Artikel top billede

Så effektiv er Danmark blevet med digitalisering

En ny undersøgelse fra regeringen sætter en gang for alle en tyk streg under, at it-investeringer er en hovedvej til vækst. Læs her, hvad en øget digitalisering betyder for danske virksomheder.

I ny redegørelse fra S-R-SF-regeringen angives der flere områder for, hvordan en øget digitalisering kan bidrage til virksomhedernes - og dermed også samfundets - vækst.

Regeringen ønsker derfor kort og godt, at erhvervslivet bliver bedre til at anvende de digitale muligheder.

"Digitalisering giver gode muligheder for vækst i Danmark, og vi er godt med internationalt set," udtaler erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en pressemeddelelse i forbindelse med regeringens redegørelse.

"Der er dog plads til forbedringer. Eksempelvis har en stor del af dansk erhvervsliv kun digitaliseret basale dele af deres forretning, for eksempel bogholderiet. Der er fortsat et stort potentiale i, at virksomhederne digitaliserer flere dele af deres forretning," forsætter ministeren.

Så meget hjælper it

I redegørelsen fremgår det blandt andet med henvisning til en knap to år gammel undersøgelse foretaget af CEBR (Centre for Economic og Business Research ved CBS), at mere digitaliserede virksomheder er en direkte vej til vækst.

Det skyldes, at CEBR-undersøgelsen fremhæver, at hvis andelen af virksomheder, der har digitaliseret mindst én intern proces (som eksempelvis lagerstyring), øges med blot ét procentpoint, så forbedres virksomhedernes værdiskabelse med op til 6,5 milliarder kroner årligt.

Med afsæt i en ny undersøgelse fra CEBR fremhæver regeringen i sin redegørelse, at der også er en positiv sammenhæng mellem investeringer i it og sandsynlighed for øget innovation, som alle skriger på.

"Analysen viser, at virksomheder, der i 2007 investerede intensivt i IKT, havde en betydeligt større tendens til at være innovative inden for produkt-, markedsførings-, proces og/eller organisatorisk innovation, end virksomheder der ikke investerede intensivt i IKT," hedder det i redegørelsen på side 12.

Her fremgår det, at de it-intensive virksomheder i gennemsnit kunne notere sig 2,4 procentpoint højere årlig produktivitetsvækst end de virksomheder, der ikke havde investeret intensivt i it.

Så meget bidrager digitaliseringen til BNP

Regeringen understreger også, at helt overordnet ligger det gennemsnitlige it-bidrag til bruttonationalproduktet i enkelte udviklede lande helt oppe mod 10 procent.

"Tendensen kan også ses i Danmark, hvor den digitale økonomi er vokset i betydning år for år. Det gennemsnitlige årlige bidrag fra investeringer i IKT stod fra 2000 til 2010 for 37 procent af den gennemsnitlige vækst i arbejdskraftproduktivitet i den markedsmæssige økonomi i Danmark," lyder det i redegørelsen, efter at Erhvervsstyrelsen i år har undersøgt udviklingen. 

Stor opgave venter forude

I it-branchen er der naturligvis jubel over regeringens redegørelse.

IT-Branchen mener, at der nu en gang for alle er sat en stor, fed streg under, at digitaliseringen er en yderst vigtig vægtstang i samfundsøkonomien.

Alligevel er der også plads til refleksion, for den digitale vækst er langt fra sprunget ud i fuldt flor endnu. 

"Mere end hver tredje mindre virksomhed i Danmark bruger kun it på basalt niveau," forklarer direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard i en mail til Computerworld i kølvandet på regeringens redegørelse.

"Den store udfordring er, hvordan vi får flere især små og mellemstore virksomheder til at få øjnene op for de store muligheder, som it giver. Vi har en stor opgave foran os," skriver han. 

IT-Branchen ser nu frem til anbefalingerne fra regeringens digitale væksteam, der kommer til efteråret, og ikke mindst hvordan regeringen vil følge op på anbefalingerne fra teamet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere