Artikel top billede

Fiber-firmaer slipper for bøder for smart regnskabsfidus

Energitilsynet forklarer her, hvordan de sikrer vandtætte skotter mellem fiber og el.

Som beskrevet i Computerworld har det underskudsramte fiberselskab Sydfyns Intranet forbedret regnskabet ved at flytte markedsføringsomkostninger over i moderselskabet Sydfyns Elforsyning.

En manøvre, der har vakt bekymring i telebranchen, da de frygter sammenblanding af fiber- og el-penge, men som elselskabet selv forklarer er foregået helt efter bogen.

Computerworld har derfor forsøgt at få svar fra Energitilsynet på, hvorvidt manøvren i Sydfyns Elforsyning er helt efter bogen, da det ikke er lovligt at sammenblande el- og fiberforretningen.

Kontorchef Rune Moesgaard fra Energitilsynet, der er tilsynsmyndighed på området, ønsker dog ikke at gå ned i konkrete sager.

Men han forklarer, at § 46 i elforsyningsloven er indsat for at sikre, at elkunder ikke kommer til at betale for andre ydelser end dem, der vedrører distribution af el.

"Når elnetselskaber handler med koncernforbundne selskaber skal der foreligge aftaler, der er indgået på markedsmæssige vilkår, og som gælder fra det tidspunkt, aftalen er indgået på," siger han.

Han fortæller, at Energitilsynet fører stikprøvekontrol med, at aftalerne findes, og at de er indgået på markedsmæssige vilkår.

"Hvis for eksempel et netselskab lejer sig ind i lokaler hos et koncernforbundet selskab, så skal der ligge en lejekontrakt med alt fra prisen per kvadratmeter til lejekontraktens ophør, og så vurderer vi, om det er på markedsmæssige vilkår. Eller hvis et fiberselskab låner nogle medarbejdere, så skal den løn, der bliver afregnet, være på markedsmæssige vilkår.

"Hvis vi kan påvise, at en aftale ikke er lavet på markedsmæssige vilkår, kan vi påbyde, at de laver dem om," siger han og tilføjer, at loven ikke giver mulighed for at udstede bøder, og at tilsynet alene har fremadrettet virkning.

Han fortæller, at Energitilsynet sidste år gennemgik udvalgte koncerninterne aftaler fra ti netselskaber. I alt er der cirka 75 netselskaber i Danmark.

Læs også:

Vupti: Dansk fiberselskab forbedrer regnskab med smart snuptag

Dansk telebranche bekymret over fiks regnskabsmanøvre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.