Artikel top billede

Derfor bliver du snart overflødiggjort af en computer

Et stort antal avancerede arbejdsopgaver, der i dag håndteres af mennesker, vil computere snart klare med snuptag.

I en ny rapport fra konsulentfirmaet McKinsey udpeges 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi.

Som Computerworld skrev tirsdag, inkluderer de 12 teknologier blandt andet "automatisering af vidensarbejde" som nummer to på listen.

Nu er der som bekendt ikke noget nyt i, at maskiner kan overtage arbejdsopgaver, som tidligere blevet klaret af mennesker, men udviklingen, som McKinsey-rapporten beskriver, er alligevel ganske fascinerende (andre vil måske mene skræmmende).

McKinsey skriver blandt andet, at en række fremskridt inden for regnekraft, maskine-læring og nye brugergrænseflader, såkaldte NUI'er, har bragt os frem til en vigtig milepæl:

"Computere bliver nu i stand til at klare jobs, som det blev antaget, at kun mennesker kunne udføre."

Automatisering af vidensarbejde defineres i denne sammenhæng som brugen af computere til at udføre opgaver, der er afhængige af komplekse analyser, subtile vurderinger og kreativ problemløsning.

"De kan finkæmme massive mængder informationer og opdage mønstre og sammenhænge. De kan ‘lære' regler og koncepter baseret på eksempler ved simpelthen at tygge på data. Og med avancerede grænseflader og kunstig intelligens-software kan de forstå og fortolke menneskers tale, handlinger og sågar intentioner ud fra tvetydige kommandoer."

En ny tidsalder på vej

Industrialiseringen af vores samfund betød, at produktiviteten blev øget ved at lade maskiner klare mere og mere af det menneskelige arbejde, og den udvikling fortsatte, da vi bevægede os ind i informationssamfundet, og computerne for alvor vandt indpas i virksomhederne.

Hidtil har egentligt vidensarbejde dog været en svær nød at knække for maskinerne, men det begynder nu at ændre sig, hvis man skal tro McKinsey.

"Sådanne værktøjer kan både forstærke de menneskelige arbejdere og aflaste dem i trivielt detalje-arbejde. Men disse avancerede redskaber kan ultimativt også føre til, at nogle jobs bliver fuldstændigt automatiserede," skriver McKinsey.

I rådgivningsfirmaets rapport estimeres det, at de nye it-løsninger i år 2025 på verdensplan vil kunne tage sig af arbejdsopgaver, der ellers ville kræve mellem 110 og 140 millioner fuldtidsansatte.

Det betyder ikke nødvendigvis, at beskæftigelsen så vil falde med det antal ansatte, da teknologierne også vil øge effektiviteten og skabe nye forretningsmuligheder - hvilket kan skabe helt nye jobs.

Her ser du udviklingen allerede nu

De spæde eksempler på denne slags teknologi ses blandt andet i den talegenkendelses-it, der anvendes flere steder i det offentlige for at gøre det hurtigere for sagsbehandlere at skrive journaler.

Det er ikke "bare" en basal maskine, der er tale om, men derimod avancerede løsninger, der kan lære den enkelte medarbejders stemme at kende og tyde formuleringer og ordstillinger hos den enkelte bruger, så mængden af fejl minimeres.

Et andet eksempel er chat-robotterne, der har erstattet en del af den menneskelige kundeservice i virksomheder som IKEA. Ved hjælp af stadig bedre algoritmer er den slags robotter i stand til at lære, hvad kunderne har brug for hjælp til.

Også i finansverdenen er maskinerne begyndt at supplere menneskers arbejde, da der eksempelvis findes softwareløsninger, der kan købe og sælge aktier helt af sig selv baseret på avancerede algoritmer.

Så vild bliver fremtidens it

Men det er kun den spæde start på, hvordan computere kan supplere og erstatte mennesker i de vidensbaserede arbejdsopgaver.

"I stedet for at sætte et team-medlem til at hente al informationen om, hvordan et bestemt produkt klarer sig på et specifikt marked eller at vente på, at en sådan forespørgsel bliver til en opgave for it-afdelingen, kan en leder eller chef blot bede en computer om at levere informationen," lyder et konkret eksempel i McKinsey-rapporten.

Dykker man lidt mere ned i den it, der ligger bag de stadig mere avancerede og intelligente computere, er det interessant, at vi nu bevæger os videre fra en tid, hvor en computer grundlæggende arbejdede ud fra helt faste algoritmer og regler, som de menneskelige udviklere stod bag.

Fremtidens computere er langt fra så simple.

"De kan også modificere og justere deres egne algoritmer ud fra analyser af data, hvilket gør dem i stand til at ‘se' sammenhænge eller forbindelser, som et menneske måske vil overse."

"Desuden kan disse maskiner ‘lære' mere og blive smartere hen ad vejen; jo mere big data, de behandler, jo mere raffinerede bliver algoritmerne," skriver McKinsey.

Læs hele rapporten om de 12 teknologier hos McKinsey.

Læs også:

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu

10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?

Disse 10 teknologier kan ændre alt for dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere