Artikel top billede

Fiberbranche: Derfor ingen grave-aftale med telefirmaer

Telebranchen mener, at fiberbranchen er stopklodsen for en samgravningsaftale. Læs her, hvad fiberbranchen mener om den kritik.

Graveomkostninger er den største økonomiske hindring på vejen til hurtige bredbåndsforbindelser.

Alligevel fortæller telebranchen og fiberbranchen ikke hinanden, når de stikker spaden i jorden.

Telebranchen har skudt bolden over på fiberbranchens banehalvdel og hævder, at det er fiberbranchen, der spænder ben for en aftale.

For telebranchen fortæller, at de gentagne gange har opfordret fiberbranchen til at lave en fælles samgravningsaftale. Men svaret har hver gang været nej tak.

Den udtalelse vækker skuffelse hos Dansk Energi, som dog erkender, at man har takket nej.

"Det er rigtigt, at de (telebranchen, red.) i lang tid har snakket om, at vi bare skulle indtræde i en aftale, de har på området. Men vi har sagt, at det er kommunen, der er det rigtige sted at forankre en samgravningsaftale. Det er kommunen, der giver gravetilladelse, og det handler ikke kun om tele, men også om alle de andre typer gravninger, der foretages, såsom el, gas, vand og så videre. Så vi synes, der skal tænkes mere bredt end bare en snæver aftale med teleoperatørerne," lyder det fra Christian Berg, konsulent i Dansk Energi.

Men ville det ikke være et godt sted at starte - er det ikke bedre at starte med det end med ingenting?

"Nej, der er jo allerede et system i dag i kommunalt regi, så hver gang du stikker en spade i jorden, skal du spørge kommunen. Og kommuner er jo et upartisk sted, der sikrer de almindelige vilkår for gravning, så derfor er det oplagt at lægge det i kommunalt regi," siger han og fortsætter:

"Vi har hele tiden været tilhængere af samgravning, men det skal foregå på den rigtige måde. At træde ind i en aftale, som teleindustrien har haft i mange år, men som ikke rigtig har været brugt i de senere år, det synes vi ikke, er vejen frem. Vi skal have den væsentligste aktør med, og det er kommunerne," siger Christian Berg.

Dansk Energi: Stop drillerierne
Telebranchen tilbyder også helt at skrotte deres system for at lave et nyt med jer - hvor stor en del af problemet ligger i, at det er deres eget system?

Fiberbranchen: Koncentrer kræfterne om jer selv

"Jamen, vi peger et helt andet sted hen, nemlig på kommunerne som stedet for en løsning, for de skal alligevel udstede gravetilladelsen. Kommunen har allerede et system i dag, ler.dk, hvor man laver opslag og typisk fanger dem, der ønsker at være med. Så for os at se er det simpelthen en myndighedsopgave. Det er samtidig utroligt vigtigt for os, at det foregår på neutral grund, og derfor er det kommunerne, der skal løfte opgaven."

Men direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, fortæller, at problemet er, at en løsning via ler.dk godt kan have rigtig lange udsigter?

"Det forstår jeg ikke. Nu er det blevet lagt over i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, men der er ingen grund til, at det skal have lange udsigter. Det handler jo bare om at komme i gang. Vi har opfordret til, at myndighederne indkalder os, og så må vi jo hver især skubbe på."

Men hvis man ved, at der går eksempelvis to år inden sådan et samgravnings-modul kommer op at køre, hvorfor så ikke allerede nu gøre noget selv?  

"Jo, men det undrer mig, at Jakob Willer så entydigt peger væk fra nogle af de ting, vi har snakket om. Det er lidt ærgerligt, at han kun holder fast i en kongstanke om, at vi bare skal indgå i en eksisterende aftale, som Telia forfattede for mange år siden, og som de ikke selv har brugt i mange år. Den blev brugt, da man skulle lave længdegravninger, da telemarkedet blev liberaliseret, og i dag drejer det sig mere om accessnet, hvor tingene er mere komplekse," siger han og fortsætter:

"Jeg anser det lidt som drilleri, at han bliver ved med at hive den gamle aftale frem, når vi gentagne gange har sagt, at vi skal tænke aftalen bredt. Det er den samme vinylplade, han nu tager op af skuffen igen," lyder det fra Christian Berg.

Han mener, at Jakob Willer i stedet burde koncentrere sine kræfter om mere presserende ting.

"Jakob Willer burde måske hellere bruge noget krudt på at overtale hans største medlem, TDC, til at lægge fibernet ned alle de steder i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor DONG kabellægger elkablerne. Vi har hørt, at det kun sker i 15 procent af DONG's graveprojekter," udtaler han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?