Artikel top billede

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet

ERP er kernen i de fleste virksomheder, men det kan være nemmere sagt end gjort at få systemerne til at understøtte den virkelighed, virksomheden befinder sig i. Ny undersøgelse peger på en af de største ERP-udfordringer.

Enterprise resource planning (ERP) er det it-mæssige omdrejningspunkt i de fleste virksomheder.

Med ERP-løsningen kan man få overblikket over økonomien, få styr på ordrerne og i det hele taget få det samlede overblik over, hvordan skuden ligger placeret lige netop nu.

Men selv om det budskab ser godt ud i salgspapirerne fra leverandører som SAP, Microsoft og Oracle, er det lettere sagt end gjort at indfri det potentiale, der ligger i løsningerne.

Mens verden ændrer sig med stadig større hastighed, og kravene til agilitet og fleksibilitet dermed stiger, så er ERP-systemerne nemlig ikke nødvendigvis klar til at understøtte den fremtid.

Det viser en ny undersøgelse fra PA Consulting Group. Rådgivningsfirmaet har interviewet 40 virksomheder i en række europæiske lande, herunder Danmark, Tyskland og Holland.

"For CIO'en betyder denne bevægelse mod større agilitet, at man skal se på de eksisterende it-systemer og arbejde med at sikre, at de er fleksible nok til at kunne levere i forhold virksomhedens strategi, der udvikler sig," skriver PA Consulting Group i rapporten.

"Særligt ERP (som kernesystem i moderne virksomheder) beskyldes ofte for at være for rigidt og svært at tilpasse."

Størstedelen af deltagerne i PA-undersøgelsen er CIO'er og it-direktører med en gennemsnitlig anciennitet på 15 år. I gennemsnit har respondenterne brugt deres respektive ERP-systemer i 11 år.

Denne figur viser, hvad der skal til, hvis forretningen skal opleve, at it er fleksibilt. 

Kilde: PA Consulting Group

En konkret udfordring for CIO'erne er, at 70 procent af it-udgifterne i gennemsnit går til at vedligeholde det eksisterende applikationslandskab, hvilket går ud over budgettet til den mere fremadrettede innovation. 

PA Consulting skriver, at det ikke bare er en stor opgave at implementere ERP-systemer, men at det også kan være komplekst og meget tidskrævende at tilpasse ERP til de organisatoriske forandringer.

"Det er, når organisationer har behov for at foretage ændringer af et kørende ERP-system, at den stærke integration af forretnings-funktionerne - en stor fordel ved ERP - bliver til en ulempe, fordi denne opgave bliver mere omfattende og kompleks," lyder det i rapporten.

Hvad gør ERP-leverandørerne ved det dårlige image?

PA Consulting skriver, at leverandørerne godt er klar over det negative image, ERP har i denne sammenhæng, og derfor forsøger at slå sig op på netop fleksibilitet.

"Manglende fleksibilitet er ikke en absolut sandhed: mindre ændringer som at tilføje eller slette produkter eller salgslokationer er relativt lette at udføre."

"I den forstand er ERP fleksibelt - men kun hvis man har adgang til den nødvendige tekniske viden om, hvordan man foretager disse ændringer effektivt. Og eftersom kvalificeret ERP-viden er begrænset og dyr, kommer denne fleksibilitet til en pris."

PA Consulting skriver dog også i rapporten, at ERP-systemerne i stigende grad bliver lettere at konfigurere både i den oprindelige implementering og i de efterfølgende ændringer, der bliver behov for, efterhånden som tingene udvikler sig.

En af de tekniske metoder til at opnå et fundament for større fleksibilitet er at arbejde med serviceorienterede arkitekturer (SOA), forklarer rådgivningsfirmaet.

Deltag på gratis Computerworld-konference om ERP

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

ERP som cloud-løsning: Her kan du brænde nallerne alvorligt

CIO i Mærsk Drilling: Derfor skifter vi ERP-platform

Disse firmaer dominerer dansk ERP-marked - endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.