Artikel top billede

Sådan vil Skat kradse 77 milliarder ind med nyt it-våben

Der er seriøse penge på spil, når Skat på mandag sender et nyt og stærkt forsinket it-system i luften. For it-systemet skal hjælpe til med at kradse 77 milliarder kroner ind til statskassen.

77 milliarder kroner.

Så meget skylder danskere og danske virksomheder til myndigheder som de 98 kommuner, politiet og til store statslige selskaber som DSB og DR.

For at effektivere administrationen i den samlede offentlige gældsinddrivelse blev Skat for snart længe siden sat til at få udviklet et system, der kan samle myndighedernes bestræbelser på at få kradset den store gæld ind.

EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) fra it-leverandøren KMD er navnet på det nye it-værktøj hos Skat, der via en web-løsning bliver sendt ud til myndigheder og statslige selskaber i løbet af de kommende uger. Det skal styre i omegnen af 20 millioner gældsposter.

Hele gælden bliver næppe betalt

Udover at ensrette, samle og automatisere en lang række processer er en prioriteringsmotor i EFI, ifølge Skats it-direktør Jan Topp, en af de virkelig smarte funktioner i det kommende fællesoffentlige inddrivelsessystem.

"Der vil være en ressourceprioritering, så systemet lidt groft sagt kan vurdere, hvem der realistisk kan betale, og hvem der skal sættes ekstra ressourcer ind på at få til at betale restancerne," siger han.

Dermed vil Skat, på vegne af sine offentlige klienter, bedre kunne målrette sin indsats for at hive gælden hjem hos skyldnere, der rent faktisk er i stand til at betale inden for en overskuelig årrække.

Samtidig er der på forhånd vurderet, at op mod 60 procent af restancerne svarende til 46 milliarder kroner bliver 'svære at inddrage', da mange af de penge stammer fra gæld i firmaer, der forlængst har drejet nøglen om.

Erstatter blanketten

Skat oplyser, at omkring 700 fordringshavere - det vil sige de offentlige myndigheder og selskaber - skal anvende EFI-systemet, som rusker godt op i hele organisationen for offentlig inddrivelse af manglende betalinger.

I omegnen af 530 myndigheder/offentlige selskaber smider deres nuværende manuelle blanket-løsning ud til fordel for den nye web-baserede løsning, der er klar om en halv måneds tid.

De resterende 170 bliver tilkoblet EFI-løsningen via deres nuværende systemer.

Samtidig forventer Skat en lille stigning i antallet af restancer i starten grundet en trinvis indkøring af systemet i løbet af september.

Læs mere: Skat på trapperne med kæmpe it-systemer - seks år for sent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.