Artikel top billede

Danske it-chefer ligeglade med dette sikkerhedsproblem

Risikoen for at data bliver opsnappet af efterretningstjenester fylder meget lidt i hovedet på danske it-chefer, viser rundspørge.

Danske it-chefer er tæt på at være ligeglade med risikoen for, at amerikanske efterretningstjenester stikker næsen i virksomhedernes data. I stedet er det håndfaste spørgsmål som pris, driftssikkerhed og risikoen for hacking, der optager de danske it-chefer.

Det viser en mini-rundspørge, som Computerworld har foretaget blandt 55 it-chefer i danske virksomheder.

Svarene viser ganske vist, at whistle-bloweren Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske overvågning har smittet negativt af på mange af it-chefernes tillid til eksterne it-løsninger som cloud, hosting og outsorurcing. Men når det kommer til den praktiske hverdag, er det meget få, som lader risikoen for overvågning få indflydelse på deres arbejde.

"Fire ud af ti it-chefer siger, at afsløringerne har påvirket deres tillid til cloud mm. "negativt" eller "meget negativt"."

Fire ud af ti it-chefer (42 procent) siger ganske vist, at afsløringerne har påvirket deres tillid til cloud mm. "negativt" eller "meget negativt".

Men ser man på, hvilke konsekvenser it-cheferne har draget af afsløringerne, kan reaktionerne sammenfattes med det gode danske ord "nå".

Mindre end hver tiende har diskuteret sagen med deres it-leverandør, og kun en enkelt it-chef har direkte bedt leverandøren om en redegørelse.

Kun i hver femte virksomhed (22 procent) har afsløringerne været diskuteret internt, og ingen har direkte opsagt eller stoppet deres brug af cloud-services.

Svarene skal dog ikke tages som udtryk for, at it-sikkerhed bliver ignoreret i virksomhedernes it-afdelinger.

It-cheferne er bare mere optaget af mere jordnære udfordringer som hacking og datatyveri, som ifølge svarene i dag fylder mere i it-chefernes job sammenlignet med for et år siden. To ud af tre (64 procent) siger, at spørgsmålet i dag fylder "mere" eller "meget mere".

Samme billede tegner sig, når man beder it-cheferne udpege de tre vigtigste spørgsmål, når det gælder brug af cloud, hosting eller outsourcing. Her kommer driftssikkerhed ind som en klar nummer et, mens it-cheferne peger på pris og risikoen for hacking som to andre vigtige områder.

Risikoen for spionage eller om man bruger en lokal eller international udbyder er derimod nærmest ligegyldig for virksomhederne.

Er danske it-chefer bekymrede for overvågning på nettet?

Hvordan har sommerens afsløringer af den amerikanske efterretningstjenestes overvågning af internettet og samarbejde med amerikanske cloud-udbydere påvirket din holdning til at bruge cloud og andre eksterne it-løsninger?Procent
Meget negativt7%
Negativt35%
Ingen påvirkning58%
Positivt/meget positivt 0%
Ved ikke0%
  
Har afsløringerne fået din virksomhed til at overveje konkrete ændringer i jeres brug af cloud og andre eksterne it-løsninger?Procent
Ja, vi har opsagt eller stoppet cloud-services0%
Ja, vi har diskuteret sagen, men har endnu ikke gjort noget konkret22%
Nej55%
Ved ikke24%
  
Har I diskuteret myndighedernes overvågning med jeres nuværende udbyder?Procent
Vi har bedt udbyderen om en redegørelse2%
Vi har diskuteret sagen med udbyderen5%
Nej71%
Ved ikke22%
  
Fylder spørgsmål om datasikkerhed, hacking og tilliden til eksterne leverandører mere eller mindre i dit job i dag end for et år siden?Procent
Meget mere15%
Mere49%
Uændret 36%
Mindre / meget mindre0%
 


Læs også:

Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere