Artikel top billede

Der kommer næppe nye danske spil i Hitman-klassen. Markedet går i retning af mindre udgivelser.

Her satser spilbranchen på vækst

Markedet er fundamentalt ændret, og der mangler penge, men der kan stadig udvikles spil i Danmark, siger Producentforeningen.

Der skal stadig produceres spil i Danmark, men det bliver nok i en lidt anden form end tidligere.

Et dugfriskt eksempel på at tiderne bliver anderledes er, at IO Interactive, der blandt andet står bag kæmpesuccesen Hitman, fyrer halvdelen af staben.

"Det er enormt trist, at IO må fyre så mange, men det er jo ikke første gang, at man må skære ind til benet. Sådan er det ofte i en meget projektorienteret organisation," siger Klaus Hansen, der er direktør i Producentforeningen, branche- og arbejdsgiverorganisation for danske indholdsproducenter, herunder spil-branchen.

Og der er en ændring på vej, vurderer han. 

"Det er svært at udvikle de helt store titler til 100-150 millioner kroner. Der er sket en stor forandring inden for de sidste fem år, hvor spiludviklingen går i retning af lidt mindre udgivelser."

Det er eksempelvis app-markedet, der trækker publikum i den lidt lettere spil-retning.

Niche-spil

Er fyringerne i IO et eksempel på, at det er umuligt at producere computerspil i Danmark? 

"Det er ekstremt svært at udvikle de helt store konsolspil. Men det er til gengæld langt lettere at komme ud på markedet i lidt mindre målestok i dag med eksempelvis apps eller pc-spil. Derfor ser vi flere mindre udviklingshuse," siger Klaus Hansen.

"Mellem 2000 og 2005 vil alle gerne udvikle de store spil til konsollerne. I dag finder virksomhederne deres eget lille område, hvor de så kan gøre det godt med lidt mindre budgetter."

Hvorfor er der sket det skred mod mindre udgivelser?

"Finanskrisen har ændret markedet meget. Det er en meget stor satsning at udgive et spil til 100 millioner kroner, hvorimod mindre budgetter lettere kan tjene sig hjem. Det er nok den væsentligste forklaring."

Mangler der penge til udviklingen?

Den største udfordring i spilbranchen er investeringskapital. Vi havde håbet, at regeringen ville komme med en kreativ vækstplan for et par måneder siden, men den kom ikke. Anbefalingen fra det udvalg, der lavede oplægget til regeringen, var en pulje på 100 millioner kroner. Ikke som støtte, men som investeringskapital til spiludvikling. Det mangler der stadig ekstremt meget." 

Vurderer du, at der er plads til spiludvikling i Danmark i fremtiden?

Ja, absolut. Vi forventer en stor vækst i 2013 i den samlede produktionsomsætning i spilbranchen."

Den danske spilindustri var for få år siden lovende og spirende. Nu ligger store dele af den i ruiner. Få overblikket i Computerworlds gennemgang af en branche i krise: Den danske spilbranche på ruinens rand

Læs også:

Hitman-firma fyrer halvdelen af danske ansatte - 100 mand skal ud

Udviklingen af Hitman flytter til Canada
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.