Artikel top billede

Kæmpe dansk Wi-Fi-projekt løber op i en mia. kr.

Opkoblingen af en halv million brugere til trødløst internet løber op i en milliard kroner for landets 98 kommuner. Når det trådløse net så er er på plads, bliver det næste spadestik formentlig et kæmpe big data-projekt.

De 98 danske kommuner har ved udgangen af næste år investeret knap en milliard kroner i it-infrastruktur på skolerne, hvor hovedudgiften er trådløse netværk.

Det skriver kommunernes it-blad, KIT-magasinet

Ifølge konsulent Michael Hald fra Kommunernes Landsforening (KL) er omkring 70 procent af skolerne i mål med deres netværkssatsninger, mens resten er godt på vej.

"Det er helt afgørende for digitaliseringen af undervisningen i landets skoler, at det er muligt at kunne koble sig på internet med en vilkårlig enhed," forklarer Michael Hald til KIT-Magasinet.

Han forklarer til Computerworld, at alene i 2012, 2013 og 2014 har og vil kommunerne skulle investere op mod 700 millioner kroner i trådløst internet.

KL forventer, at alle kommuner et nået i mål med tilstrækkelig kapacitet i det trådløse netværk ved udgangen af 2014.

Dongles kræver for meget

KL-konsulenten forklarer, at USB-dongles til 3G- og 4G-net har været oppe at vende undervejs i diskussionen om Wi-Fi på skolerne.

Men de små USB-netværksenheder er blevet vejet og fundet for lette af flere årsager.

"Med 600 elever på en skole og samlet en halv million skole-elever i Danmark, som alle sammen er på nettet, er der simpelthen ikke mobilmaster nok i landet til at dække vores behov," forklarer Michael Hald til Computerworld.

Han fortæller samtidig, at Wi-Fi trods administrative byrder på de enkelte skoler i kommunerne er en økonomisk bedre løsning, når eleverne kommer med pc'er, tablets og smartphones, der alle sammen skal tilkobles til nettet i løbet af en skoledag.

Big data-projekt på bedding

Samtidig med skolernes heftige investering i netværk sysler KL også med tanker om, hvordan de danske skoleelever kan uploade og downloade data fra egne opgaver, noter og projekter med skolekammeraterne.

Her er KL indtil videre kun nået til idé-stadiet. 

"Vi vil gerne have lagerplads, der følger skoleeleverne, også hvis eleverne flytter skole. Vi skal derfor undersøge mulighederne for at lave noget i stil med 'SkolenetDanmark' eller 'elevens digitale hylde', hvor eleverne altid kan logge på for at kigge i sine gamle data og uploade nye, selv hvis de er på en anden skole," lyder det fra Michael Hald.

"Vi skal dog lige undersøge ideerne først, før vi ved, om de er gode," understreger han.

Hvad koster en digital skoleelev?

KL-konsulenten fortæller, at det derfor nu er nødvendigt at kortlægge it-arkitekturen på landets skoler for at finde frem til best practices til sådan et kæmpe lagersystem, der kunne rulles ud på landsplan.

"Når vi har en halv million elever og omkring 50.000 lærere, er det jo ret vigtigt at finde ud af, hvordan man holder it i luften bedst og billigst, og det vil vi kunne kvalificere bedre med en gennemgang af skolernes it-arkitektur," forklarer Michael Hald til Computerworld.

Første skridt i denne proces er at gennemgå it-udgifterne i det danske skolevæsen og dernæst finde ud af, hvor meget en enkelt elevs it-behov koster i de enkelte kommuner.

Derefter vil det være muligt for KL at koordinere en udrulning af best practice til de kommuner, som har en dyr it-drift for eleverne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?