Artikel top billede

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

En af Danmarkshistoriens største hacker-sager har skabt store dønninger. Rigspolitiets CIO slår fast, at der "helt sikkert" er lærepunkter i sagen.

To personer er sigtet i hacker-sagen i Danmark, hvor en stribe cpr-numre er blevet blottet, og hackere har haft adgang til følsomme politisystemer hos it-leverandøren CSC.

Spørgsmålet om juridiske udeståender er fortsat uafklaret.

Imidlertid mener Rigspolitiets CIO, Michael Hansen, at Rigspolitiet "har gjort alt korrekt".

"Ja, det mener vi," udtaler han til Computerworld.

Men samtidig afventer Rigspolitiet efterforskningen for at "se om det er rigtigt, og om vi skal revurdere vores måde at forvalte vores ansvar."

"Der er jo helt sikkert lærepunkter i det her," forklarer Rigspolitiets CIO uden at præcisere det nærmere.

Udlicitere ansvar

Faktum er da også, at Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen tidligere overfor Computerworld har understreget, at blot fordi man udlicitere en opgave, så fjerner det ikke ansvaret.

Det skete i forlægelse af oplysningerne om, at Datatilsynet af flere omgange og løbende har ført kontrol med Schengen-systemer, som hackerne havde adgang til, og som indeholder dybt følsomme oplysninger.

Seneste meldinger fra politiet er fortsat, at man forsøger at skabe overblik over skaderne. Med andre ord fortsætter efterforskningen for fuld skrue.

Svenskeren Gottfrid Svartholm, der er mistænkt i sagen, skal udleveres til Danmark og en 20 årige dansker, der også er mistænkt, sidder varetægstfængslet frem til 4. juli 2013.

Afventer efterforskning

På spørgsmålet om hvorvidt Rigspolitiet ligefrem vil lægge sag an mod CSC er CIOen da også noget mere tøvende.

Han peger på, at Rigspolitiet afventer efterforskningen "og en dialog med CSC, før vi tager stilling til rigtigt og forkert." Herunder skyld og eventuel konsekvens.

"Så svaret er: nej, det har vi ingen planer om lige nu - dialog og efterforskning afventes," forklarer Michael Hansen.

Michael Hansen må ikke udtale sig om selve efterforskningen af sagen.

"Men jeg kan sige, at som kunde arbejder vi jo med en normal afklaring af situationen sammen med PET (vores it sikkerhedsmyndighed) og FE (GovCert er resten af det offentliges sikkerhedsmyndighed ) og CSC med henblik på at få overblik, årsag og implementering af en række initiativer til hærdningen af system komplekset," slutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.