Artikel top billede

Apples iPhone-aftaler med mobiloperatører måske ulovlige

EU går i flæsket på Apples aftaler med mobil-operatørerne, som Apple måske anvender til at tryne konkurrenterne.

Apples iPhone-aftaler med mobiloperatørerne kan være ulovlig

EU-Kommissionen mistænker Apple for via selskabets leverandør-kontrakter med de europæiske mobiloperatører at holde rivalerne ude af markedet.

EU-Kommissionen er i de indledende faser af en undersøgelse og har netop sendt en række spørgsmål afsted til en række europæiske mobiloperatører.

Her vil kommissionen have svar på, hvorvidt Apples distributions-betingelser med mobilselskaberne på nogen måde kan give Apple en fordel over andre smartphone-producenter.

"Kommissionen ligger inde med informationer, der indikerer, at Apple og mobile netværks-operatører har indgået distributions-aftaler, der potentielt kan føre til udelukkelse af andre smartphone-producenter," hedder det i en EU-rapport ifølge Financial Times.

Hele it-industrien har forlængst taget muligheden for at klage til EU over konkurrenterne til sig som et naturligt element i den almindelige konkurrence. Det kan du læse mere om her.

Hvad kræver Apple?

Ifølge kommissionen er der i aftalerne mulighed for, at visse tekniske funktioner i Apples produkter bliver frakoblet i visse lande på grund af de pågældende aftaler.

Spørgsmålene, som EU nu har sendt til mobiloperatørerne, indeholder også spørgsmål om Apples salgs-metoder - blandt andet om Apple kræver, at mobiloperatørerne køber et bestemt antal telefoner.

EU vil ligeledes have at vide, om Apple kræver, at mobiloperatørerne aldrig sælger Apple-produkter billigere eller med ringere betingelser end konkurrenternes telefoner.

EU-Kommissionens indledende spørgsmål bygger på flere klager, som EU har modtaget fra forskellige mobiloperatører.

Skal spørgsmålene føre til en rigtig sag, kræver det, at EU vurderer, at Apple har en dominerende position på markedet.

Ifølge comScore har Samsung siden april i fjor været den største smartphone-leverandør i Europa.

Det sydkoreanske selskab havde i december en markedsandel på 32,3 procent mod Apples 20,5 procent og Nokias 16,3 procent.

Læs også:

It-selskabernes effektive politiske våben

Apple presses til at skrue op for sin garanti-periode

Google Maps til iPhone i strid med vigtige EU-regler

EU truer mobil-industrien: Vi tvinger jer til fælles mobiloplader

Kritik: Apple stjæler med vilje med arme og ben
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere