Artikel top billede

Rådgiver: Private firmaer er elendige til at købe it-ydelser

Set i forhold til offentlige myndigheders måde at købe it-konsulentydelser på, så dumper private virksomheder. Stik imod fordommen, påpeger ekspert.

Normalt taler folk i it-branchen om, at offentlige myndigheder køber it-konsulentydelser med hovedet under armen - og at private virksomheder er meget bedre til det.

Men det er slet ikke tilfældet, mener ekspert i konsulentindkøb, CEO Christian Harbo fra rådgivningsfirmaet Consulting League.

"Det er omvendt. Det er de private, der ikke kan finde ud af det," siger han.

Ifølge Christian Harbo er det offentlige marked bygget op omkring reglerne om EU-udbud, så de større offentlige organisationer er forpligtet til at anvende EU-udbud til større it-projekter.

Således etablerer de rammeaftaler til den kontinuerlige brug af it-konsulenter, hvilket indebærer en grundig og transparent sourcing-proces.

Udbudsregler faktisk en fordel

"Det er alt andet lige med til at optimere indkøb og konkurrenceudsætte opgaverne," siger han.

Anderledes er det hos private virksomheder, der måske nok er styret mere af en bundlinje, men også ofte er store organisationer.

De private virksomheders indkøb af konsulentydelser og deres måde at finde konsulenthuse på er ofte væsentlig mere tilfældig og ustruktureret.

"Private virksomheder får ofte deres kontakter til konsulenthuse via netværk eller på golfbanen, eller hvor man nu tilfældigvis får kontakten," udtaler Christian Harbo.

Christian Harbo understreger, at nogle af de helt store private virksomheder har optimeret deres indkøb, men tendensen med de ustrukturerede indkøb altså er klar.

Retningslinjer følges ikke

Et andet problem, som han ser hos private virksomheder, er, at de måske får oprettet en særlig gruppe, der skal stå for indkøbene.

"Men hvor andre dele af forretningen ganske enkelt ikke respekterer de retningslinjer, der bliver udstukket," siger han og peger på, at på den måde er man lige vidt.

"Så der er ingen tvivl om, at det offentlige er meget mere strømlinet, når det kommer til indkøb af konsulentydelser," lyder konklusionen.

Læs mere om debatten omkring statens stigende indkøb af konsulenter her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere