Artikel top billede

(Foto: Peter Belanger)

Apples iPhone-aftaler med mobiloperatører måske ulovlige

EU går i flæsket på Apples aftaler med mobil-operatørerne, som Apple måske anvender til at tryne konkurrenterne.

Apples iPhone-aftaler med mobiloperatørerne kan være ulovlig

EU-Kommissionen mistænker Apple for via selskabets leverandør-kontrakter med de europæiske mobiloperatører at holde rivalerne ude af markedet.

EU-Kommissionen er i de indledende faser af en undersøgelse og har netop sendt en række spørgsmål afsted til en række europæiske mobiloperatører.

Her vil kommissionen have svar på, hvorvidt Apples distributions-betingelser med mobilselskaberne på nogen måde kan give Apple en fordel over andre smartphone-producenter.

"Kommissionen ligger inde med informationer, der indikerer, at Apple og mobile netværks-operatører har indgået distributions-aftaler, der potentielt kan føre til udelukkelse af andre smartphone-producenter," hedder det i en EU-rapport ifølge Financial Times.

Hele it-industrien har forlængst taget muligheden for at klage til EU over konkurrenterne til sig som et naturligt element i den almindelige konkurrence. Det kan du læse mere om her.

Hvad kræver Apple?

Ifølge kommissionen er der i aftalerne mulighed for, at visse tekniske funktioner i Apples produkter bliver frakoblet i visse lande på grund af de pågældende aftaler.

Spørgsmålene, som EU nu har sendt til mobiloperatørerne, indeholder også spørgsmål om Apples salgs-metoder - blandt andet om Apple kræver, at mobiloperatørerne køber et bestemt antal telefoner.

EU vil ligeledes have at vide, om Apple kræver, at mobiloperatørerne aldrig sælger Apple-produkter billigere eller med ringere betingelser end konkurrenternes telefoner.

EU-Kommissionens indledende spørgsmål bygger på flere klager, som EU har modtaget fra forskellige mobiloperatører.

Skal spørgsmålene føre til en rigtig sag, kræver det, at EU vurderer, at Apple har en dominerende position på markedet.

Ifølge comScore har Samsung siden april i fjor været den største smartphone-leverandør i Europa.

Det sydkoreanske selskab havde i december en markedsandel på 32,3 procent mod Apples 20,5 procent og Nokias 16,3 procent.

Læs også:

It-selskabernes effektive politiske våben

Apple presses til at skrue op for sin garanti-periode

Google Maps til iPhone i strid med vigtige EU-regler

EU truer mobil-industrien: Vi tvinger jer til fælles mobiloplader

Kritik: Apple stjæler med vilje med arme og ben
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere