Artikel top billede

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Kæmpe rapport beskriver, hvilke teknologier der vil få størst indflydelse på både vores privatliv og samfundsøkonomien i de kommende år.

Dampmaskinen, jernbanen, telegrafen, telefonen, den elektriske generator, forbrændingsmotoren - det er teknologier, der ofte fremhæves for at have været helt afgørende for udviklingen af vores samfund.

I den digitale tidsalder er udviklingen speedet op i en grad, så det kan være svært at spotte de helt store revolutioner, før de er en realitet.

Internettet er formentlig det bedste eksempel på en teknologi, der på blot få årtier har ændret alt ved vores måde at leve og arbejde på.

Der er en række andre teknologier, der også kan få en afgørende betydning i de kommende år.

Rådgivningsfirmaet McKinsey udpeger i en ny rapport 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi.

"Økonomisk omdannende teknologier - som mikrochippen, internettet, dampmaskinen eller den industrielle revolution - ændrer måden, vi lever og arbejder på, muliggør nye forretningsmodeller og giver en åbning for nye spillere til at bryde ind i den etablerede orden," skriver McKinsey.

Sådan er de udvalgt

Listen med de 12 teknologier tager udgangspunkt i det økonomiske potentiale, de har frem til år 2025.

For at få input til listen, har rådgivningsfirmaet blandt andet allieret sig med en cheføkonom fra Google og forskere fra blandt andet Berkeley og MIT, ligesom også Googles Eric Schmidt og en tidligere topchef fra Facebook har givet deres besyv med. 

McKinsey har arbejdet med nogle grundlæggende kriterier for de udvalgte teknologier - blandt andet at de skal have en bred indflydelse, skabe en betydelig økonomisk vækst og potentielt kunne ændre status quo ganske betydeligt.

Oprindeligt bestod listen af flere end 100 teknologier, men den er nu nede på de 12 teknologier, der ventes at få den største indflydelse.

Vi har udvalgt de teknologier, der er mest interessante ud fra et it-perspektiv.

Her er de udvalgte teknologier

Det mobile internet

Smartphones og tablets er ikke længere bare nogle få maskiner på internettet - det er ved at blive udgangspunktet for internettet, ikke mindst når man designer løsninger.

Det mobile internet betyder samtidig også, at det er muligt at få adgang til nettet, uanset hvor man befinder sig, hvilket skaber nye måder at arbejde på.

"Det mobile internet har også applikationer på tværs af virksomheder og den offentlige sektor og giver mulighed for en mere effektiv levering af mange services og skaber muligheder for at at øge produktiviteten," skriver McKinsey.

Et eksempel på denne tendens er FDIM's statistik for, hvilke operativsystemer, brugerne af de største danske websider anvender. Her ligger Apples iOS på en andenplads - foran eksempelvis Windows XP, Vista og Windows 8. 

Automatisering af vidensarbejde

En anden teknologisk tendens, der i høj grad er interessant for et land som Danmark, er, at mere og mere vidensarbejde automatiseres.

Det ses blandt andet ved, at maskinerne bliver bedre til at lære, at det i dag eksempelvis er muligt at indtale en tekst direkte på computere, uden at sekretæren skal hjælpe med at taste ind. Og her stopper udviklingen slet ikke:

"For eksempel kan nogle computere besvare "ustrukturerede" spørgsmål (som fremlægges i ordinært sprog frem for som præcise software-forespørgsler). Dette åbner muligheder for gennemgribende forandringer af, hvordan vidensarbejde er organiseret og udført."

Internet of Things

Dette emne har vi også haft en del fokus på på Computerworld. Internet of Things er et udtryk, at alle former for maskiner og elektronik nu kobles til nettet, så nye former for målinger og en langt mere intelligent styring kan realiseres.

"Der i dag er koblet fem gange så mange maskiner og devices til internettet som mennesker. Derfor skal vores produkter også kunne integrere med andre produkter," forklarede CIO i Grundfos, Jens Hartmann, i sidste uge til Computerworld.

McKinsey skriver i rapporten, at også sundhedssektoren vil blive påvirket ganske kraftigt af Internet of Things, når det bliver langt lettere at overvåge borgernes sundhedstilstand på afstand.

Disse teknologier er også vigtige

Cloud

Cloud computing har i en del år efterhånden været højt placeret på denne slags teknologi-lister, men det gør ikke it-trenden mindre relevant i de kommende år.

McKinsey hæfter sig ved, hvor bred en indflydelse cloud computing har. Både it-brugere og it-leverandører påvirkes, ligesom både det offentlige og private kan udnytte mulighederne med at få it leveret som en service over nettet.

Avancerede robotter

Brugen af robotter i industrien er langt fra noget nyt, men det er interessant, at priserne falder, mens robotterne bliver stadig mere avancerede.

"Nu får mere avancerede robotter forbedrede sanser, fingerfærdighed og intelligens takket været en forøget hastighed inden for computer vision, kunstig intelligens, machine-to-machine kommunikation, sensorer og actuatorer," skriver McKinsey.

Energi-opbevaring

Lad det bare være sagt med det samme; der er plads til forbedringer inden for batteri-teknologierne.

Heldigvis tyder meget også på,  at det kommende årti vil byde betydelige fremskridt i måden, vi opbevarer og udnytter energi på.

Det er i øvrigt en udvikling, vi ofte også skriver om på Computerworld.

3D-printere

Brugen af 3D-printere vil blive øget betydeligt i de kommende år. Priserne falder, og anvendelsesscenarierne stiger.

"Med 3D-print kan en idé gå direkte fra en 3D-designfil til en færdig komponent eller produkt og dermed potentielt springe mange skridt over i fremstillingen," skriver McKinsey.

Vi beskrev for nylig, hvordan 3D-printerne allerede i dag anvendes i danske virksomheder.

Læs hele rapporten om de 12 teknologier hos McKinsey. 

Læs også:

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu

10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?

Disse 10 teknologier kan ændre alt for dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere