Artikel top billede

FAQ: Det skal du vide om Android 5.0: Key Lime Pie

Der er allerede fuld gang i snakken om den næste version af Android, Key Lime Pie. Her forsøger vi at besvare, hvad der er af løse rygter og mere logiske forventninger.

Det kan godt være, at Android 4.3 - også kendt som Jelly Bean - kun lige er blevet frigivet, men allerede nu begynder snakken om Android 5.0 at tage fart.

4.3 rummer, som vi tidligere har skrevet, ikke de store nyheder på overfladen, men tilføjer i stedet understøttelse af nye teknologier som Bluetooth 4.0 og OpenGL ES 3.0.

Android 5.0 tegner derimod til at blive en større opdatering med både store nyheder i motoren og i den grafiske brugergrænseflade.

Baseret på de skriverier og rygter, der allerede er godt gang i rundt omkring på nettet, forsøger vi her at svare på nogle af de mest påtrængende spørgsmål om Android 5.0

Hvad er anderledes ved Android 5.0?
Android 5.0 bliver en af de store opdateringer af det populære styresystem til smartphones og tablets.

Det indikeres blandt andet ved, at denne version (formentlig) får et helt nyt navn, Key Lime Pie, ligesom andre af de store versioner er blevet kaldt eksempelvis Ice Cream Sandwich og Jelly Bean.

Navnet er endnu ikke officielt, men på Googles I/O konference tidligere i år var der en del hints om, at Key Lime Pie er et navn, vi skal til at vænne os til.

Tech Radar spekulerer i en længere artikel i, hvordan Android 5.0 vil blive. Et bud er, at Google vil satse på et lidt lettere og lysere grafisk design til Android, da det er en trend, der er oppe i tiden - og blandt andet også ses i det kommende iOS 7 fra Apple.

Blandt Tech Radars andre ønsker/bud er, at Android vil få en bedre profil-styring, en tættere integration til sociale netværk som Facebook og Twitter out-of-the-box og en decideret app til videosamtaler.

Vores kolleger på det amerikanske Infoworld peger på, at Google allerede har lanceret en række apps, der giver et bud på, hvor Android bevæger sig hen.

Det drejer sig blandt andet om Google Now, Google Keep og om Hangouts, ligesom det er oplagt, at Google Drive og Android skal smeltes endnu tættere sammen, end det allerede er tilfældet i dag.

Siden Androidauthority.com har en række visuelle design-eksempler på, hvordan Android 5.0 kan komme til at se ud.

Det er som sagt kun drømmerier, for når sandheden skal frem, så ved vi endnu meget lidt om, hvordan Androids grafiske udtryk vil blive ændret (hvis det bliver ændret) med Key Lime Pie.

Hvornår kommer Android 5.0?
Som det fremgår af Androids versions-historik, blev Android 4.3 frigivet den 24. juli i år, og da der typisk går omkring seks måneder mellem versionerne, er Android 5.0 næppe lige på trapperne.

Om denne version kommer i løbet af efteråret, op til jul eller på den anden side af nytår, er svært at sige - der er mange bud på dette rundt omkring på nettet.

At 5.0-versionen allerede er under udvikling hos Google, er der dog næppe tvivl om. Eftersom der nu har været tre versioner med Jelly Bean, er det også sandsynligt, at Android 5.0 bliver navnet på den næste opdatering af Android frem for "blot" en Android 4.4.

Kan jeg få Android 5.0 på min tablet eller smartphone?
Her giver det igen god mening at se på Androids historie.

Ligesom det er tilfældet med Apples iOS, vil de nye smartphones og tablets som regel få adgang til hele eller dele af de nye OS-versioner, når de frigives.

Men i modsætning til hos Apple produceres der Android-telefoner af mange forskellige virksomheder, og derfor findes der ikke noget enkelt svar på spørgsmålet - for hvornår er en smartphone ikke helt "ny" længere?

Som det var tilfældet med Ice Cream Sandwich, og som det er tilfældet med Jelly Bean nu, så foregår udrulningen af nye Android-versioner i flere tempi, og det er derfor svært på forhånd at sige noget om, hvilke produkter der får og ikke får Key Lime Pie.

Det bedste sted at søge information om det, er hos din telefonproducent - men forvent ikke noget svar på det, før Google har annonceret en frigivelsesdato.

At der er både nye og ældre Android-versioner i brug på samme tid, fremgår af nedenstående officielle opgørelse:

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Android 5.0 kan nå at komme før du får 4.1

Fem år med Android-mobiler: Den gode, den grimme og den grusomme

Test af fem Android-mobiler: Her er dommen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere