Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Derfor blev millioner af danskere ramt af stort Yousee-nedbrud

Et stort nedbrud hos Yousee har ramt 1,2 millioner danske husstande, som måtte trækkes med sorte kanaler og flimmer på tv'et. Læs her, hvad det store nedbrud skyldtes.

Onsdag blev TDC's tv-udbyder Yousee ramt af et langt nedbrud, der blev konstateret natten til onsdag og som i skrivende stund stadig berører flere kanaler, der er i sort.

Det vil sige, at tv-knaset for Yousee har varet i mere end 24 timer.

Nedbruddet har ifølge Yousees kommunikationschef, Ib Konrad Jensen, formentlig ramt samtlige kunder på Yousee Kabel TV, Web TV og TDC TV.

Det svarer til alt omkring 1,2 millioner husstande, selvom Yousee endnu ikke har det fulde overblik over nedbruddets omfang.

"Jeg vil sige, at det er rigtig træls, fordi den slags jo spolerer en god aften for rigtig mange mennesker," konstaterer Ib Konrad Jensen overfor Computerworld.

Fejlagtig overvågningsindstilling

Han forklarer, at det store nedbrud skyldtes en fejl på hovedstationen ved Borups Alle i København, hvor Yousee var i gang med en større ombygning af selskabets modtagerudstyr og netværk på hovedcentralen.

Her var noget ældre udstyr fejlkonfigureret i forhold til det nye udstyr, og omkring klokken 22:10 viste det sig, at noget overvågningsudstyr var fejlindstillet og derfor skabte forstyrrelser i datatrafikken.

"Vores teknikere havde gået og slukket flere småbrande i løbet af dagen, og ud på eftermiddagen havde vi stabiliseret systemerne nogenlunde, selvom otte kanaler stadig mangler signaler," fortæller Ib Konrad Jensen.

I de tidlige aftentimer besluttede Yousee, at der ikke skulle røres ved tv-kanalerne, mens hr og fru Danmark satte sig til rette foran tv-alteret i primetime mellem klokken 20 og 22.

Hidsige fodbold-fans

Inden fejlretningen om aftenen var der stadig manglende signaler for de otte kanaler, Kanalsport, TNT, NDR HD, RTL HD, NRK1 HD, CANAL9 HD, SVT1, SVT2, mens andre kanaler flimrede på grund af fejlkonfigurationerne.

Forstyrrelserne foregik blandt andet på tv-kanalen 3+, hvor den flimrende fodboldtransmission fra Champions League-semifinalen mellem Barcelona og Bayern München fik flere fodboldfans op i det hvidglødende felt.

Kan kunderne forvente kompensation?

Kommentarer som "3+ hakker.. FIX det!" og "Konstant ballade med jeres lort" haglede ned over Yousees Facebook-side, mens andre prøvede at finde smilet frem med kommentarer som "Kunne i forhelvede ikke bare gøre dette når der var tur de france????"

Over i alt 1.000 kommentarer fra hele dagen og aftenen var tikket ind ved 22:10-tiden, hvor Bayern München var godt i gang med at hamre de sidste pinde i Barcalonas ligkiste, og Yousee havde opdaget fejlen og stoppet flimmeriet.

Efter fejlfindingen og -rettelsen er de otte nedbrudsramte kanaler stadig i sort torsdag morgen.

"Vi regner med, at de berørte kanaler bliver fejlrettet i løbet af dagen," lyder det fra Ib Konrad Jensen, som dog ikke vil sætte klokkeslæt på, hvornår der er signal igennem for de sidste kanaler.

Kræver kompensation

Iblandt den mere og især mindre konstruktive kritik på Yousees Facebook-side krævede nogle kunder kompensation for nedbruddet.

De skal dog ikke umiddelbart forvente, at der er discount på næste regning.

"En kompensation kræver, at der er signalafbrydelser i 48 timer," lyder det fra Ib Konrad Jensen.

Han afviser også, at Yousee byder på gratis Mikkel Kessler-boksekamp som erstatning, hvilket nogen kunder ellers foreslår på Facebook.

"Jeg vil dog sige, at de mange henvendelser gør et indtryk, og vi beklager naturligvis fejlen dybt," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital