Artikel top billede

Sådan arbejder sygehuse og din læge sammen i fremtiden

Danske kommuner og regioner skal være bedre til at udveksle sundhedsdata og planlægge telemedicinske løsninger med hinanden. Det skal en spritny fællesoffentlig it-strategi hjælpe til med.

Danske myndigheder får på mandag endnu en fælles digitaliseringsstrategi at forholde sig til.

Det fremgår af økonomiaftalen mellem regeringen, regionerne og kommunerne, som er blevet gennemgået i den seneste tid. 

Det drejer sig mere specifikt om den "fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for sundhedsvæsenet 2013-2017", som den offentlige treenighed bestående af regeringen, regionerne og kommunerne er blevet enige om under de sidste ugers økonomiforhandlinger.

Baggrunden for den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi inden for sundhedssektoren skal ses i lyset af, at it-værktøjer myldrer frem på regionernes sygehuse og i kommunernes sundhedspleje, mens der samtidig ofte mangler fælles fodslag, mål og standarder for at få systemer til at "snakke sammen".

Den nye strategi skal dermed skabe systemsammenhæng og sikker dataudveksling mellem blandt andre sygehuse, praktiserende læger, distriktspsykiatri og kommunal hjemmesygeplejerske.

Fire hovedmål i strategien

Strategien er i sin nuværende form en firhovedet størrelse.

Første punkt i strategien omhandler brugen af it-værktøjer og ensretning af regionernes EPJ'er (elektroniske patientjournaler) på ni konkrete punkter, så alle landets sygehuse har de samme applikationer som eksempelvis medicinmodul, booking og patientadministrative systemer. 

Regionerne er stort set på plads med sine EPJ'er, og nu skal der fokus på fuld anvendelse af EPJ-applikationerne. 

Fælles medicinkort og sikker kommunikation

Næste punkt i den fællesoffentlige it-sundhedsstrategi er udrulning af det stærkt forsinkede Fælles Medicinkort, som regionerne forventes at være i mål med ved udgangen af 2013.

For at andre i sundhedssystemet - herunder praktiserende læger og hjemmesygeplejersker - også er opdaterede på, hvilken medicin danskerne får, vil de også løbende blive tilkoblet Fælles Medicinkort, således at hele sundhedssektoren taler sammen om borgernes medicinering senest om to år i 2015.

Det tredje punkt i strategien er understøttelse af fuld digital kommunikation mellem sundhedsvæsenets parter gennem fuld anvendelse af MedCom-beskeder inden udgangen af 2014.

Årsagen til kravet om fælles kommunikationsstandarder ligger i, at sundhedssektoren ikke bare kan sende mails om strengt fortrolige sundhedsinformationer, som derimod skal sendes over MedComs EDI-løsning (Electronic data interchange).

I dag er flere kommuner med eksempelvis socialpsykiatrien ikke tilmeldt systemet, men det vil der blive sat mål for i de kommende år.

Telemedicin - og mere af det

Som fjerde fællesprojekt arbejder regionerne og kommunerne med at få styr på den ganske hypede telemedicinske behandling, så der kommer fælles mål for udrulningen og ikke mindst placeringen af ansvar i henholdsvis regioner og kommuner.

Blandt andet skal de offentlige myndigheder se nærmere på det nordjyske Telecare Nord-projekt til telemedicinsk behandling af KOL-patienter (rygerlunger), som er et af Danmarks mest gennemprøvede projekt inden for telemedicin.

Meget tyder således på, at myndighederne i blandt andet TeleKat-projektet har fundet den tekniske og organisatoriske formel for, hvordan fremtidige telemedicin-projekter skal afvikles.

Øvelsen er så at finde ud af, hvordan den viden kan genbruges i andre telemedicin-projekter til eksempelvis diabetikere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere