Artikel top billede

Vred telebranche: Kommune graver 41 km fiber ned

Kommune går i gang med at grave 41 kilometer fiber ned, selvom flere teleselskaber ikke er blevet spurgt, om de vil være med i graveprojektet. Telebranchen ryster på hovedet.

"Det er helt hul i hovedet."

Sådan lyder reaktionen fra direktør Jakob Willer fra telebranchens talerør, Teleindustrien i Danmark, efter at han har fået kendskab til et stort fiberprojekt i Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København.

Kommunen er således gået i gang med at flænse 41 kilometer jord op for at grave fiberkabler ned til kommunens institutioner.

Problemet er blot, at der ifølge Jakob Willer er flere teleselskaber, der ikke er blevet spurgt, om de vil være med, nu hvor man alligevel er i gang med at stikke spaden i jorden.

"Når man alligevel går ud og graver så mange kilometer op, hvorfor i himlens navn inviterer man ikke teleselskaber med? Det er jo helt tosset, for ved samgravning reducerer man jo både sine graveomkostninger og øger konkurrencen i området," lyder det fra Jakob Willer, der ikke ønsker at fortælle, hvilke teleselskaber der føler sig forbigået.

Ifølge Jakob Willer er eksemplet fra Lyngby dog ikke usædvanligt. I dagens Danmark eksisterer der nemlig ikke klare retningslinjer for, hvordan gravearbejder skal annonceres, og hvem der skal inviteres med.

Regering har lovet at gøre noget

Han tilføjer, at det kun kan gå for langsomt med at lave regler for samgravning, der desuden kan være med til at forhindre, at de danske veje skal graves op gang på gang.

Regler, som telebranchen har efterspurgt i årevis, og som regeringen da også har lovet at gøre noget ved i sin nylige bredbåndsstrategi "Bedre bredbånd og mobildækning," hvor regeringen skriver:

"Inden udgangen af 2013 vil regeringen lancere en plan for forbedring af vilkårene for udrulning af højhastighedsforbindelser i Danmark ved at skabe øget transparens om eksisterende kabel- og tomrør og bedre muligheder for omkostningseffektiv etablering af infrastruktur."

Graveomkostningerne er nemlig anerkendt som en af de største forhindringer på vejen til hurtigt bredbånd til danskerne.

"I byområder udgør graveomkostningerne op til 80 procent af de samlede udgifter forbundet med etablering eller renovering af højhastighedsinfrastruktur til en husstand. I landområderne udgør graveomkostningerne omkring 50 procent af omkostningerne..."

"Derudover findes der allerede i dag en del kabel- og tomrør gravet ned i jorden, som kan anvendes til internetudrulning (via kabelteknologi), men der er ikke overblik over, hvor de ligger," skriver regeringen i bredbåndsstrategien.

Dermed lægger man sig op af en udmelding fra EU sidste år.

"Vi er nødt til at nedbringe anlægsomkostningerne ved udrulningen af bredbåndsnet, hvis vi vil have hurtigere bredbåndsforbindelser i hele Europa," udtalte Neelie Kroes, EU-kommissær for det digitale område.

Lyngby-Taarbæks borgmester Søren Rasmussen (V) bekræftede i sidste uge det kommunale fiberprojekt til Computerworld.

Læs senere i dag kommunens svar på kritikken, herunder de nærmere detaljer om projektet, og hvorfor teleselskaberne ikke er blevet spurgt.

Opdateret: I første version skrev Computerworld, at der var tale om 32 kilometer fiber. Ifølge kommunen er det rigtige tal 41 kilometer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.