Artikel top billede

KMD sænker priserne og betaler millioner tilbage til kommuner

Efter et voldsomt opgør om priser på monopol-systemer sænker KMD listeprisen markant og betaler millioner af kroner tilbage til landets kommuner.

Landets kommuner og it-giganten KMD har indgået et kæmpe forlig.

Det meddeler parterne i hver sine meddelelser.

"Med det forlig, der nu er indgået, afstår Kombit fra voldgiftssagen, idet aftalen med KMD, efter Kombits opfattelse, giver en bedre løsning for kommunerne."

"For det første er der i aftalen en fair kompensation til kommunerne. For det andet sikrer aftalen for hver af kommunerne et loft for prisudviklingen på KMD's it-kritiske løsninger frem til, at monopolområdet er konkurrenceudsat i 2017," skriver kommunernes it-selskab Kombit i en meddelelse.

Heri udtaler Kombits bestyrelsesformand Erik Fabrin (V), at man glæder sig over forliget.

KMD sænker per 1. januar 2014 listepriserne med otte procent, svarende til en varig prisnedsættelse på i alt cirka 100 millioner kroner.

Kombit oplyser, at der er tale om en årlig prisnedsættelse, der løber fire år. Ergo en samlet prisnedsættelse på 400 millioner kroner.

Ligesom KMD afregner eksisterende konflikter med Kombit med et kontantbeløb på 55 millioner kroner.

KMD: Vi forlænger aftale
Hos KMD peger man på, at transitionsaftalen er blevet forlænget.

Aftalen om priserne på monopol-området udløber nemlig i marts 2014, oplyser KMD, og "begge parter har derfor arbejdet på at finde frem til en fælles løsning, der kunne føre til en forlængelse af aftalen".

"Vi kan med glæde konstatere, at vi har lavet en aftale om forlængelse af TSA-aftalen til tilfredshed for alle parter."

"Vi ser forlængelsen som et udtryk for en fælles vilje og ambition om at sikre, at kommunerne også i årene fremover har gode vilkår til at it-understøtte de kommunale kerneopgaver," udtaler KMDs administrerende direktør Lars Monrad-Gylling i pressemeddelelsen fra it-virksomheden.

Voldsomt opgør

Opgøret om priser har stået på igennem flere år.

Både KMD's administrerende direktør Lars Monrad-Gylling og KL og Kombits absolutte topfolk har været på banen af flere omgange.

Du kan i øvrigt læse flere af deres breve her.

Sådan er aftalen strikket sammen

Aftalen indhold, ifølge Kombit:

Konkret er der indgået aftale om følgende:

1.
Per 1. januar 2014 sænker KMD listepriserne med 8 %, svarende til en varig prisnedsættelse på i alt ca. 100 mio. kr.

2.
KMD afregner eksisterende konflikter med KOMBIT med et kontantbeløb på 55 mio. kr.

3.
Med udgangspunkt i faktureringsaftalen 2013 for den enkelte kommune sikres kommuner på listepris et loft over omkostningen til KMD's it-kritiske systemer. Kommunens betaling kan ikke overstige en regulering med KL's pris- og lønskøn (P/L) tillagt ½ % i mængdestigninger for hvert af årene i perioden til og med 2017.

4.
For kommuner, som stadig er på fastpriskontrakter, der udløber i aftaleperioden, er det aftalt, at de pågældende kommuner får ret til at forlænge deres eksisterende aftaler med ét år. Udgangspunktet for prisen er prisen ved udløb tillagt P/L.

5.
KMD etablerer et gennemsigtigt afregningssystem, som er langt mere gennemskueligt end i dag, således at den enkelte kommune kan se, hvad KMD fakturerer, og hvilket kontraktgrundlag fakturaen knytter sig til.

6.
I forbindelse med det samlede udbud af de kommende fælleskommunale monopolløsninger er der aftalt en række garantier og grundprincipper om vilkår og priser for udfasning. Dette medvirker til at sikre, at udfasningen af KMD's løsninger kan ske i en konstruktiv proces.

Kilde: Kombit.dk

Aftalen indhold, ifølge KMD
Helt overordnet består forlængelsen af følgende punkter:

  • Listepriserne for TSA-systemerne sænkes med 8 %.
  • Der indføres et loft for prisstigninger som følge af mængdestigninger.
  • Det såkaldte "prisbånd 2" bortfalder.
  • Kommunerne sikres assistance til udfasning af TSA-systemerne.
  • Kommunerne sikres en yderligere rapportering og transparens i forhold til fakturering af TSA-løsningerne, og der skabes bedre overblik over sammenhængen mellem kommunernes aftaler og KMD's fakturering.
  • KOMBIT og KMD er også blevet enige om, at de tidligere varslede sager om voldgift og tilbagebetalingskrav bortfalder.
Kilde: KMD.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.