Artikel top billede

Fiber-firmaer slipper for bøder for smart regnskabsfidus

Energitilsynet forklarer her, hvordan de sikrer vandtætte skotter mellem fiber og el.

Som beskrevet i Computerworld har det underskudsramte fiberselskab Sydfyns Intranet forbedret regnskabet ved at flytte markedsføringsomkostninger over i moderselskabet Sydfyns Elforsyning.

En manøvre, der har vakt bekymring i telebranchen, da de frygter sammenblanding af fiber- og el-penge, men som elselskabet selv forklarer er foregået helt efter bogen.

Computerworld har derfor forsøgt at få svar fra Energitilsynet på, hvorvidt manøvren i Sydfyns Elforsyning er helt efter bogen, da det ikke er lovligt at sammenblande el- og fiberforretningen.

Kontorchef Rune Moesgaard fra Energitilsynet, der er tilsynsmyndighed på området, ønsker dog ikke at gå ned i konkrete sager.

Men han forklarer, at § 46 i elforsyningsloven er indsat for at sikre, at elkunder ikke kommer til at betale for andre ydelser end dem, der vedrører distribution af el.

"Når elnetselskaber handler med koncernforbundne selskaber skal der foreligge aftaler, der er indgået på markedsmæssige vilkår, og som gælder fra det tidspunkt, aftalen er indgået på," siger han.

Han fortæller, at Energitilsynet fører stikprøvekontrol med, at aftalerne findes, og at de er indgået på markedsmæssige vilkår.

"Hvis for eksempel et netselskab lejer sig ind i lokaler hos et koncernforbundet selskab, så skal der ligge en lejekontrakt med alt fra prisen per kvadratmeter til lejekontraktens ophør, og så vurderer vi, om det er på markedsmæssige vilkår. Eller hvis et fiberselskab låner nogle medarbejdere, så skal den løn, der bliver afregnet, være på markedsmæssige vilkår.

"Hvis vi kan påvise, at en aftale ikke er lavet på markedsmæssige vilkår, kan vi påbyde, at de laver dem om," siger han og tilføjer, at loven ikke giver mulighed for at udstede bøder, og at tilsynet alene har fremadrettet virkning.

Han fortæller, at Energitilsynet sidste år gennemgik udvalgte koncerninterne aftaler fra ti netselskaber. I alt er der cirka 75 netselskaber i Danmark.

Læs også:

Vupti: Dansk fiberselskab forbedrer regnskab med smart snuptag

Dansk telebranche bekymret over fiks regnskabsmanøvre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere