Sådan arbejder sygehuse og din læge sammen i fremtiden

Danske kommuner og regioner skal være bedre til at udveksle sundhedsdata og planlægge telemedicinske løsninger med hinanden. Det skal en spritny fællesoffentlig it-strategi hjælpe til med.

Danske myndigheder får på mandag endnu en fælles digitaliseringsstrategi at forholde sig til.

Det fremgår af økonomiaftalen mellem regeringen, regionerne og kommunerne, som er blevet gennemgået i den seneste tid. 

Det drejer sig mere specifikt om den "fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for sundhedsvæsenet 2013-2017", som den offentlige treenighed bestående af regeringen, regionerne og kommunerne er blevet enige om under de sidste ugers økonomiforhandlinger.

Baggrunden for den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi inden for sundhedssektoren skal ses i lyset af, at it-værktøjer myldrer frem på regionernes sygehuse og i kommunernes sundhedspleje, mens der samtidig ofte mangler fælles fodslag, mål og standarder for at få systemer til at "snakke sammen".

Den nye strategi skal dermed skabe systemsammenhæng og sikker dataudveksling mellem blandt andre sygehuse, praktiserende læger, distriktspsykiatri og kommunal hjemmesygeplejerske.

Fire hovedmål i strategien
Strategien er i sin nuværende form en firhovedet størrelse.

Første punkt i strategien omhandler brugen af it-værktøjer og ensretning af regionernes EPJ'er (elektroniske patientjournaler) på ni konkrete punkter, så alle landets sygehuse har de samme applikationer som eksempelvis medicinmodul, booking og patientadministrative systemer. 

Regionerne er stort set på plads med sine EPJ'er, og nu skal der fokus på fuld anvendelse af EPJ-applikationerne. 

Fælles medicinkort og sikker kommunikation
Næste punkt i den fællesoffentlige it-sundhedsstrategi er udrulning af det stærkt forsinkede Fælles Medicinkort, som regionerne forventes at være i mål med ved udgangen af 2013.

For at andre i sundhedssystemet - herunder praktiserende læger og hjemmesygeplejersker - også er opdaterede på, hvilken medicin danskerne får, vil de også løbende blive tilkoblet Fælles Medicinkort, således at hele sundhedssektoren taler sammen om borgernes medicinering senest om to år i 2015.

Det tredje punkt i strategien er understøttelse af fuld digital kommunikation mellem sundhedsvæsenets parter gennem fuld anvendelse af MedCom-beskeder inden udgangen af 2014.

Årsagen til kravet om fælles kommunikationsstandarder ligger i, at sundhedssektoren ikke bare kan sende mails om strengt fortrolige sundhedsinformationer, som derimod skal sendes over MedComs EDI-løsning (Electronic data interchange).

I dag er flere kommuner med eksempelvis socialpsykiatrien ikke tilmeldt systemet, men det vil der blive sat mål for i de kommende år.

Telemedicin - og mere af det
Som fjerde fællesprojekt arbejder regionerne og kommunerne med at få styr på den ganske hypede telemedicinske behandling, så der kommer fælles mål for udrulningen og ikke mindst placeringen af ansvar i henholdsvis regioner og kommuner.

Blandt andet skal de offentlige myndigheder se nærmere på det nordjyske Telecare Nord-projekt til telemedicinsk behandling af KOL-patienter (rygerlunger), som er et af Danmarks mest gennemprøvede projekt inden for telemedicin.

Meget tyder således på, at myndighederne i blandt andet TeleKat-projektet har fundet den tekniske og organisatoriske formel for, hvordan fremtidige telemedicin-projekter skal afvikles.

Øvelsen er så at finde ud af, hvordan den viden kan genbruges i andre telemedicin-projekter til eksempelvis diabetikere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.