Artikel top billede

Sådan arbejder sygehuse og din læge sammen i fremtiden

Danske kommuner og regioner skal være bedre til at udveksle sundhedsdata og planlægge telemedicinske løsninger med hinanden. Det skal en spritny fællesoffentlig it-strategi hjælpe til med.

Danske myndigheder får på mandag endnu en fælles digitaliseringsstrategi at forholde sig til.

Det fremgår af økonomiaftalen mellem regeringen, regionerne og kommunerne, som er blevet gennemgået i den seneste tid. 

Det drejer sig mere specifikt om den "fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for sundhedsvæsenet 2013-2017", som den offentlige treenighed bestående af regeringen, regionerne og kommunerne er blevet enige om under de sidste ugers økonomiforhandlinger.

Baggrunden for den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi inden for sundhedssektoren skal ses i lyset af, at it-værktøjer myldrer frem på regionernes sygehuse og i kommunernes sundhedspleje, mens der samtidig ofte mangler fælles fodslag, mål og standarder for at få systemer til at "snakke sammen".

Den nye strategi skal dermed skabe systemsammenhæng og sikker dataudveksling mellem blandt andre sygehuse, praktiserende læger, distriktspsykiatri og kommunal hjemmesygeplejerske.

Fire hovedmål i strategien

Strategien er i sin nuværende form en firhovedet størrelse.

Første punkt i strategien omhandler brugen af it-værktøjer og ensretning af regionernes EPJ'er (elektroniske patientjournaler) på ni konkrete punkter, så alle landets sygehuse har de samme applikationer som eksempelvis medicinmodul, booking og patientadministrative systemer. 

Regionerne er stort set på plads med sine EPJ'er, og nu skal der fokus på fuld anvendelse af EPJ-applikationerne. 

Fælles medicinkort og sikker kommunikation

Næste punkt i den fællesoffentlige it-sundhedsstrategi er udrulning af det stærkt forsinkede Fælles Medicinkort, som regionerne forventes at være i mål med ved udgangen af 2013.

For at andre i sundhedssystemet - herunder praktiserende læger og hjemmesygeplejersker - også er opdaterede på, hvilken medicin danskerne får, vil de også løbende blive tilkoblet Fælles Medicinkort, således at hele sundhedssektoren taler sammen om borgernes medicinering senest om to år i 2015.

Det tredje punkt i strategien er understøttelse af fuld digital kommunikation mellem sundhedsvæsenets parter gennem fuld anvendelse af MedCom-beskeder inden udgangen af 2014.

Årsagen til kravet om fælles kommunikationsstandarder ligger i, at sundhedssektoren ikke bare kan sende mails om strengt fortrolige sundhedsinformationer, som derimod skal sendes over MedComs EDI-løsning (Electronic data interchange).

I dag er flere kommuner med eksempelvis socialpsykiatrien ikke tilmeldt systemet, men det vil der blive sat mål for i de kommende år.

Telemedicin - og mere af det

Som fjerde fællesprojekt arbejder regionerne og kommunerne med at få styr på den ganske hypede telemedicinske behandling, så der kommer fælles mål for udrulningen og ikke mindst placeringen af ansvar i henholdsvis regioner og kommuner.

Blandt andet skal de offentlige myndigheder se nærmere på det nordjyske Telecare Nord-projekt til telemedicinsk behandling af KOL-patienter (rygerlunger), som er et af Danmarks mest gennemprøvede projekt inden for telemedicin.

Meget tyder således på, at myndighederne i blandt andet TeleKat-projektet har fundet den tekniske og organisatoriske formel for, hvordan fremtidige telemedicin-projekter skal afvikles.

Øvelsen er så at finde ud af, hvordan den viden kan genbruges i andre telemedicin-projekter til eksempelvis diabetikere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere