Artikel top billede

Fiberbranche: Derfor ingen grave-aftale med telefirmaer

Telebranchen mener, at fiberbranchen er stopklodsen for en samgravningsaftale. Læs her, hvad fiberbranchen mener om den kritik.

Graveomkostninger er den største økonomiske hindring på vejen til hurtige bredbåndsforbindelser.

Alligevel fortæller telebranchen og fiberbranchen ikke hinanden, når de stikker spaden i jorden.

Telebranchen har skudt bolden over på fiberbranchens banehalvdel og hævder, at det er fiberbranchen, der spænder ben for en aftale.

For telebranchen fortæller, at de gentagne gange har opfordret fiberbranchen til at lave en fælles samgravningsaftale. Men svaret har hver gang været nej tak.

Den udtalelse vækker skuffelse hos Dansk Energi, som dog erkender, at man har takket nej.

"Det er rigtigt, at de (telebranchen, red.) i lang tid har snakket om, at vi bare skulle indtræde i en aftale, de har på området. Men vi har sagt, at det er kommunen, der er det rigtige sted at forankre en samgravningsaftale. Det er kommunen, der giver gravetilladelse, og det handler ikke kun om tele, men også om alle de andre typer gravninger, der foretages, såsom el, gas, vand og så videre. Så vi synes, der skal tænkes mere bredt end bare en snæver aftale med teleoperatørerne," lyder det fra Christian Berg, konsulent i Dansk Energi.

Men ville det ikke være et godt sted at starte - er det ikke bedre at starte med det end med ingenting?

"Nej, der er jo allerede et system i dag i kommunalt regi, så hver gang du stikker en spade i jorden, skal du spørge kommunen. Og kommuner er jo et upartisk sted, der sikrer de almindelige vilkår for gravning, så derfor er det oplagt at lægge det i kommunalt regi," siger han og fortsætter:

"Vi har hele tiden været tilhængere af samgravning, men det skal foregå på den rigtige måde. At træde ind i en aftale, som teleindustrien har haft i mange år, men som ikke rigtig har været brugt i de senere år, det synes vi ikke, er vejen frem. Vi skal have den væsentligste aktør med, og det er kommunerne," siger Christian Berg.

Dansk Energi: Stop drillerierne
Telebranchen tilbyder også helt at skrotte deres system for at lave et nyt med jer - hvor stor en del af problemet ligger i, at det er deres eget system?

Fiberbranchen: Koncentrer kræfterne om jer selv

"Jamen, vi peger et helt andet sted hen, nemlig på kommunerne som stedet for en løsning, for de skal alligevel udstede gravetilladelsen. Kommunen har allerede et system i dag, ler.dk, hvor man laver opslag og typisk fanger dem, der ønsker at være med. Så for os at se er det simpelthen en myndighedsopgave. Det er samtidig utroligt vigtigt for os, at det foregår på neutral grund, og derfor er det kommunerne, der skal løfte opgaven."

Men direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, fortæller, at problemet er, at en løsning via ler.dk godt kan have rigtig lange udsigter?

"Det forstår jeg ikke. Nu er det blevet lagt over i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, men der er ingen grund til, at det skal have lange udsigter. Det handler jo bare om at komme i gang. Vi har opfordret til, at myndighederne indkalder os, og så må vi jo hver især skubbe på."

Men hvis man ved, at der går eksempelvis to år inden sådan et samgravnings-modul kommer op at køre, hvorfor så ikke allerede nu gøre noget selv?  

"Jo, men det undrer mig, at Jakob Willer så entydigt peger væk fra nogle af de ting, vi har snakket om. Det er lidt ærgerligt, at han kun holder fast i en kongstanke om, at vi bare skal indgå i en eksisterende aftale, som Telia forfattede for mange år siden, og som de ikke selv har brugt i mange år. Den blev brugt, da man skulle lave længdegravninger, da telemarkedet blev liberaliseret, og i dag drejer det sig mere om accessnet, hvor tingene er mere komplekse," siger han og fortsætter:

"Jeg anser det lidt som drilleri, at han bliver ved med at hive den gamle aftale frem, når vi gentagne gange har sagt, at vi skal tænke aftalen bredt. Det er den samme vinylplade, han nu tager op af skuffen igen," lyder det fra Christian Berg.

Han mener, at Jakob Willer i stedet burde koncentrere sine kræfter om mere presserende ting.

"Jakob Willer burde måske hellere bruge noget krudt på at overtale hans største medlem, TDC, til at lægge fibernet ned alle de steder i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor DONG kabellægger elkablerne. Vi har hørt, at det kun sker i 15 procent af DONG's graveprojekter," udtaler han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere