Artikel top billede

ERP som en cloud-løsning? Her kan du brænde nallerne alvorligt

Leverandørerne har i stigende grad fokus på at kunne levere ERP som en cloud-løsning. Som kunde skal man dog passe godt på.

På CRM-markedet har cloud-løsningerne nu taget føringen med gennemsnitlige vækstrater på 24 procent om året mod seks procent til det totale CRM-marked. 

Meget tyder på, at ERP kan blive det næste marked, der for alvor rykker ud i skyen. Vi skrev for nylig om Microsofts arbejde med at kunne tilbyde forretningssoftwaren som en service over nettet.

"Lige nu er vi midt i en meget vigtig transformation til skyen for vores ERP-kunder. Både Dynamics NAV 2013 og GP 2013 er cloud-enablede. De kan rulles ud på Windows Azure," forklarede Kirill Tatarinov, der står i spidsen for Microsoft Business Solutions.

Og det er langt fra kun Microsoft, der har et cloud-fokus i den fremadrettede udvikling af ERP-løsningerne; også selskaber som SAP og Oracle ser muligheder i skyen, ligesom en række nye leverandører skyder frem med udgangspunkt i cloud-modellen.

Men som kunde skal man være opmærksom på, at cloud-løsningerne ikke nødvendigvis er den rette vej at gå, når det handler om ERP.

"Markedet for on-premise ERP er modent og funktionsrigt, det er det cloud-baserede marked ikke," skriver rådgiver Gary James fra Capgemini i et blogindlæg.

Omkostningerne er ikke alt

Gary James fra Capgemini skriver, at vi nu, hvor ERP for alvor begynder at rykke i skyen, bør huske på de kostbare erfaringer, vi gjorde os med ERP-markedet tilbage i slut-halvfemserne.

"På dette tidspunkt forsøgte de store ERP-leverandører - SAP og Oracle - sig med mellemmarkedet efter at have erobret det store enterprisemarked. Den vedholdende besked fra leverandørerne på mellemmarkedet, der skulle forsvare deres territorium, var, at disse produkter var for dyre at implementere, og at det tog for lang tid at levere dem (er der en klokke, der ringer?)."

"Der blev investeret en betydelig indsats af SAP og Oracle og deres partnere i at adressere disse udfordringer, og historien viser, at SAP og Oracle i det store hele fik succes med det," skriver Gary James.

Han mener, at den nuværende situation minder en hel del om den udvikling, vi tidligere har oplevet, og peger på, at vi blandt andet bør sikre, at vi ikke giver afkald på ERP-funktioner blot for at kunne mindske omkostningerne.

Dette kan føre til nye regninger

Han forklarer, at kunderne nu har vænnet sig til, at ERP-løsningerne rummer funktioner, der kan anvendes til at imødekomme juridiske, regnskabsmæssige og regulatoriske krav.

"En stor del af budskabet med cloud-ERP handler om et lavt TCO (total cost of ownership, red.), og der er en risiko for, at det vil skjule det faktum, at kernefunktionalitet mangler."

"Når først projekter begynder at gribe om sig, vil det blive tydeligt, at der eksisterer huller, og uden de rette overvejelser fra starten af vil vi enten få dyre overraskelser eller løsninger, der ikke er helt optimale. Fortidens fejlslagne ERP-implementeringer endnu en gang!"

Han mener, at man skal være opmærksom på, at ikke alle brugsscenarier uden videre kan matches med en cloud-løsning. Samtidig bør den cloud-løsning, man har kig på, som udgangspunkt ikke kræve alt for mange tilpasninger.

"ERP-processer er et commodity og bør være tilgængelige out of the box fra den samme ERP-leverandør. Hvis det er nødvendigt med forbedringer, tilføjes platforms-risici, og det distraherer og øger TCO'en. Tro ikke på softwarevirksomheder, der lover alt," skriver Gary James fra Capgemini.

Et lignende budskab havde Anders Ebbesen, der er senioranalytiker i analysevirksomheden IDC Nordic, tidligere på året i en artikel om det danske ERP-marked.

"Virksomhederne venter på teknologiudviklingen, når deres nuværende systemer skal opgraderes eller udskiftes til et helt andet system, som kan løse nye udfordringer blandt andet inden for mobilitet."

"Mange ERP-systemer er af ældre dato i virksomhederne, men markedet er også samtidig præget af holdningen 'if it ain't broke, don't fix it,' og afventer i stedet modne cloud- og mobility-løsninger," lød det fra IDC-analytikeren.

Læs også:

Microsoft-boss: Sådan rykker vi CRM og ERP i skyen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.