Artikel top billede

Gode råd: Sådan tackler du en fyring

Det kan være en kæmpe-belastning at blive fyret. Se her, hvordan du bedst tackler situationen, hvis du bliver mødt med en fyreseddel.

Selv om du med en fyreseddel i hånden tit kan trøste dig med, at det var på grund af virksomhedens overordnede planer om nedskæring, outsourcing, effektivisering eller hvad det nu bliver kaldt, så kan det alligevel være en meget hård belastning for dig.

En fyring er faktisk så hårdtslående, at man kan sidestille det med et dødsfald i familien. 

"Selv om man måske er forberedt på en fyring, har det altid konsekvens for de mennesker, det går ud over. Inden for psykologiens verden kvalificerer man en fyring i den høje ende - på linje med en skilsmisse eller dødsfald i familien," siger Dorte Veje, der er leder af Right Managements karrierer-rådgivning. 

Dorte Veje har over 20 års erfaring indenfor HR og outplacement.

Et af hendes vigtigste råd til it-medarbejderen, der er blevet fyret, er at tage det med ro. 

"Når vi ved, at en fyring kan være et stort chok og føre til en personlig krise, så handler det helt grundlæggende om først, at få tacklet sin situation. Det er vigtigt, at man tager sig tid og får ro på. Tankegangen; 'åhh, jeg skal have et nyt job med det samme' kan være meget farlig og ødelæggende." pointerer hun. 

Sådan tackler du en fyringsseddel

I stedet er det vigtigt at få bearbejdet det chok, som en fyring i mange sammenhænge vil være.

Her handler det for eksempel om at kigge indad, tage imod hjælp udefra, være god ved sig selv og få snakket med venner, familie, kollegaer og andre.

"Kort sagt skal man forsøge at få lukket sin bitterhed og få sagt farvel til sin gamle arbejdsplads, så det ikke overskygger næste valg. Når man er jobsøgende, er det særlig vigtigt at kunne se muligheder, og det er svært, hvis man stadig er markant mærket af en afskedigelse," siger Dorte Veje.

Netop indenfor it-branchen er det til stadighed blevet vigtigere at kunne omstille sig og se muligheder i stedet for at være fastlåst på en bestemt type stillinger. 

"Vi ser jo it-stillinger, der simpelthen forsvinder af den ene eller den anden årsag. Her er det jo altså vigtigt, at man trods sine kompetencer også er åben over for, at der kan være andre veje at gå end den, som man lige havde sat sig i hovedet." siger hun.

Hvilken it-ledighedsgruppe tilhører du?

Som it-ledig bliver man nødt til at erkende, hvilken gruppe man tilhører.

Her mener Dorte Veje, at de it-ledige groft sagt kan deles op i tre kategorier.

"Der er en gruppe, der er meget eftertragtet og hurtigt får et nyt job. Så er der en gruppe, hvor det kræver noget tid og benarbejde. Til sidst er der en gruppe, der af den ene eller den anden årsag bliver nødt til at tænke helt anderledes for at komme i job igen," mener Dorte Veje.

Således bør man forholde sig til, hvor i spekteret man er.

Det har nemlig indflydelse på, hvordan man skal gribe sin situation som ledig an.

Men helt generelt er det altså meget centralt at blive afklaret med sin situation.

"Når man har genfundet den positive energi og kigget indad, så kan man meget bedre se, hvilke muligheder man har. Hvilke kompetencer kan jeg sætte i spil? Hvad mangler jeg? Hvordan opnår jeg mit mål?" siger hun. 
 
"Det er 100 gange nemmere at komme videre, når man lige stopper op og giver sig selv ro og tid. Derfra kan man så begynde at finde ud af, hvordan man skal komme videre, og om man måske skulle have noget hjælp udefra til det."

Læs også:

Ledig it-specialist? Se her hvad du skal kunne

Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat

Gode råd: Sådan får du fat i et fedt it-job
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.