Artikel top billede

Steve Ballmer på pressemødet sammen med Nokias bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa.

Steve Ballmer på scenen i Finland - uden klapsalver

Der var en trykket stemning, da Microsofts Steve Ballmer mødte op til Nokias pressemøde i Finland.

"Velkommen til Finland."

Sådan sagde Nokias bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, da Steve Ballmer tirsdag formiddag var til stede på et pressemøde i anledning af, at Microsoft køber Nokia.

Der var dog ingen klapsalver, da Ballmer trådte ind på scenen, og stemningen var i det hele taget noget trykket.

"Det her har været den mest komplekse beslutning, jeg nogensinde har været med til at træffe," sagde Risto Siilasmaa, der nu også erstatter Stephen Elop som CEO i Nokia, indtil selskabet er indsluset i Microsofts forretning.

Steve Ballmer var også noget mere afdæmpet, end han plejer at være på en scene, men lagde dog på det livestreamede pressemøde ikke skjul på, at han er tilfreds med opkøbet:

"Vi er meget begejstrede for at kunne bringe det bedste inden for mobile enheder hos Nokia og Microsoft sammen," sagde Ballmer, der så sent som i sidste uge meddelte, at han inden for det næste år vil stoppe som direktør i Microsoft.

"Det er tid til at bygge på momentum og sætte yderligere fart på," sagde Steve Ballmer om Microsoft og Nokias samarbejde om Windows Phone, der blev indledt i 2011.

Den sværeste beslutning

Risto Siilasmaa er manden, der har forhandlet med Microsoft over de seneste måneder, og det har ikke været nogen helt let periode, erkendte han fra scenen.

"Rationelt giver denne handel god mening, men følelsesmæssigt bliver det kompliceret," sagde han med et blik i øjnene, der understregede, at han mente det.

Han lagde vægt på, at Nokia har udviklet gode Lumia-produkter, men at det kræver store investeringer for alvor at få masserne til at tage dem til sig.

"Microsoft har altid sat pris på en stærk tilstedeværelse i hele verden"

"Igennem de seneste måneders analyser har Nokia lært, at den bedste mulighed for device-forretningen på dagens marked er at være i et tæt samspil med operativsystemet og det tilknyttede økosystem og cloud-services."

"Efter at Steve Ballmer ringede til mig i februar 2013 for at indlede en åben dialog om et muligt opkøb, har vi intensiveret dette arbejde," sagde Risto Siilasmaa og forklarede, at en række modeller har været overvejet undervejs.

Det fremgik også på pressemødet, at Nokia under Microsofts vinger fortsat vil have en stærk forankring i Finland.

"Microsoft har altid sat pris på en stærk tilstedeværelse i hele verden," sagde Steve Ballmer fra scenen i Finland.

Dette er Microsoft og Nokia blevet enige om

I det seneste årsregnskab var Nokias årelange krise fortsat ganske tydelig.

Således solgte Nokia 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012. Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet endte ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner.

Det er formentlig også forklaringen på, at Microsoft betaler relativt få penge for den engang så stolte mobil-konge.

Microsoft vil betale 3,79 milliarder euro for Nokias Devices & Services-forretning og yderligere 1,65 milliarder euro for at licensere Nokias mange patenter.

Den totalte pris på 5,44 milliarder euro, hvilket svarer til omkring 40,6 milliarder kroner.

Det ventes, at det endelige opkøb kan være på plads i første kvartal 2014.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Microsoft køber Nokia for gigant-beløb

Derfor vil Microsoft købe Nokia: Her er grunden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere