Artikel top billede

Fiberbranche: Derfor ingen grave-aftale med telefirmaer

Telebranchen mener, at fiberbranchen er stopklodsen for en samgravningsaftale. Læs her, hvad fiberbranchen mener om den kritik.

Graveomkostninger er den største økonomiske hindring på vejen til hurtige bredbåndsforbindelser.

Alligevel fortæller telebranchen og fiberbranchen ikke hinanden, når de stikker spaden i jorden.

Telebranchen har skudt bolden over på fiberbranchens banehalvdel og hævder, at det er fiberbranchen, der spænder ben for en aftale.

For telebranchen fortæller, at de gentagne gange har opfordret fiberbranchen til at lave en fælles samgravningsaftale. Men svaret har hver gang været nej tak.

Den udtalelse vækker skuffelse hos Dansk Energi, som dog erkender, at man har takket nej.

"Det er rigtigt, at de (telebranchen, red.) i lang tid har snakket om, at vi bare skulle indtræde i en aftale, de har på området. Men vi har sagt, at det er kommunen, der er det rigtige sted at forankre en samgravningsaftale. Det er kommunen, der giver gravetilladelse, og det handler ikke kun om tele, men også om alle de andre typer gravninger, der foretages, såsom el, gas, vand og så videre. Så vi synes, der skal tænkes mere bredt end bare en snæver aftale med teleoperatørerne," lyder det fra Christian Berg, konsulent i Dansk Energi.

Men ville det ikke være et godt sted at starte - er det ikke bedre at starte med det end med ingenting?

"Nej, der er jo allerede et system i dag i kommunalt regi, så hver gang du stikker en spade i jorden, skal du spørge kommunen. Og kommuner er jo et upartisk sted, der sikrer de almindelige vilkår for gravning, så derfor er det oplagt at lægge det i kommunalt regi," siger han og fortsætter:

"Vi har hele tiden været tilhængere af samgravning, men det skal foregå på den rigtige måde. At træde ind i en aftale, som teleindustrien har haft i mange år, men som ikke rigtig har været brugt i de senere år, det synes vi ikke, er vejen frem. Vi skal have den væsentligste aktør med, og det er kommunerne," siger Christian Berg.

Dansk Energi: Stop drillerierne
Telebranchen tilbyder også helt at skrotte deres system for at lave et nyt med jer - hvor stor en del af problemet ligger i, at det er deres eget system?

Fiberbranchen: Koncentrer kræfterne om jer selv

"Jamen, vi peger et helt andet sted hen, nemlig på kommunerne som stedet for en løsning, for de skal alligevel udstede gravetilladelsen. Kommunen har allerede et system i dag, ler.dk, hvor man laver opslag og typisk fanger dem, der ønsker at være med. Så for os at se er det simpelthen en myndighedsopgave. Det er samtidig utroligt vigtigt for os, at det foregår på neutral grund, og derfor er det kommunerne, der skal løfte opgaven."

Men direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, fortæller, at problemet er, at en løsning via ler.dk godt kan have rigtig lange udsigter?

"Det forstår jeg ikke. Nu er det blevet lagt over i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, men der er ingen grund til, at det skal have lange udsigter. Det handler jo bare om at komme i gang. Vi har opfordret til, at myndighederne indkalder os, og så må vi jo hver især skubbe på."

Men hvis man ved, at der går eksempelvis to år inden sådan et samgravnings-modul kommer op at køre, hvorfor så ikke allerede nu gøre noget selv?  

"Jo, men det undrer mig, at Jakob Willer så entydigt peger væk fra nogle af de ting, vi har snakket om. Det er lidt ærgerligt, at han kun holder fast i en kongstanke om, at vi bare skal indgå i en eksisterende aftale, som Telia forfattede for mange år siden, og som de ikke selv har brugt i mange år. Den blev brugt, da man skulle lave længdegravninger, da telemarkedet blev liberaliseret, og i dag drejer det sig mere om accessnet, hvor tingene er mere komplekse," siger han og fortsætter:

"Jeg anser det lidt som drilleri, at han bliver ved med at hive den gamle aftale frem, når vi gentagne gange har sagt, at vi skal tænke aftalen bredt. Det er den samme vinylplade, han nu tager op af skuffen igen," lyder det fra Christian Berg.

Han mener, at Jakob Willer i stedet burde koncentrere sine kræfter om mere presserende ting.

"Jakob Willer burde måske hellere bruge noget krudt på at overtale hans største medlem, TDC, til at lægge fibernet ned alle de steder i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor DONG kabellægger elkablerne. Vi har hørt, at det kun sker i 15 procent af DONG's graveprojekter," udtaler han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.