Artikel top billede

Politi: Kun én skyldig i stor svindelsag

Nye vidneudsagn, der peger på, at stor it-erhvervsskandale ikke er efterforsket til bunds, skydes ned af Bagmandspolitiet.

Personer i store it-svindelsager kan godt kende til "nogle af brikkerne i puslespillet" og have deltaget i "et eller andet der måske nok kunne virke mærkeligt", men ende med aldrig at blive dømt.

Sådan lyder reaktionen fra Bagmandspolitiet i kølvandet på Computerworlds artikel om flere belastende vidneudsagn i den store erstatningssag i Memory Card Technology-skandalen.

Her fortalte den tidligere bestyrelsesformand Kjeld Ranum og lageransvarlige Peter Bonefeld under vidneansvar, at sagen, hvor banker tabte over en halv milliard kroner, langt fra er opklaret.

Ifølge retspapirerne nævnte vidnerne ingen navne på personer, men budskabet var klart nok.

Hos Bagmandspolitiet peger man på, at ud over topchefen og stifteren af it-virksomheden John Trolle blev også en økonomichef dømt i byretten, men siden frikendt i landsretten.
  
"Jeg synes, man skal bemærke sig, at Østre Landsret i straffesagen frifandt A (anonymiseret af redaktionen) - så vidt jeg husker med nogenlunde den begrundelse, at selv om han måske nok kendte nogle af brikkerne i pulsespillet, så kendte han ikke dem alle (eller i hvert fald ikke nok) - til at han havde et sådant overblik over, hvad der foregik, at han kunne straffes," skriver vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet i en mail til Computerworld.

Kender ikke "hele historien bag"

Og det skal man ifølge vicestatsadvokaten også huske på vil gøre sig gældende i forhold til andre personer i sagen, der måtte kende til nogle af de mystiske forhold, hvor lagerværdien eksempelvis blev pumpet kunstigt op.

"Landsrettens måde er vurdere beviserne vedrørende A (anonymiseret af redaktionen) på - vil jo også gøre sig gældende i forhold til andre, der måtte vide noget eller have deltaget i et eller andet der måske nok kunne virke mærkeligt, men uden at de kendte "hele historien bag"," forklarer Henrik Helmer Steen.

For et par måneder siden afgjorde Vestre Landsret en erstatningssag rejst i forbindelse med erhvervsskandalen.

Her blev John Trolle dømt til at betale 177 millioner i erstatning til konkursboets kreditorer i form af Danske Bank og Nordea.

Én person dømt efter straffeloven

Imidlertid regner ingen med, at han kan betale pengene fra sin celle i Sdr. Omme Statsfængsel, hvor han afsoner en dom for bedrageri i samme sag.

Ergo hænger revisionshusene PwC og Ernst & Young på regningen, hvilket har fået dem til at lufte muligheden for en anke af sagen.

Memory Card Technology kollapsede for 12 år siden, og i årtiet efter fulgte to straffesager, først i byretten og siden landsretten, hvor man gik fra en håndfuld sigtede til tre tiltalte og i sidste instans én dømt.

Først for et par måneder siden faldt der altså dom i erstatningssagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.