Artikel top billede

Dansk forsøg: Spot tyven INDEN han stjæler

Danskere står bag forsøg med overvågning, der skal afsløre tyve, allerede inden de har hugget noget. Også andre ting skal forudsiges.

Spot en storbrand, INDEN den opstår. Spot en tyv, INDEN han stjæler. Og spot en terrorist, INDEN han begår en terrorhandling.

Det kan blive fremtiden.

I hvert fald er det sådanne scenarier, som kobles på et forsøg, som foretages af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og it-virksomheden Milestone Systems.

Helt konkret vil de nedbringe antallet af ulykker med ældre mennesker, som dør af brand i eget hjem.

Sidste år døde 65 ældre mennesker i eget hjem på grund af brandskader, og parternes påstand er, at tallet vil kunne nedbringes markant fremover, hvis den rette teknologi er til stede.

Det forklarer seniorkonsulent Finn Masseson fra Brand- og Sikringsteknisk Institut.

"Du kan kalde det et fremtidseksperiment, for den måde, vi har sammenkoblet forskellige teknologier på, er aldrig blevet gjort før noget sted i verden," udtaler han.

Forskellige måleenheder kobles sammen

I projektet i Hvidovre er flere måleenheder koblet sammen.

Tilsammen kan måleudstyret påvise, når CO2-mængden i rummet stiger, om temperaturen er unormalt høj, og et overvågningskamera kan registrere flammer.

"Det lyder måske meget simpelt, men det er det ikke. For vi skal først kortlægge normalmiljøet: Det vil sige, vi skal vide, at fru Jensen har stearinlys hængende på væggen eller stående på bordet, og hvor hun bevæger sig i lejligheden."

"På den måde kan vi registrere ændringer, såsom hvis flammen bliver anderledes, eller hvis fru Jensen er faldet og ligger på gulvet," forklarer Finn Masseson videre.

Systemet skal også kunne måle, hvor mange mennesker der er i rummet, for at den kan vide, om stigningen i CO2-niveauet er tegn på brand - eller blot, at der er gæster.

Her kommer et kamera ind i billedet, for det kan registrere, hvor mange mennesker der er i rummet

Går efter tyve

Men her stopper mulighederne ikke. For et andet forsøg, som DBI har gang i, skal afsløre tyve.

Man har opstillet kulisser, som forestiller et museum.

Her er formålet at forebygge tyveri, idet udstyret kan identificere et ændret bevægelsesmønster - eksempelvis en ændret stilling af hovedet eller vores gangart - som er lige så unikt som vores fingeraftryk, forklares det.

"Mulighederne for brugen af videoovervågning er uanede. Eksempelvis kan det måske bruges til at spotte en potentiel terrorist i for eksempel Londons undergrund."

"Kameraet kan spotte, hvis personen har en unormal adfærd, og politiet kan tilkaldes," forklarer Finn Masseson.

Her vil forudsætningen være, at man forinden har analyseret, hvilke bevægelsesmønstre et menneske har, inden det stjæler eller begår noget andet ulovligt. På andre områder findes teknikker til at afsløre eksempelvis løgnere, der undgår øjenkontakt.

Hvornår de to løsninger er klar til brug er usikkert. Men det er ikke urealistisk inden for de næste 5-10 år.

Softwaren bag projektet er leveret af Milestone Systems.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.