Artikel top billede

(Foto: Foto: Mikael Rieck)

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

En af Danmarkshistoriens største hacker-sager har skabt store dønninger. Rigspolitiets CIO slår fast, at der "helt sikkert" er lærepunkter i sagen.

To personer er sigtet i hacker-sagen i Danmark, hvor en stribe cpr-numre er blevet blottet, og hackere har haft adgang til følsomme politisystemer hos it-leverandøren CSC.

Spørgsmålet om juridiske udeståender er fortsat uafklaret.

Imidlertid mener Rigspolitiets CIO, Michael Hansen, at Rigspolitiet "har gjort alt korrekt".

"Ja, det mener vi," udtaler han til Computerworld.

Men samtidig afventer Rigspolitiet efterforskningen for at "se om det er rigtigt, og om vi skal revurdere vores måde at forvalte vores ansvar."

"Der er jo helt sikkert lærepunkter i det her," forklarer Rigspolitiets CIO uden at præcisere det nærmere.

Udlicitere ansvar

Faktum er da også, at Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen tidligere overfor Computerworld har understreget, at blot fordi man udlicitere en opgave, så fjerner det ikke ansvaret.

Det skete i forlægelse af oplysningerne om, at Datatilsynet af flere omgange og løbende har ført kontrol med Schengen-systemer, som hackerne havde adgang til, og som indeholder dybt følsomme oplysninger.

Seneste meldinger fra politiet er fortsat, at man forsøger at skabe overblik over skaderne. Med andre ord fortsætter efterforskningen for fuld skrue.

Svenskeren Gottfrid Svartholm, der er mistænkt i sagen, skal udleveres til Danmark og en 20 årige dansker, der også er mistænkt, sidder varetægstfængslet frem til 4. juli 2013.

Afventer efterforskning

På spørgsmålet om hvorvidt Rigspolitiet ligefrem vil lægge sag an mod CSC er CIOen da også noget mere tøvende.

Han peger på, at Rigspolitiet afventer efterforskningen "og en dialog med CSC, før vi tager stilling til rigtigt og forkert." Herunder skyld og eventuel konsekvens.

"Så svaret er: nej, det har vi ingen planer om lige nu - dialog og efterforskning afventes," forklarer Michael Hansen.

Michael Hansen må ikke udtale sig om selve efterforskningen af sagen.

"Men jeg kan sige, at som kunde arbejder vi jo med en normal afklaring af situationen sammen med PET (vores it sikkerhedsmyndighed) og FE (GovCert er resten af det offentliges sikkerhedsmyndighed ) og CSC med henblik på at få overblik, årsag og implementering af en række initiativer til hærdningen af system komplekset," slutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?