Artikel top billede

Bredbånd er alt for dyrt - men nu skal det være slut

Lynhurtige bredbåndsforbindelser skal gøres langt billigere ved hjælp af et opgør med det omkostningstunge anlægsarbejde.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul

Højhastighedsinternet i EU-landene skal være langt billigere, mener EU-kommissær Neelie Kroes, der står i spidsen for unionens digitale dagsorden.

Kommissionen vil derfor have undersøgt, "hvordan man kan reducere omkostningerne ved anlægsarbejderne - for eksempel opgravning af veje for at nedlægge fiberkabler - der udgør op til 80 procent af de samlede omkostninger."

Konkret lyder fra Neelie Kroes,, at man kan skære en fjerdedel af investeringsomkostningerne væk ved de rette tiltag.

"Vi er nødt til at nedbringe anlægsomkostningerne ved udrulningen af bredbåndsnet, hvis vi vil have hurtigere bredbåndsforbindelser i hele Europa," udtaler Neelie Kroes.

"Vi må afprøve konkrete forslag til, hvordan vi kan reducere omkostningerne, og hvordan vi gør det nemmere at få adgang til denne infrastruktur, genbruge den og deles om den."

Derfor er det så dyrt

Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur.

Forklaringen er både, at man ikke koordinerer af anlægsarbejdet, at man ikke udnytter eksisterende infrastruktur og ikke samarbejder godt nok mellem de forskellige aktører.

"For eksempel har vand-, energi- og jernbanevirksomheder ofte hver deres egen infrastruktur og iværksætter gravearbejder uden at koordinere med teleselskaberne. En hurtig bredbåndsudrulning hæmmes yderligere af langtrukne, uigennemsigtige og besværlige procedurer for at opnå anlægstilladelse og andre nødvendige tilladelser på nationalt eller lokalt plan."

Kommissionen indkalder derfor nu til en høringsrunde, hvor man kan komme med indspark til, hvordan bredbånds-omkostningerne kan sænkes - og dermed også i sidste ende slutpriserne.

Høringsfristen er den 20. juli.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere