Artikel top billede

Steve Ballmer på pressemødet sammen med Nokias bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa.

Steve Ballmer på scenen i Finland - uden klapsalver

Der var en trykket stemning, da Microsofts Steve Ballmer mødte op til Nokias pressemøde i Finland.

"Velkommen til Finland."

Sådan sagde Nokias bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, da Steve Ballmer tirsdag formiddag var til stede på et pressemøde i anledning af, at Microsoft køber Nokia.

Der var dog ingen klapsalver, da Ballmer trådte ind på scenen, og stemningen var i det hele taget noget trykket.

"Det her har været den mest komplekse beslutning, jeg nogensinde har været med til at træffe," sagde Risto Siilasmaa, der nu også erstatter Stephen Elop som CEO i Nokia, indtil selskabet er indsluset i Microsofts forretning.

Steve Ballmer var også noget mere afdæmpet, end han plejer at være på en scene, men lagde dog på det livestreamede pressemøde ikke skjul på, at han er tilfreds med opkøbet:

"Vi er meget begejstrede for at kunne bringe det bedste inden for mobile enheder hos Nokia og Microsoft sammen," sagde Ballmer, der så sent som i sidste uge meddelte, at han inden for det næste år vil stoppe som direktør i Microsoft.

"Det er tid til at bygge på momentum og sætte yderligere fart på," sagde Steve Ballmer om Microsoft og Nokias samarbejde om Windows Phone, der blev indledt i 2011.

Den sværeste beslutning

Risto Siilasmaa er manden, der har forhandlet med Microsoft over de seneste måneder, og det har ikke været nogen helt let periode, erkendte han fra scenen.

"Rationelt giver denne handel god mening, men følelsesmæssigt bliver det kompliceret," sagde han med et blik i øjnene, der understregede, at han mente det.

Han lagde vægt på, at Nokia har udviklet gode Lumia-produkter, men at det kræver store investeringer for alvor at få masserne til at tage dem til sig.

"Microsoft har altid sat pris på en stærk tilstedeværelse i hele verden"

"Igennem de seneste måneders analyser har Nokia lært, at den bedste mulighed for device-forretningen på dagens marked er at være i et tæt samspil med operativsystemet og det tilknyttede økosystem og cloud-services."

"Efter at Steve Ballmer ringede til mig i februar 2013 for at indlede en åben dialog om et muligt opkøb, har vi intensiveret dette arbejde," sagde Risto Siilasmaa og forklarede, at en række modeller har været overvejet undervejs.

Det fremgik også på pressemødet, at Nokia under Microsofts vinger fortsat vil have en stærk forankring i Finland.

"Microsoft har altid sat pris på en stærk tilstedeværelse i hele verden," sagde Steve Ballmer fra scenen i Finland.

Dette er Microsoft og Nokia blevet enige om

I det seneste årsregnskab var Nokias årelange krise fortsat ganske tydelig.

Således solgte Nokia 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012. Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet endte ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner.

Det er formentlig også forklaringen på, at Microsoft betaler relativt få penge for den engang så stolte mobil-konge.

Microsoft vil betale 3,79 milliarder euro for Nokias Devices & Services-forretning og yderligere 1,65 milliarder euro for at licensere Nokias mange patenter.

Den totalte pris på 5,44 milliarder euro, hvilket svarer til omkring 40,6 milliarder kroner.

Det ventes, at det endelige opkøb kan være på plads i første kvartal 2014.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Microsoft køber Nokia for gigant-beløb

Derfor vil Microsoft købe Nokia: Her er grunden
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere