Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Så effektiv er Danmark blevet med digitalisering

En ny undersøgelse fra regeringen sætter en gang for alle en tyk streg under, at it-investeringer er en hovedvej til vækst. Læs her, hvad en øget digitalisering betyder for danske virksomheder.

I ny redegørelse fra S-R-SF-regeringen angives der flere områder for, hvordan en øget digitalisering kan bidrage til virksomhedernes - og dermed også samfundets - vækst.

Regeringen ønsker derfor kort og godt, at erhvervslivet bliver bedre til at anvende de digitale muligheder.

"Digitalisering giver gode muligheder for vækst i Danmark, og vi er godt med internationalt set," udtaler erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en pressemeddelelse i forbindelse med regeringens redegørelse.

"Der er dog plads til forbedringer. Eksempelvis har en stor del af dansk erhvervsliv kun digitaliseret basale dele af deres forretning, for eksempel bogholderiet. Der er fortsat et stort potentiale i, at virksomhederne digitaliserer flere dele af deres forretning," forsætter ministeren.

Så meget hjælper it

I redegørelsen fremgår det blandt andet med henvisning til en knap to år gammel undersøgelse foretaget af CEBR (Centre for Economic og Business Research ved CBS), at mere digitaliserede virksomheder er en direkte vej til vækst.

Det skyldes, at CEBR-undersøgelsen fremhæver, at hvis andelen af virksomheder, der har digitaliseret mindst én intern proces (som eksempelvis lagerstyring), øges med blot ét procentpoint, så forbedres virksomhedernes værdiskabelse med op til 6,5 milliarder kroner årligt.

Med afsæt i en ny undersøgelse fra CEBR fremhæver regeringen i sin redegørelse, at der også er en positiv sammenhæng mellem investeringer i it og sandsynlighed for øget innovation, som alle skriger på.

"Analysen viser, at virksomheder, der i 2007 investerede intensivt i IKT, havde en betydeligt større tendens til at være innovative inden for produkt-, markedsførings-, proces og/eller organisatorisk innovation, end virksomheder der ikke investerede intensivt i IKT," hedder det i redegørelsen på side 12.

Her fremgår det, at de it-intensive virksomheder i gennemsnit kunne notere sig 2,4 procentpoint højere årlig produktivitetsvækst end de virksomheder, der ikke havde investeret intensivt i it.

Så meget bidrager digitaliseringen til BNP

Regeringen understreger også, at helt overordnet ligger det gennemsnitlige it-bidrag til bruttonationalproduktet i enkelte udviklede lande helt oppe mod 10 procent.

"Tendensen kan også ses i Danmark, hvor den digitale økonomi er vokset i betydning år for år. Det gennemsnitlige årlige bidrag fra investeringer i IKT stod fra 2000 til 2010 for 37 procent af den gennemsnitlige vækst i arbejdskraftproduktivitet i den markedsmæssige økonomi i Danmark," lyder det i redegørelsen, efter at Erhvervsstyrelsen i år har undersøgt udviklingen. 

Stor opgave venter forude

I it-branchen er der naturligvis jubel over regeringens redegørelse.

IT-Branchen mener, at der nu en gang for alle er sat en stor, fed streg under, at digitaliseringen er en yderst vigtig vægtstang i samfundsøkonomien.

Alligevel er der også plads til refleksion, for den digitale vækst er langt fra sprunget ud i fuldt flor endnu. 

"Mere end hver tredje mindre virksomhed i Danmark bruger kun it på basalt niveau," forklarer direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard i en mail til Computerworld i kølvandet på regeringens redegørelse.

"Den store udfordring er, hvordan vi får flere især små og mellemstore virksomheder til at få øjnene op for de store muligheder, som it giver. Vi har en stor opgave foran os," skriver han. 

IT-Branchen ser nu frem til anbefalingerne fra regeringens digitale væksteam, der kommer til efteråret, og ikke mindst hvordan regeringen vil følge op på anbefalingerne fra teamet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital