Her venter guldet for danske it-firmaer i ny handelsaftale

En kommende kæmpe handelsaftale mellem EU og USA indbærer store muligheder - og trusler - for danske it-virksomheder. Læs her, hvad du kan forvente af aftalen.

USA og EU har, på det netop overståede G8-topmøde, sat turbo på forhandlingerne om, hvordan de skal skrue verdens største bilaterale handelsaftale sammen, så der inden for få år kan komme helt nye muligheder for salg af varer og services over Atlanterhavet.

Aftalen rummer både muligheder og trusler for begge parter, og det gælder naturligvis også for danske virksomheder, når og hvis USA og EU når frem til en egentlig handelsaftale.

Aftalen vil ensrette standarder, fjerne toldmure og bøvlede godkendelsesprocedure, så når man har en EU-tilladelse til at sælge et produkt, gælder denne også i USA.

Computerworld har bedt ITEK, Dansk Industris it-brancheforening, om at vurdere, hvilke konsekvenser en fremtidig handelsaftale mellem USA og EU kan få for den danske it-branche.

"Aftalen kan betyde, at danske virksomheder får langt nemmere adgang til det amerikanske marked, og det er meget vigtigt, da amerikanerne mentalt er ved at vende sig mod Asien og især Kinas handelsmarkeder," forklarer Christian Graversen, chefkonsulent hos ITEK under Dansk Industri.

Øget dansk eksport til USA
USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked efter Tyskland og Sverige, og amerikanerne køber dansk for omkring 100 milliarder kroner om året.

"En af truslerne for danske it-virksomheder er pudsigt nok, at vi har rigtig godt fat i det amerikanske marked. For en handelsaftale mellem EU og USA vil også åbne øjnene for det amerikanske marked hos en lang række andre EU-lande, som på nuværende tidspunkt ikke er i USA," siger Christian Graversen.

Han hævder samtidig, at handelsaftalen kan åbne døren for et hav af produkter og services udviklet til det danske marked som eksempelvis Det Fælles Medicinkort og en NemID-løsning.

"Resten af verden står stort set med samme problemstillinger som i Danmark, hvor vi er lidt foran mange andre. Derfor vil en EU-handelsaftale åbne den helt store dør til et nyt marked med 300 millioner indbyggere," lyder det fra Christian Graversen.

Også en salgskombination af fysiske varer og services kan komme i spil, hvis de transatlantiske toldmure og det medfølgende administrative bøvl forsvinder.

Her fremhæver Christian Graversen elektronikfirmaet Brüel & Kjærs måleinstrumenter, som både kan sælges som fysiske produkter, mens selve instrumenternes målinger også kan sælges som en service.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Her er det nye navn på IBM's nye infrastruktur-selskab med 90.000 ansatte: Ocean-navnet droppes i Danmark
IBM har sat navn på sit enorme infrastruktur-selskab, der er i fuld gang med at blive udskilt fra resten af forretningen. Derved udskiftes arbedstitlen 'IBM Ocean Danmark' også for det danske selskab. Se det nye navn her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.