Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Derfor er EPJ heftigt forsinket i dansk region

Ikke alle regioner når at komme på plads med deres elektroniske patientjournaler i 2013, som ellers var meningen. Læs her, hvordan planerne ser ud for sundhedssektorens forsinkede it-projekter.

I et notat fra Rigsrevisionen til Statsrevisorerne bliver det bemærket, at Region Syddanmark ikke når at komme på plads med sit system til elektronisk patientjournaler (EPJ) i 2013, som ellers var planen. 

I stedet forventes det, at regionen er helt på plads med sin EPJ-løsning i november 2014, altså med en forsinkelse på cirka et års tid.

Computerworld har spurgt sundhedsdirektør Per Busk fra Region Syddanmark, hvorfor Sønderjylland halter efter landets fire andre regioner.

"Ja, planen var oprindeligt at nå det i 2013, men nu når vi den komplekse udrulning med knap et års forsinkelse," siger Per Busk og fortsætter:

"Vi har haft problemer med driftsafviklingen, vores svartider, og vi har også oplevet leveranceforsinkelser, og alle de ting var vi nødt til at få løst, inden vi kunne gå videre med at koble nye sygehuse på," siger han.

Lagde ny plan

Han forklarer, at regionens it-folk har arbejdet sammen med leverandørerne Logica og Cambio på at løse de problemer med driften, som regionen er løbet ind.

Disse problemer skulle løses, inden regionen ville gå videre og rulle EPJ ud på flere sygehuse.

"Dette var en væsentlig årsag til forsinkelsen," siger Per Busk.

I efteråret 2012 resulterede det i en ny plan med deadline i november 2014, hvilket regionen nok skal nå, bedyrer Per Busk.

"Vi har allerede nået de første vigtige milepæle, og vi vil ved udgangen af 2013 mangle 30 procent, før vi har fuld implementering," siger han til Computerworld.

Rigsrevisionen påpeger også, at Region Hovedstaden ikke vil rulle sin nuværende EPJ ud på Psykiatrisk Center Skt. Hans Hospital.

"Regionen lever derfor ikke fuldt ud op til målet, jf. den nationale plan om en fuldt konsolideret EPJ inden udgangen af 2013," bemærker rigsrevisorerne i deres notat til Statsrevisorerne.

Ministerium skal overvåge bedre

Samtidig bemærker Rigsrevisionen også, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fremover bør have en mere kontrollerende rolle med it-projekter.

Det gælder blandt andet for igangværende it-projekter, hvor der skal stilles større krav om gennemsigtighed med klare mål og indikatorer hos regionerne, som det eksempelvis kan ses i udviklingen af det allerede stærkt forsinkede Fælles Medicinkort.

Her er planerne med stærkt forsinket medicinkort

Rigsrevisionen anbefaler desuden, at regionerne anvender samme principper, som staten benytter med sit Statens IT-projektråd ved styring af sine projekter til en værdi af mere end 10 millioner kroner.

På den måde får regionerne, staten og andre interessenter større indsigt i økonomi, fremdrift, resultater og effekter af it-investeringerne.

Fælles Medicinkort klar i år

Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Nordjylland, tager kritikken fra Rigsrevisionen til sig.

"For at imødekomme Rigsrevisionens kritik om manglende gennemsigtighed har regionerne allerede i fællesskab udviklet de første indikatorer for anvendelse af de fem kernefunktioner af EPJ samt indikatorer for rettidig kommunikation med henholdsvis praksis og kommunerne," fortæller hun.

"Disse indikatorer vil indgå i økonomiforhandlingerne for 2014 og skal dokumentere fuld anvendelse af EPJ i alle regioner inden udgangen af 2014," fortsætter Ulla Astman.

Hun forklarer desuden, at det Fælles Medicinkort jævnfør en ny aftale mellem Sundhedsministeriet, Danske Regioner, KL og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil være i fuld anvendelse på alle hospitaler og praktiserende læger ved udgangen af 2013, og kommunerne tilslutter sig i 2014.

"Det forventer vi i regionerne at kunne imødekomme. Og dermed vil vi kunne imødekomme Rigsrevisionens kritikpunkt om væsentlige forsinkelser på Fælles Medicinkort," udtaler hun.

Lukning af Nationalt Patientindeks

I Rigsrevisionens rapport til Statsrevisorerne fremgår det også, at "Nationalt Patientindeks ikke realiseres efter hensigten og ikke vil kunne bidrage til at skabe et samlet digitalt overblik over relevante sundhedsoplysninger på tværs af sundhedsvæsnets sektorer".

Til Computerworld forklarer Ulla Astman, at det i sidste måned blev besluttet at Nationalt Patientindeks-projektet (NPI) skal lukkes i den nuværende form.

"Sundhedsministeriet er nu ved at lave en afdækning af, om det kan være hensigtsmæssigt at anvende NPI på andre områder," fortæller hun.

"Regionerne har længe arbejdet på at modne både det fællesregionale billedindeks og Sundhedsjournalen i retningen af, at disse to systemer kan anvendes tværsektorielt. Systemerne vil delvist kunne erstatte nogle af de funktioner, som findes i NPI," lyder Ulla Astmans umiddelbare forslag.

Hun forklarer, at en forudsætning for en eventuel videreførelse af NPI er fra regionernes side, at det ikke skal overtage eller køre parallelt med funktioner, der allerede findes i eksisterende systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere