Artikel top billede

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Kæmpe rapport beskriver, hvilke teknologier der vil få størst indflydelse på både vores privatliv og samfundsøkonomien i de kommende år.

Dampmaskinen, jernbanen, telegrafen, telefonen, den elektriske generator, forbrændingsmotoren - det er teknologier, der ofte fremhæves for at have været helt afgørende for udviklingen af vores samfund.

I den digitale tidsalder er udviklingen speedet op i en grad, så det kan være svært at spotte de helt store revolutioner, før de er en realitet.

Internettet er formentlig det bedste eksempel på en teknologi, der på blot få årtier har ændret alt ved vores måde at leve og arbejde på.

Der er en række andre teknologier, der også kan få en afgørende betydning i de kommende år.

Rådgivningsfirmaet McKinsey udpeger i en ny rapport 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi.

"Økonomisk omdannende teknologier - som mikrochippen, internettet, dampmaskinen eller den industrielle revolution - ændrer måden, vi lever og arbejder på, muliggør nye forretningsmodeller og giver en åbning for nye spillere til at bryde ind i den etablerede orden," skriver McKinsey.

Sådan er de udvalgt

Listen med de 12 teknologier tager udgangspunkt i det økonomiske potentiale, de har frem til år 2025.

For at få input til listen, har rådgivningsfirmaet blandt andet allieret sig med en cheføkonom fra Google og forskere fra blandt andet Berkeley og MIT, ligesom også Googles Eric Schmidt og en tidligere topchef fra Facebook har givet deres besyv med. 

McKinsey har arbejdet med nogle grundlæggende kriterier for de udvalgte teknologier - blandt andet at de skal have en bred indflydelse, skabe en betydelig økonomisk vækst og potentielt kunne ændre status quo ganske betydeligt.

Oprindeligt bestod listen af flere end 100 teknologier, men den er nu nede på de 12 teknologier, der ventes at få den største indflydelse.

Vi har udvalgt de teknologier, der er mest interessante ud fra et it-perspektiv.

Her er de udvalgte teknologier

Det mobile internet

Smartphones og tablets er ikke længere bare nogle få maskiner på internettet - det er ved at blive udgangspunktet for internettet, ikke mindst når man designer løsninger.

Det mobile internet betyder samtidig også, at det er muligt at få adgang til nettet, uanset hvor man befinder sig, hvilket skaber nye måder at arbejde på.

"Det mobile internet har også applikationer på tværs af virksomheder og den offentlige sektor og giver mulighed for en mere effektiv levering af mange services og skaber muligheder for at at øge produktiviteten," skriver McKinsey.

Et eksempel på denne tendens er FDIM's statistik for, hvilke operativsystemer, brugerne af de største danske websider anvender. Her ligger Apples iOS på en andenplads - foran eksempelvis Windows XP, Vista og Windows 8. 

Automatisering af vidensarbejde

En anden teknologisk tendens, der i høj grad er interessant for et land som Danmark, er, at mere og mere vidensarbejde automatiseres.

Det ses blandt andet ved, at maskinerne bliver bedre til at lære, at det i dag eksempelvis er muligt at indtale en tekst direkte på computere, uden at sekretæren skal hjælpe med at taste ind. Og her stopper udviklingen slet ikke:

"For eksempel kan nogle computere besvare "ustrukturerede" spørgsmål (som fremlægges i ordinært sprog frem for som præcise software-forespørgsler). Dette åbner muligheder for gennemgribende forandringer af, hvordan vidensarbejde er organiseret og udført."

Internet of Things

Dette emne har vi også haft en del fokus på på Computerworld. Internet of Things er et udtryk, at alle former for maskiner og elektronik nu kobles til nettet, så nye former for målinger og en langt mere intelligent styring kan realiseres.

"Der i dag er koblet fem gange så mange maskiner og devices til internettet som mennesker. Derfor skal vores produkter også kunne integrere med andre produkter," forklarede CIO i Grundfos, Jens Hartmann, i sidste uge til Computerworld.

McKinsey skriver i rapporten, at også sundhedssektoren vil blive påvirket ganske kraftigt af Internet of Things, når det bliver langt lettere at overvåge borgernes sundhedstilstand på afstand.

Disse teknologier er også vigtige

Cloud

Cloud computing har i en del år efterhånden været højt placeret på denne slags teknologi-lister, men det gør ikke it-trenden mindre relevant i de kommende år.

McKinsey hæfter sig ved, hvor bred en indflydelse cloud computing har. Både it-brugere og it-leverandører påvirkes, ligesom både det offentlige og private kan udnytte mulighederne med at få it leveret som en service over nettet.

Avancerede robotter

Brugen af robotter i industrien er langt fra noget nyt, men det er interessant, at priserne falder, mens robotterne bliver stadig mere avancerede.

"Nu får mere avancerede robotter forbedrede sanser, fingerfærdighed og intelligens takket været en forøget hastighed inden for computer vision, kunstig intelligens, machine-to-machine kommunikation, sensorer og actuatorer," skriver McKinsey.

Energi-opbevaring

Lad det bare være sagt med det samme; der er plads til forbedringer inden for batteri-teknologierne.

Heldigvis tyder meget også på,  at det kommende årti vil byde betydelige fremskridt i måden, vi opbevarer og udnytter energi på.

Det er i øvrigt en udvikling, vi ofte også skriver om på Computerworld.

3D-printere

Brugen af 3D-printere vil blive øget betydeligt i de kommende år. Priserne falder, og anvendelsesscenarierne stiger.

"Med 3D-print kan en idé gå direkte fra en 3D-designfil til en færdig komponent eller produkt og dermed potentielt springe mange skridt over i fremstillingen," skriver McKinsey.

Vi beskrev for nylig, hvordan 3D-printerne allerede i dag anvendes i danske virksomheder.

Læs hele rapporten om de 12 teknologier hos McKinsey. 

Læs også:

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu

10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?

Disse 10 teknologier kan ændre alt for dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere