsker, at Skat løbende hjælper med at få sørge for, at forskudsopgørelsen er korrekt, hvis der er brug for det, fremgår det af pressemeddelelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.