Artikel top billede

Vidner i 12 år gammel svindel-sag: Skyldige går fri

Skyldige i en mere end 12 år gammel svindel-sag i it-branchen er gået fri, fortæller flere vidner i forbindelse med kæmpe erstatningssag.

En af landets største, og mest langstrakte svindelsager, er slet ikke fuldt opklaret.

Faktisk er skyldige gået helt fri af straf.

Det afslører dokumenter fra Vestre Landsret i erstatningsopgøret efter Memory Card Technology-skandalen, hvor udsagn fra flere centrale vidner i sagen er refereret.

Af vidneudsagn fra den tidligere bestyrelsesformand Kjeld Ranum, der i dag er 74 år, fremgår det, at ledende medarbejdere betragtede stifter, hovedaktionær og topchef John Trolle, som "..en slags "godfather".

John Trolle er da også den eneste i den store svindel-sag, hvor bankerne Danske Bank og Nordea mistede mere end en halv milliard kroner, der er blevet dømt i en straffesag.

Han afsoner seks års fængsel for bedrageri. 

Oprindeligt var en håndfuld personer sigtet, tre personer blev tiltalt, men i sidste ende blev kun John Trolle dømt i Landsretten.

Under erstatningssagen imod John Trolle, revisorer og bestyrelsesmedlemmer, der netop blev afgjort for en måneds tid siden - mere end 12 år efter virksomhedens kollaps - er status ifølge vidner altså, at nogle er gået fri i sagen.

"Når han (Kjeld Ranum, red) ser bagud, er det hans vurdering, at John Rasmussen Trolle ikke var i stand til at gennemføre svindelnumrene, uden at nogen fik kendskab til dem."

Personer i virksomheden

"Der har da også været personer i virksomheden, som kendte John Rasmussen Trolles regnskabsmanipulationer," hedder det i følge referatet af den tidligere bestyrelsesmedlems vidneudsagn fra 2013.

Dokumenterne udgør den netop afsagte dom i erstatningssagen, hvor revisorerne i sidste ende kommer til at hænge på en regning på 177 millioner kroner.

Bestyrelsen blev frikendt og John Trolle skal egentlig betale de 177 millioner kroner til bankerne, men i praksis hænger revisionshusene PwC og Ernst & Young nok på regningen.

Læs mere om det her.

Sætter ikke navne på

Hvem i virksomheden, der kendte til regnskabsmanipulationerne, men ikke er blevet dømt for det, fremgår ikke af beskrivelsen af Kjeld Ranums vidneudsagn.

Også en anden central person i virksomheden fremfører samme opsigtsvækkende påstand i forbindelse med erstatningssagen i Vestre Landsret.

40 procent uopklaret

Peter Bonefeld Rønde, der var tidligere lagerchef og logistikchef i Memory Card Technology, hvor der blandt andet blev svindlet med lagerværdien af hukommelseschipkortene, går faktisk endnu længere end den tidligere bestyrelsesformand.

Han var selv sigtet i sagen i to år inden sigtelsen blev droppet af politiet, oplyser han.

I hans nylige vidneudsagn hedder det:

"Det er hans indtryk, at der under straffesagen kun er afdækket en del af de uregelmæssighederne i MCT. Der har nok været involveret flere end John Rasmussen Trolle i de strafbare forhold. Måske er kun "cirka 60 cm ud af en meter" kommet frem."

Peter Bonefeld Rønde peger, ifølge referatet fra den nye dom, ikke direkte på navngivne personer.

John Trolle: Tag ansvar
Det samme gælder i øvrigt hovedpersonen selv. For faktisk har John Trolle selv været inde på noget af det samme.

I bogen en "Svindlers storhed og fald" om John Trolle og Memory Card Technology-sagen gengives brudstykker fra et talepapir, som John Trolle har anvendt.

Talen holder John Trolle for et erhvervsnetværk nogle år efter it-virksomheden er kollapset, og hvor politiet for alvor er på nakken af ham.

John Trolle fortæller, ifølge bogen:

"Jeg personligt kender godt mit ansvar og tager det gerne med oprejst pande; det var der måske et par stykker eller flere, der burde overveje, om ikke det ville klæde dem."

I en anden af landets store erhvervsskandaler, der også havde sit udspring i it-branchen, nemlig IT Factory-sagen blev både Mikael Ljungman og Stein Bagger dømt fængselsdomme.

Men i den sag mangler næsten fem år efter sagen kom frem, fortsat omkring 200 millioner kroner.

Iøvrigt er et voldeligt overfald på en investor i IT Factory fortsat uopklaret.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere