Artikel top billede

Sundhedsminister erkender: Her er stopklods for telemedicin

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) lægger sig fladt ned efter kritik af, at det slet ikke kan betale sig for hospitalerne at fremme telemedicin.

Hospitaler tjener mere på at behandle patienter på sygehuse end via telemedicinske løsninger i borgernes hjem.

Det er en stopklods for telemedicin, der kan spare staten for milliarder i sundhedsudgifter.

For eksempel tjener hospitalerne 1.599 kroner på en diabetes-patient, der dukker op, men ikke en eneste krone på en diabetes-patient, der dukker op på en skærm fra sit hjem.

Sådan lyder kritikken fra TDC, og den har Computerworld bedt om sundhedsminister Astrid Krags kommentar til.

Det er ikke godt nok

Det har ikke været muligt at komme til at snakke med ministeren, men i et skriftligt svar erkender hun TDC's pointe.

"Jeg er opmærksom på, at det nuværende afregningssystem inden for sundhedsvæsnet ikke i tilstrækkelig grad honorerer behandlinger, der finder sted uden for sygehusene," lyder det i svaret fra ministeren.

Hun tilføjer, at der sidste år blev rettet lidt op på det ved at indføre telemedicinske takster.

Det betyder blandt andet, at sygehusene kan få dækket udgifter til eksempelvis lungefunktionsundersøgelser, der foregår uden for sygehusenes ambulatorier.

"Men det nuværende afregningssystem kan uden tvivl i højere grad understøtte telemedicinske løsninger, der er effektive, og som kan aflaste det øvrige sundhedsvæsen. Det peger Incitamentudvalget, der netop har afgivet sine anbefalinger til regeringen, også på," skriver ministeren.

Der er forbedringer på vej

Astrid Krag lovet at gøre noget ved problemet.

"På baggrund af udvalgets anbefalinger er jeg i gang med at overveje, hvordan DRG-systemet, der generelt er afsæt for styringen af sygehusvæsenet, kan forbedres, så det i højere grad understøtter aktiviteter, der udgiftsmæssigt er knyttet til sygehusene, men som fysisk foregår uden for sygehusenes matrikler."

Til sidst knytter hun en kommentar til den digitale infrastruktur, og dermed indirekte til striden om, hvorvidt den digitale infrastruktur er klar til telemedicin.

For mens både TDC, Teleindustrien, It-branchen og Medico-industrien ikke mener, teknologien er et problem, holder Dansk Energi, der repræsenterer fiberselskaberne, fast i, at der er behov for bedre bredbånd.

Men det er sundheden, ikke bredbånd, der er i centrum, slår ministeren fast.

"Forbedringerne af DRG-systemet har først og fremmest til formål at sikre bedre behandling til patienterne og et mere effektivt sundhedsvæsen, hvor vi få mest mulig sundhed for pengene. Hensigten er altså ikke at understøtte udrulningen af en digital infrastruktur i Danmark, selvom det kan blive en positiv sidegevinst."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital