Artikel top billede

Må USA snage i dine data? Minister skal forklare sig

Justitsminister Morten Bødskov skal nu give sit bud på, hvordan virksomheder skal forholde sig, hvis de kommer i klemme mellem USA's terrorlovgivning og den danske persondatalov.

Folketingets retsudvalg har bedt justitsminister Morten Bødskov (S) redegøre for, hvordan virksomheder skal forholde sig, hvis amerikanske efterretningstjenester kræver data om danske borgere udleveret.

Spørgsmålet er blevet rejst af Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper i forlængelse af en artikel i Computerworld.

Her sagde to danske jurister - juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet og it-jurist Martin von Haller Grønbæk - at amerikanske krav om udlevering af data kan komme i konflikt med danske love og regler.

For selv om det er ulovligt efter dansk lov, kan USA med landets egen terrorlovgivning i hånden tvinge amerikanske it-firmaers danske datterselskaber til at udlevere dybt fortrolige data om danske borgere og virksomheder til amerikanske efterretningstjenester.

Efterfølgende har Datatilsynet overfor Computerworld bekræftet, at de to regelsæt kan komme i konflikt, uden at tilsynet dog vil give anvisninger på, hvordan virksomhederne skal håndtere konflikten.

Pernille Skipper kalder det i en kommentar dybt bekymrende, hvis amerikansk lovgivning kan tvinge virksomheder til at bryde dansk lovgivning og grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark.

"Danske borgere kan ikke være tjent med så groft manglende retssikkerhed, og vi har brug for en forklaring. Mere og mere peger jo på, at der er behov for en meget lang og alvorlig snak med amerikanerne om, hvordan de opfører sig overfor danske borgere," lyder kommentaren fra Pernille Skipper.

Læs også:

Sådan kan USA tvinge danske firmaer til at udlevere dine data

Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere