Artikel top billede

Derfor er EPJ heftigt forsinket i dansk region

Ikke alle regioner når at komme på plads med deres elektroniske patientjournaler i 2013, som ellers var meningen. Læs her, hvordan planerne ser ud for sundhedssektorens forsinkede it-projekter.

I et notat fra Rigsrevisionen til Statsrevisorerne bliver det bemærket, at Region Syddanmark ikke når at komme på plads med sit system til elektronisk patientjournaler (EPJ) i 2013, som ellers var planen. 

I stedet forventes det, at regionen er helt på plads med sin EPJ-løsning i november 2014, altså med en forsinkelse på cirka et års tid.

Computerworld har spurgt sundhedsdirektør Per Busk fra Region Syddanmark, hvorfor Sønderjylland halter efter landets fire andre regioner.

"Ja, planen var oprindeligt at nå det i 2013, men nu når vi den komplekse udrulning med knap et års forsinkelse," siger Per Busk og fortsætter:

"Vi har haft problemer med driftsafviklingen, vores svartider, og vi har også oplevet leveranceforsinkelser, og alle de ting var vi nødt til at få løst, inden vi kunne gå videre med at koble nye sygehuse på," siger han.

Lagde ny plan

Han forklarer, at regionens it-folk har arbejdet sammen med leverandørerne Logica og Cambio på at løse de problemer med driften, som regionen er løbet ind.

Disse problemer skulle løses, inden regionen ville gå videre og rulle EPJ ud på flere sygehuse.

"Dette var en væsentlig årsag til forsinkelsen," siger Per Busk.

I efteråret 2012 resulterede det i en ny plan med deadline i november 2014, hvilket regionen nok skal nå, bedyrer Per Busk.

"Vi har allerede nået de første vigtige milepæle, og vi vil ved udgangen af 2013 mangle 30 procent, før vi har fuld implementering," siger han til Computerworld.

Rigsrevisionen påpeger også, at Region Hovedstaden ikke vil rulle sin nuværende EPJ ud på Psykiatrisk Center Skt. Hans Hospital.

"Regionen lever derfor ikke fuldt ud op til målet, jf. den nationale plan om en fuldt konsolideret EPJ inden udgangen af 2013," bemærker rigsrevisorerne i deres notat til Statsrevisorerne.

Ministerium skal overvåge bedre

Samtidig bemærker Rigsrevisionen også, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fremover bør have en mere kontrollerende rolle med it-projekter.

Det gælder blandt andet for igangværende it-projekter, hvor der skal stilles større krav om gennemsigtighed med klare mål og indikatorer hos regionerne, som det eksempelvis kan ses i udviklingen af det allerede stærkt forsinkede Fælles Medicinkort.

Her er planerne med stærkt forsinket medicinkort

Rigsrevisionen anbefaler desuden, at regionerne anvender samme principper, som staten benytter med sit Statens IT-projektråd ved styring af sine projekter til en værdi af mere end 10 millioner kroner.

På den måde får regionerne, staten og andre interessenter større indsigt i økonomi, fremdrift, resultater og effekter af it-investeringerne.

Fælles Medicinkort klar i år

Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Nordjylland, tager kritikken fra Rigsrevisionen til sig.

"For at imødekomme Rigsrevisionens kritik om manglende gennemsigtighed har regionerne allerede i fællesskab udviklet de første indikatorer for anvendelse af de fem kernefunktioner af EPJ samt indikatorer for rettidig kommunikation med henholdsvis praksis og kommunerne," fortæller hun.

"Disse indikatorer vil indgå i økonomiforhandlingerne for 2014 og skal dokumentere fuld anvendelse af EPJ i alle regioner inden udgangen af 2014," fortsætter Ulla Astman.

Hun forklarer desuden, at det Fælles Medicinkort jævnfør en ny aftale mellem Sundhedsministeriet, Danske Regioner, KL og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil være i fuld anvendelse på alle hospitaler og praktiserende læger ved udgangen af 2013, og kommunerne tilslutter sig i 2014.

"Det forventer vi i regionerne at kunne imødekomme. Og dermed vil vi kunne imødekomme Rigsrevisionens kritikpunkt om væsentlige forsinkelser på Fælles Medicinkort," udtaler hun.

Lukning af Nationalt Patientindeks

I Rigsrevisionens rapport til Statsrevisorerne fremgår det også, at "Nationalt Patientindeks ikke realiseres efter hensigten og ikke vil kunne bidrage til at skabe et samlet digitalt overblik over relevante sundhedsoplysninger på tværs af sundhedsvæsnets sektorer".

Til Computerworld forklarer Ulla Astman, at det i sidste måned blev besluttet at Nationalt Patientindeks-projektet (NPI) skal lukkes i den nuværende form.

"Sundhedsministeriet er nu ved at lave en afdækning af, om det kan være hensigtsmæssigt at anvende NPI på andre områder," fortæller hun.

"Regionerne har længe arbejdet på at modne både det fællesregionale billedindeks og Sundhedsjournalen i retningen af, at disse to systemer kan anvendes tværsektorielt. Systemerne vil delvist kunne erstatte nogle af de funktioner, som findes i NPI," lyder Ulla Astmans umiddelbare forslag.

Hun forklarer, at en forudsætning for en eventuel videreførelse af NPI er fra regionernes side, at det ikke skal overtage eller køre parallelt med funktioner, der allerede findes i eksisterende systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.