Artikel top billede

Softwarepatenter i centrum af dansk regeringsopgør

En sag om en ny Patentdomstol i EU, hvor software spiller en hovedrolle, er ved at udvikle sig til en politisk varm kartoffel.

En sag om en ny Patentdomstol, der blandt andet skal afgøre sager om visse typer af softwarepatenter, er ved at blive en politisk varm kartoffel for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

I hvert fald tegner der sig et billede af alvorlige politiske konflikter i nærmeste fremtid.

For statsministeren erkender nu, at en EU-domstol vil betyde afgivelse af suverænitet.

Dermed bliver et politisk flertal på Christiansborg meget vigtig for hende, for at undgå et eventuelt truende EU-nederlag ved en afstemning.

Helle Thorning-Schmidt håber da også selv på et bredt flertal, da hun mener, at en folkeafstemning om emnet vil blive alt for teknisk.

Men når det drejer sig om suverænitetsafgivelse skal flertallet udgøre 5/6, og her har det vist sig, at både Enhedslisten og Dansk Folkeparti angiveligt er skeptiske.

Enhedslisten har slået fast, at partiet vil stemme nej.

"Jeg frygter meget, at små danske virksomheder vil blive opkøbt og trumfet af store koncerner, der prøver at få monopol på software-området og andre helt centrale samfundsøkonomiske områder, hvor vi har brug for en fri udvikling," har EU-ordfører Nikolaj Villumsen fraEnhedslisten udtalt til Politiken.

EL, DF og Prosa imod

Men også it-fagforeingen Prosa er aktive på sagen.

I et indlæg skriver formand Niels Bertelsen:

"Som udgangspunkt syntes Prosa, at der er en god idé, at der oprettes et enkelt, billigt og effektivt patentsystem i Europa, og at muligheden for at retshåndhæve patentet forbedres."

"Men den foreslåede løsning kan betyde en glidebane hen imod, at det bliver muligt at få godkendt softwarepatenter. Selvom det ikke er tilladt i dag at patentere softwareløsninger, har den europæiske patentorganisation (EPO) godkendt mange softwarepatenter på uklar basis," hedder det.

Tidligere år har også SF været stærkt skeptiske.

Langvarig debat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.