Artikel top billede

Der kommer næppe nye danske spil i Hitman-klassen. Markedet går i retning af mindre udgivelser.

Her satser spilbranchen på vækst

Markedet er fundamentalt ændret, og der mangler penge, men der kan stadig udvikles spil i Danmark, siger Producentforeningen.

Der skal stadig produceres spil i Danmark, men det bliver nok i en lidt anden form end tidligere.

Et dugfriskt eksempel på at tiderne bliver anderledes er, at IO Interactive, der blandt andet står bag kæmpesuccesen Hitman, fyrer halvdelen af staben.

"Det er enormt trist, at IO må fyre så mange, men det er jo ikke første gang, at man må skære ind til benet. Sådan er det ofte i en meget projektorienteret organisation," siger Klaus Hansen, der er direktør i Producentforeningen, branche- og arbejdsgiverorganisation for danske indholdsproducenter, herunder spil-branchen.

Og der er en ændring på vej, vurderer han. 

"Det er svært at udvikle de helt store titler til 100-150 millioner kroner. Der er sket en stor forandring inden for de sidste fem år, hvor spiludviklingen går i retning af lidt mindre udgivelser."

Det er eksempelvis app-markedet, der trækker publikum i den lidt lettere spil-retning.

Niche-spil

Er fyringerne i IO et eksempel på, at det er umuligt at producere computerspil i Danmark? 

"Det er ekstremt svært at udvikle de helt store konsolspil. Men det er til gengæld langt lettere at komme ud på markedet i lidt mindre målestok i dag med eksempelvis apps eller pc-spil. Derfor ser vi flere mindre udviklingshuse," siger Klaus Hansen.

"Mellem 2000 og 2005 vil alle gerne udvikle de store spil til konsollerne. I dag finder virksomhederne deres eget lille område, hvor de så kan gøre det godt med lidt mindre budgetter."

Hvorfor er der sket det skred mod mindre udgivelser?

"Finanskrisen har ændret markedet meget. Det er en meget stor satsning at udgive et spil til 100 millioner kroner, hvorimod mindre budgetter lettere kan tjene sig hjem. Det er nok den væsentligste forklaring."

Mangler der penge til udviklingen?

Den største udfordring i spilbranchen er investeringskapital. Vi havde håbet, at regeringen ville komme med en kreativ vækstplan for et par måneder siden, men den kom ikke. Anbefalingen fra det udvalg, der lavede oplægget til regeringen, var en pulje på 100 millioner kroner. Ikke som støtte, men som investeringskapital til spiludvikling. Det mangler der stadig ekstremt meget." 

Vurderer du, at der er plads til spiludvikling i Danmark i fremtiden?

Ja, absolut. Vi forventer en stor vækst i 2013 i den samlede produktionsomsætning i spilbranchen."

Den danske spilindustri var for få år siden lovende og spirende. Nu ligger store dele af den i ruiner. Få overblikket i Computerworlds gennemgang af en branche i krise: Den danske spilbranche på ruinens rand

Læs også:

Hitman-firma fyrer halvdelen af danske ansatte - 100 mand skal ud

Udviklingen af Hitman flytter til Canada




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere