Artikel top billede

(Foto: Foto: Mikael Rieck)

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

En af Danmarkshistoriens største hacker-sager har skabt store dønninger. Rigspolitiets CIO slår fast, at der "helt sikkert" er lærepunkter i sagen.

To personer er sigtet i hacker-sagen i Danmark, hvor en stribe cpr-numre er blevet blottet, og hackere har haft adgang til følsomme politisystemer hos it-leverandøren CSC.

Spørgsmålet om juridiske udeståender er fortsat uafklaret.

Imidlertid mener Rigspolitiets CIO, Michael Hansen, at Rigspolitiet "har gjort alt korrekt".

"Ja, det mener vi," udtaler han til Computerworld.

Men samtidig afventer Rigspolitiet efterforskningen for at "se om det er rigtigt, og om vi skal revurdere vores måde at forvalte vores ansvar."

"Der er jo helt sikkert lærepunkter i det her," forklarer Rigspolitiets CIO uden at præcisere det nærmere.

Udlicitere ansvar

Faktum er da også, at Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen tidligere overfor Computerworld har understreget, at blot fordi man udlicitere en opgave, så fjerner det ikke ansvaret.

Det skete i forlægelse af oplysningerne om, at Datatilsynet af flere omgange og løbende har ført kontrol med Schengen-systemer, som hackerne havde adgang til, og som indeholder dybt følsomme oplysninger.

Seneste meldinger fra politiet er fortsat, at man forsøger at skabe overblik over skaderne. Med andre ord fortsætter efterforskningen for fuld skrue.

Svenskeren Gottfrid Svartholm, der er mistænkt i sagen, skal udleveres til Danmark og en 20 årige dansker, der også er mistænkt, sidder varetægstfængslet frem til 4. juli 2013.

Afventer efterforskning

På spørgsmålet om hvorvidt Rigspolitiet ligefrem vil lægge sag an mod CSC er CIOen da også noget mere tøvende.

Han peger på, at Rigspolitiet afventer efterforskningen "og en dialog med CSC, før vi tager stilling til rigtigt og forkert." Herunder skyld og eventuel konsekvens.

"Så svaret er: nej, det har vi ingen planer om lige nu - dialog og efterforskning afventes," forklarer Michael Hansen.

Michael Hansen må ikke udtale sig om selve efterforskningen af sagen.

"Men jeg kan sige, at som kunde arbejder vi jo med en normal afklaring af situationen sammen med PET (vores it sikkerhedsmyndighed) og FE (GovCert er resten af det offentliges sikkerhedsmyndighed ) og CSC med henblik på at få overblik, årsag og implementering af en række initiativer til hærdningen af system komplekset," slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere