Artikel top billede

ERP som en cloud-løsning? Her kan du brænde nallerne alvorligt

Leverandørerne har i stigende grad fokus på at kunne levere ERP som en cloud-løsning. Som kunde skal man dog passe godt på.

På CRM-markedet har cloud-løsningerne nu taget føringen med gennemsnitlige vækstrater på 24 procent om året mod seks procent til det totale CRM-marked. 

Meget tyder på, at ERP kan blive det næste marked, der for alvor rykker ud i skyen. Vi skrev for nylig om Microsofts arbejde med at kunne tilbyde forretningssoftwaren som en service over nettet.

"Lige nu er vi midt i en meget vigtig transformation til skyen for vores ERP-kunder. Både Dynamics NAV 2013 og GP 2013 er cloud-enablede. De kan rulles ud på Windows Azure," forklarede Kirill Tatarinov, der står i spidsen for Microsoft Business Solutions.

Og det er langt fra kun Microsoft, der har et cloud-fokus i den fremadrettede udvikling af ERP-løsningerne; også selskaber som SAP og Oracle ser muligheder i skyen, ligesom en række nye leverandører skyder frem med udgangspunkt i cloud-modellen.

Men som kunde skal man være opmærksom på, at cloud-løsningerne ikke nødvendigvis er den rette vej at gå, når det handler om ERP.

"Markedet for on-premise ERP er modent og funktionsrigt, det er det cloud-baserede marked ikke," skriver rådgiver Gary James fra Capgemini i et blogindlæg.

Omkostningerne er ikke alt

Gary James fra Capgemini skriver, at vi nu, hvor ERP for alvor begynder at rykke i skyen, bør huske på de kostbare erfaringer, vi gjorde os med ERP-markedet tilbage i slut-halvfemserne.

"På dette tidspunkt forsøgte de store ERP-leverandører - SAP og Oracle - sig med mellemmarkedet efter at have erobret det store enterprisemarked. Den vedholdende besked fra leverandørerne på mellemmarkedet, der skulle forsvare deres territorium, var, at disse produkter var for dyre at implementere, og at det tog for lang tid at levere dem (er der en klokke, der ringer?)."

"Der blev investeret en betydelig indsats af SAP og Oracle og deres partnere i at adressere disse udfordringer, og historien viser, at SAP og Oracle i det store hele fik succes med det," skriver Gary James.

Han mener, at den nuværende situation minder en hel del om den udvikling, vi tidligere har oplevet, og peger på, at vi blandt andet bør sikre, at vi ikke giver afkald på ERP-funktioner blot for at kunne mindske omkostningerne.

Dette kan føre til nye regninger

Han forklarer, at kunderne nu har vænnet sig til, at ERP-løsningerne rummer funktioner, der kan anvendes til at imødekomme juridiske, regnskabsmæssige og regulatoriske krav.

"En stor del af budskabet med cloud-ERP handler om et lavt TCO (total cost of ownership, red.), og der er en risiko for, at det vil skjule det faktum, at kernefunktionalitet mangler."

"Når først projekter begynder at gribe om sig, vil det blive tydeligt, at der eksisterer huller, og uden de rette overvejelser fra starten af vil vi enten få dyre overraskelser eller løsninger, der ikke er helt optimale. Fortidens fejlslagne ERP-implementeringer endnu en gang!"

Han mener, at man skal være opmærksom på, at ikke alle brugsscenarier uden videre kan matches med en cloud-løsning. Samtidig bør den cloud-løsning, man har kig på, som udgangspunkt ikke kræve alt for mange tilpasninger.

"ERP-processer er et commodity og bør være tilgængelige out of the box fra den samme ERP-leverandør. Hvis det er nødvendigt med forbedringer, tilføjes platforms-risici, og det distraherer og øger TCO'en. Tro ikke på softwarevirksomheder, der lover alt," skriver Gary James fra Capgemini.

Et lignende budskab havde Anders Ebbesen, der er senioranalytiker i analysevirksomheden IDC Nordic, tidligere på året i en artikel om det danske ERP-marked.

"Virksomhederne venter på teknologiudviklingen, når deres nuværende systemer skal opgraderes eller udskiftes til et helt andet system, som kan løse nye udfordringer blandt andet inden for mobilitet."

"Mange ERP-systemer er af ældre dato i virksomhederne, men markedet er også samtidig præget af holdningen 'if it ain't broke, don't fix it,' og afventer i stedet modne cloud- og mobility-løsninger," lød det fra IDC-analytikeren.

Læs også:

Microsoft-boss: Sådan rykker vi CRM og ERP i skyen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere