Artikel top billede

Kæmpe dansk Wi-Fi-projekt løber op i en mia. kr.

Opkoblingen af en halv million brugere til trødløst internet løber op i en milliard kroner for landets 98 kommuner. Når det trådløse net så er er på plads, bliver det næste spadestik formentlig et kæmpe big data-projekt.

De 98 danske kommuner har ved udgangen af næste år investeret knap en milliard kroner i it-infrastruktur på skolerne, hvor hovedudgiften er trådløse netværk.

Det skriver kommunernes it-blad, KIT-magasinet

Ifølge konsulent Michael Hald fra Kommunernes Landsforening (KL) er omkring 70 procent af skolerne i mål med deres netværkssatsninger, mens resten er godt på vej.

"Det er helt afgørende for digitaliseringen af undervisningen i landets skoler, at det er muligt at kunne koble sig på internet med en vilkårlig enhed," forklarer Michael Hald til KIT-Magasinet.

Han forklarer til Computerworld, at alene i 2012, 2013 og 2014 har og vil kommunerne skulle investere op mod 700 millioner kroner i trådløst internet.

KL forventer, at alle kommuner et nået i mål med tilstrækkelig kapacitet i det trådløse netværk ved udgangen af 2014.

Dongles kræver for meget

KL-konsulenten forklarer, at USB-dongles til 3G- og 4G-net har været oppe at vende undervejs i diskussionen om Wi-Fi på skolerne.

Men de små USB-netværksenheder er blevet vejet og fundet for lette af flere årsager.

"Med 600 elever på en skole og samlet en halv million skole-elever i Danmark, som alle sammen er på nettet, er der simpelthen ikke mobilmaster nok i landet til at dække vores behov," forklarer Michael Hald til Computerworld.

Han fortæller samtidig, at Wi-Fi trods administrative byrder på de enkelte skoler i kommunerne er en økonomisk bedre løsning, når eleverne kommer med pc'er, tablets og smartphones, der alle sammen skal tilkobles til nettet i løbet af en skoledag.

Big data-projekt på bedding

Samtidig med skolernes heftige investering i netværk sysler KL også med tanker om, hvordan de danske skoleelever kan uploade og downloade data fra egne opgaver, noter og projekter med skolekammeraterne.

Her er KL indtil videre kun nået til idé-stadiet. 

"Vi vil gerne have lagerplads, der følger skoleeleverne, også hvis eleverne flytter skole. Vi skal derfor undersøge mulighederne for at lave noget i stil med 'SkolenetDanmark' eller 'elevens digitale hylde', hvor eleverne altid kan logge på for at kigge i sine gamle data og uploade nye, selv hvis de er på en anden skole," lyder det fra Michael Hald.

"Vi skal dog lige undersøge ideerne først, før vi ved, om de er gode," understreger han.

Hvad koster en digital skoleelev?

KL-konsulenten fortæller, at det derfor nu er nødvendigt at kortlægge it-arkitekturen på landets skoler for at finde frem til best practices til sådan et kæmpe lagersystem, der kunne rulles ud på landsplan.

"Når vi har en halv million elever og omkring 50.000 lærere, er det jo ret vigtigt at finde ud af, hvordan man holder it i luften bedst og billigst, og det vil vi kunne kvalificere bedre med en gennemgang af skolernes it-arkitektur," forklarer Michael Hald til Computerworld.

Første skridt i denne proces er at gennemgå it-udgifterne i det danske skolevæsen og dernæst finde ud af, hvor meget en enkelt elevs it-behov koster i de enkelte kommuner.

Derefter vil det være muligt for KL at koordinere en udrulning af best practice til de kommuner, som har en dyr it-drift for eleverne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.