Artikel top billede

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet

ERP er kernen i de fleste virksomheder, men det kan være nemmere sagt end gjort at få systemerne til at understøtte den virkelighed, virksomheden befinder sig i. Ny undersøgelse peger på en af de største ERP-udfordringer.

Enterprise resource planning (ERP) er det it-mæssige omdrejningspunkt i de fleste virksomheder.

Med ERP-løsningen kan man få overblikket over økonomien, få styr på ordrerne og i det hele taget få det samlede overblik over, hvordan skuden ligger placeret lige netop nu.

Men selv om det budskab ser godt ud i salgspapirerne fra leverandører som SAP, Microsoft og Oracle, er det lettere sagt end gjort at indfri det potentiale, der ligger i løsningerne.

Mens verden ændrer sig med stadig større hastighed, og kravene til agilitet og fleksibilitet dermed stiger, så er ERP-systemerne nemlig ikke nødvendigvis klar til at understøtte den fremtid.

Det viser en ny undersøgelse fra PA Consulting Group. Rådgivningsfirmaet har interviewet 40 virksomheder i en række europæiske lande, herunder Danmark, Tyskland og Holland.

"For CIO'en betyder denne bevægelse mod større agilitet, at man skal se på de eksisterende it-systemer og arbejde med at sikre, at de er fleksible nok til at kunne levere i forhold virksomhedens strategi, der udvikler sig," skriver PA Consulting Group i rapporten.

"Særligt ERP (som kernesystem i moderne virksomheder) beskyldes ofte for at være for rigidt og svært at tilpasse."

Størstedelen af deltagerne i PA-undersøgelsen er CIO'er og it-direktører med en gennemsnitlig anciennitet på 15 år. I gennemsnit har respondenterne brugt deres respektive ERP-systemer i 11 år.

Denne figur viser, hvad der skal til, hvis forretningen skal opleve, at it er fleksibilt. 

Kilde: PA Consulting Group

En konkret udfordring for CIO'erne er, at 70 procent af it-udgifterne i gennemsnit går til at vedligeholde det eksisterende applikationslandskab, hvilket går ud over budgettet til den mere fremadrettede innovation. 

PA Consulting skriver, at det ikke bare er en stor opgave at implementere ERP-systemer, men at det også kan være komplekst og meget tidskrævende at tilpasse ERP til de organisatoriske forandringer.

"Det er, når organisationer har behov for at foretage ændringer af et kørende ERP-system, at den stærke integration af forretnings-funktionerne - en stor fordel ved ERP - bliver til en ulempe, fordi denne opgave bliver mere omfattende og kompleks," lyder det i rapporten.

Hvad gør ERP-leverandørerne ved det dårlige image?

PA Consulting skriver, at leverandørerne godt er klar over det negative image, ERP har i denne sammenhæng, og derfor forsøger at slå sig op på netop fleksibilitet.

"Manglende fleksibilitet er ikke en absolut sandhed: mindre ændringer som at tilføje eller slette produkter eller salgslokationer er relativt lette at udføre."

"I den forstand er ERP fleksibelt - men kun hvis man har adgang til den nødvendige tekniske viden om, hvordan man foretager disse ændringer effektivt. Og eftersom kvalificeret ERP-viden er begrænset og dyr, kommer denne fleksibilitet til en pris."

PA Consulting skriver dog også i rapporten, at ERP-systemerne i stigende grad bliver lettere at konfigurere både i den oprindelige implementering og i de efterfølgende ændringer, der bliver behov for, efterhånden som tingene udvikler sig.

En af de tekniske metoder til at opnå et fundament for større fleksibilitet er at arbejde med serviceorienterede arkitekturer (SOA), forklarer rådgivningsfirmaet.

Deltag på gratis Computerworld-konference om ERP

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

ERP som cloud-løsning: Her kan du brænde nallerne alvorligt

CIO i Mærsk Drilling: Derfor skifter vi ERP-platform

Disse firmaer dominerer dansk ERP-marked - endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.