Artikel top billede

Disse nye it-initiativer skal gøre danske sygehuse bedre

De danske sygehuse lancerer en række nye og fælles it-tiltag, der skal gøre din oplevelse på hospitalet langt bedre. Læs her, hvilken it-kur du bliver udsat for på fremtidens digitale hospital.

Fælles fodslag inden for udrulning af telemedicinske løsninger og udvikling af internetpsykiatri er blot to af flere konkrete strategiske målsætninger, som de danske sygehuse skal arbejde for at realisere frem mod 2016.

It'en på sygehusene er overordnet styret af Regionernes Sundheds-It (RSI), som har udsendt i alt 15 nye pejlemærker for, hvordan landets sygehuse fremover skal optimere driften og forbedre patient- og medarbejderoplevelserne.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) eksemplificerer et stærkere samarbejde mellem sygehusene i brugen af røntgen-billeder:

"Hvis en person fra Nordjylland bliver indlagt på et hospital i Sjælland, får lægen i Sjælland mulighed for at hente de røntgenbilleder, der er taget i Nordjylland. Tidligere skulle billederne sendes med patienten, eller lægen måtte bestille nye dyre scanninger. Og dette er blot ét eksempel på vores fælles fremskridt", forklarer han i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med lanceringen af de 15 pejlemærker.

Fælles platform for telemedicin

Især telemedicin fylder en del i samlingen af de 15 pejlemærker, da regionerne går sammen om en fællestelemedicinsk platform for KOL-patienter (patienter med rygerlunger) i hele landet.

Med etableringen af platformen senest i 2016 skal KOL-patienterne så hjemmefra indberette målinger om deres sygdomsforløb til hospitalet.

Dermed er tanken, at patienterne sparer turen til hospitalet og forblive hjemme i trygge rammer, mens hospitalerne sparer indlæggelsesomkostninger.

"Et andet større pejlemærke er den præhospitale patientjournal, som bliver taget i brug i regionernes vagtcentraler, i alle ambulancerne og på hospitalernes akutmodtagelser. Når en ambulance henter en patient, der er kommet til skade, kan ambulancepersonalet med det samme skrive de nødvendige oplysninger ind i journalen," forklarer Danske Regioner i sin pressemeddelelse.

Sådan kan du selv følge udviklingen

På den måde er personalet klar til at begynde behandlingen, så snart patienten ankommer til hospitalet, lyder det.

Kan hive i håndbremsen

Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V), fortæller, at regionernes fælles indsats er til gavn for både borgere i hele landet og bunder i nødvendige økonomiske tiltag.

Han åbner også en kattelem for, at regionerne måske kan blive nødsaget til at hive i håndbremsen, hvis pejlemærkerne bliver for dyre at føre ud i livet.

"Det kan vise sig, at vi er nødsaget til at revurdere de ambitiøse tiltag, hvis de investeringsmæssige rammer bliver for stramme," udtaler han i regionernes pressemeddelelse.

Følg med i udviklingen

Tidligere har regionernes it-fællesskab RSI kort efter stiftelsen i 2010 udsendt 24 pejlemærker frem mod 2013 med blandt andet en fælles EPJ inden for regionerne, hvor befolkningen kan følge projekternes status på regionernes hjemmeside. 

Den tilgang vil RSI også benytte på sin hjemmeside i forbindelse med lanceringen af de 15 nye pejlemærker rettet mod udgangen af 2016.

"Det er vigtigt for os, at både fremdrift og udfordringer omkring vores sundheds-it-projekter er synlige for offentligheden. Status og fremdrift offentliggøres på RSI's hjemmeside, og vi vil fremover øge gennemsigtigheden - ikke mindst ved at måle mere systematisk på om vores løsninger bliver brugt og fungerer som de skal, " lyder det fra RSI-formand, Jens Andersen, i pressemeddelelsen.

Ved at bringe mere åbenhed og måling ind på it-sundhedsudviklingen svarer RSI-formanden dermed også på den kritik, som rigsrevisionen for nyligt har rettet mod manglende målbare rettesnore i sygehusenes it-brug.

Du kan læse mere om de 15 nye it-sundheds-pejlemærker på regionernes hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.