Artikel top billede

It-råd: Nu skal vi have alternativer til NemID

Konkurrence på digitale login-systemer skal give bedre sikkerhed for brugere og virksomheder. Tiden er klar til at åbne markedet for alternativer til NemID, lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed.

Der skal være konkurrence om centrale login-systemer til danskerne.

"Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne," siger formand Birgitte Kofod Olsen.

"Men teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence."

Rådet for Digital Sikkerhed peger på, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig, hvilket de mange NemID-nedbrud understreger.

"Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale id-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark," siger Birgitte Kofod Olsen.

Tiden er klar til fornyelse

Nets har tidligere luftet tanker om at sælge blandt andet DanID, der er firmaet bag NemID.

Det er blandt andet derfor, at Rådet for Digital Sikkerhed nu råber vagt i gevær.

"Det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale id-løsninger. Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 millioner brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital id-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.

Den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015, og herefter mener rådet, at markedet skal åbnes for alternativer til NemID.

"I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger," vurderer hun.

Åbne standarder

Og hun retter fokus mod, at sikkerheden skal forbedres.

"Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces."

Med andre ord vurderes det, at den kommende digitale identitetsløsning skal baseres på åbne standarder, som gennem mange aktører kan sænke sårbarheden i den nationale it-infrastruktur.

Læs også:

NemID i sort - tre millioner danskere uden netbank

NemID-nedbrud brager videre - nu på fjerde time

NemID rejser sig igen efter timelangt knockout

Komplet NemID-nedbrud det værste nogensinde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere