Artikel top billede

Derfor er EPJ heftigt forsinket i dansk region

Ikke alle regioner når at komme på plads med deres elektroniske patientjournaler i 2013, som ellers var meningen. Læs her, hvordan planerne ser ud for sundhedssektorens forsinkede it-projekter.

I et notat fra Rigsrevisionen til Statsrevisorerne bliver det bemærket, at Region Syddanmark ikke når at komme på plads med sit system til elektronisk patientjournaler (EPJ) i 2013, som ellers var planen. 

I stedet forventes det, at regionen er helt på plads med sin EPJ-løsning i november 2014, altså med en forsinkelse på cirka et års tid.

Computerworld har spurgt sundhedsdirektør Per Busk fra Region Syddanmark, hvorfor Sønderjylland halter efter landets fire andre regioner.

"Ja, planen var oprindeligt at nå det i 2013, men nu når vi den komplekse udrulning med knap et års forsinkelse," siger Per Busk og fortsætter:

"Vi har haft problemer med driftsafviklingen, vores svartider, og vi har også oplevet leveranceforsinkelser, og alle de ting var vi nødt til at få løst, inden vi kunne gå videre med at koble nye sygehuse på," siger han.

Lagde ny plan

Han forklarer, at regionens it-folk har arbejdet sammen med leverandørerne Logica og Cambio på at løse de problemer med driften, som regionen er løbet ind.

Disse problemer skulle løses, inden regionen ville gå videre og rulle EPJ ud på flere sygehuse.

"Dette var en væsentlig årsag til forsinkelsen," siger Per Busk.

I efteråret 2012 resulterede det i en ny plan med deadline i november 2014, hvilket regionen nok skal nå, bedyrer Per Busk.

"Vi har allerede nået de første vigtige milepæle, og vi vil ved udgangen af 2013 mangle 30 procent, før vi har fuld implementering," siger han til Computerworld.

Rigsrevisionen påpeger også, at Region Hovedstaden ikke vil rulle sin nuværende EPJ ud på Psykiatrisk Center Skt. Hans Hospital.

"Regionen lever derfor ikke fuldt ud op til målet, jf. den nationale plan om en fuldt konsolideret EPJ inden udgangen af 2013," bemærker rigsrevisorerne i deres notat til Statsrevisorerne.

Ministerium skal overvåge bedre

Samtidig bemærker Rigsrevisionen også, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fremover bør have en mere kontrollerende rolle med it-projekter.

Det gælder blandt andet for igangværende it-projekter, hvor der skal stilles større krav om gennemsigtighed med klare mål og indikatorer hos regionerne, som det eksempelvis kan ses i udviklingen af det allerede stærkt forsinkede Fælles Medicinkort.

Her er planerne med stærkt forsinket medicinkort

Rigsrevisionen anbefaler desuden, at regionerne anvender samme principper, som staten benytter med sit Statens IT-projektråd ved styring af sine projekter til en værdi af mere end 10 millioner kroner.

På den måde får regionerne, staten og andre interessenter større indsigt i økonomi, fremdrift, resultater og effekter af it-investeringerne.

Fælles Medicinkort klar i år

Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Nordjylland, tager kritikken fra Rigsrevisionen til sig.

"For at imødekomme Rigsrevisionens kritik om manglende gennemsigtighed har regionerne allerede i fællesskab udviklet de første indikatorer for anvendelse af de fem kernefunktioner af EPJ samt indikatorer for rettidig kommunikation med henholdsvis praksis og kommunerne," fortæller hun.

"Disse indikatorer vil indgå i økonomiforhandlingerne for 2014 og skal dokumentere fuld anvendelse af EPJ i alle regioner inden udgangen af 2014," fortsætter Ulla Astman.

Hun forklarer desuden, at det Fælles Medicinkort jævnfør en ny aftale mellem Sundhedsministeriet, Danske Regioner, KL og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil være i fuld anvendelse på alle hospitaler og praktiserende læger ved udgangen af 2013, og kommunerne tilslutter sig i 2014.

"Det forventer vi i regionerne at kunne imødekomme. Og dermed vil vi kunne imødekomme Rigsrevisionens kritikpunkt om væsentlige forsinkelser på Fælles Medicinkort," udtaler hun.

Lukning af Nationalt Patientindeks

I Rigsrevisionens rapport til Statsrevisorerne fremgår det også, at "Nationalt Patientindeks ikke realiseres efter hensigten og ikke vil kunne bidrage til at skabe et samlet digitalt overblik over relevante sundhedsoplysninger på tværs af sundhedsvæsnets sektorer".

Til Computerworld forklarer Ulla Astman, at det i sidste måned blev besluttet at Nationalt Patientindeks-projektet (NPI) skal lukkes i den nuværende form.

"Sundhedsministeriet er nu ved at lave en afdækning af, om det kan være hensigtsmæssigt at anvende NPI på andre områder," fortæller hun.

"Regionerne har længe arbejdet på at modne både det fællesregionale billedindeks og Sundhedsjournalen i retningen af, at disse to systemer kan anvendes tværsektorielt. Systemerne vil delvist kunne erstatte nogle af de funktioner, som findes i NPI," lyder Ulla Astmans umiddelbare forslag.

Hun forklarer, at en forudsætning for en eventuel videreførelse af NPI er fra regionernes side, at det ikke skal overtage eller køre parallelt med funktioner, der allerede findes i eksisterende systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere