Artikel top billede

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet

ERP er kernen i de fleste virksomheder, men det kan være nemmere sagt end gjort at få systemerne til at understøtte den virkelighed, virksomheden befinder sig i. Ny undersøgelse peger på en af de største ERP-udfordringer.

Enterprise resource planning (ERP) er det it-mæssige omdrejningspunkt i de fleste virksomheder.

Med ERP-løsningen kan man få overblikket over økonomien, få styr på ordrerne og i det hele taget få det samlede overblik over, hvordan skuden ligger placeret lige netop nu.

Men selv om det budskab ser godt ud i salgspapirerne fra leverandører som SAP, Microsoft og Oracle, er det lettere sagt end gjort at indfri det potentiale, der ligger i løsningerne.

Mens verden ændrer sig med stadig større hastighed, og kravene til agilitet og fleksibilitet dermed stiger, så er ERP-systemerne nemlig ikke nødvendigvis klar til at understøtte den fremtid.

Det viser en ny undersøgelse fra PA Consulting Group. Rådgivningsfirmaet har interviewet 40 virksomheder i en række europæiske lande, herunder Danmark, Tyskland og Holland.

"For CIO'en betyder denne bevægelse mod større agilitet, at man skal se på de eksisterende it-systemer og arbejde med at sikre, at de er fleksible nok til at kunne levere i forhold virksomhedens strategi, der udvikler sig," skriver PA Consulting Group i rapporten.

"Særligt ERP (som kernesystem i moderne virksomheder) beskyldes ofte for at være for rigidt og svært at tilpasse."

Størstedelen af deltagerne i PA-undersøgelsen er CIO'er og it-direktører med en gennemsnitlig anciennitet på 15 år. I gennemsnit har respondenterne brugt deres respektive ERP-systemer i 11 år.

Denne figur viser, hvad der skal til, hvis forretningen skal opleve, at it er fleksibilt. 

Kilde: PA Consulting Group

En konkret udfordring for CIO'erne er, at 70 procent af it-udgifterne i gennemsnit går til at vedligeholde det eksisterende applikationslandskab, hvilket går ud over budgettet til den mere fremadrettede innovation. 

PA Consulting skriver, at det ikke bare er en stor opgave at implementere ERP-systemer, men at det også kan være komplekst og meget tidskrævende at tilpasse ERP til de organisatoriske forandringer.

"Det er, når organisationer har behov for at foretage ændringer af et kørende ERP-system, at den stærke integration af forretnings-funktionerne - en stor fordel ved ERP - bliver til en ulempe, fordi denne opgave bliver mere omfattende og kompleks," lyder det i rapporten.

Hvad gør ERP-leverandørerne ved det dårlige image?

PA Consulting skriver, at leverandørerne godt er klar over det negative image, ERP har i denne sammenhæng, og derfor forsøger at slå sig op på netop fleksibilitet.

"Manglende fleksibilitet er ikke en absolut sandhed: mindre ændringer som at tilføje eller slette produkter eller salgslokationer er relativt lette at udføre."

"I den forstand er ERP fleksibelt - men kun hvis man har adgang til den nødvendige tekniske viden om, hvordan man foretager disse ændringer effektivt. Og eftersom kvalificeret ERP-viden er begrænset og dyr, kommer denne fleksibilitet til en pris."

PA Consulting skriver dog også i rapporten, at ERP-systemerne i stigende grad bliver lettere at konfigurere både i den oprindelige implementering og i de efterfølgende ændringer, der bliver behov for, efterhånden som tingene udvikler sig.

En af de tekniske metoder til at opnå et fundament for større fleksibilitet er at arbejde med serviceorienterede arkitekturer (SOA), forklarer rådgivningsfirmaet.

Deltag på gratis Computerworld-konference om ERP

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

ERP som cloud-løsning: Her kan du brænde nallerne alvorligt

CIO i Mærsk Drilling: Derfor skifter vi ERP-platform

Disse firmaer dominerer dansk ERP-marked - endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere