Artikel top billede

Derfor er det afgørende at få styr på softwarepatenterne

Frygten for en masse uheldige softwarepatenter i europæisk patentdomstol er helt ubegrundet. Læs her hvorfor.

Dansk Industri går ind for, at vi får en fælles europæisk patentdomstol, hvilket vil nedbringe omkostningerne til såvel patentudtagning som - håndhævelse.

Den skepsis, man ser hos Prosa, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der måtte vedrøre softwarepatenter, er helt ubegrundet.

Det forklarer erhvervsjuridisk chef Kim Haggren fra Dansk Industri til Computerworld.

"Uanset om Danmark er med eller ej, vil reglerne for patentudstedelse være de samme som i dag," slår han fast.

Patenterne udstedes af den europæiske patentorganisation, der er en mellemstatslig organisation med p.t. 38 europæiske lande som medlemmer, oplyser han.

"Der kan ikke udstedes patenter på software, men derimod på computerimplementerede opfindelser," forklarer han videre.

Kun indlejret i systemer

Det er heller ikke efter de nye regler tilladt at patentere "software som sådan" - hvilket Dansk Industri er helt enige i.

Derimod kan software, der er indlejret i systemer, som for eksempel indlejrede systemer i høreapparater, tv, vindmøller, mobiltelefoner etc. fortsat patenteres, hvilket ITEK også går ind for.

Med domstolen kan tredjemand gøre indsigelse over for udstedte patenter, hvis man mener de er udstedt på forkert grundlag.

Med patentdomstolen vil man endvidere kunne anlægge ugyldighedssøgsmål mod et udstedt patent.

"Hvis man imødekommes, annulleres patentet med virkning i alle de lande, hvor domstolen er ratificeret. Dermed er forventningen, at patentdomstolen kan bidrage til at sikre ensartet praksis og hæve niveauet for udstedte patenter i Europa," forklarer han videre.

Frygt er ubegrundet

Dermed behøver Prosa og Enhedslisten slet ikke frygte problemer omkring softwarepatenter i forbindelse med sagen, der er gået hen og blevet en varm politisk kartoffel, fordi Danmark afgiver suverænitet, hvilket igen betyder, at der skal en folkeafstemning til eller 5/6 flertal i Folketinget.

Læs mere om det her.

Læs også:

Softwarepatenter i centrum af dansk regeringsopgør
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere