Artikel top billede

Panik før lukketid: Kriseramt mobilfirma på vej mod salg

Milliardsalg skal give ro til reorganisering, men analytikere frygter, at redningskransen kommer for sent.

Et konsortium af investorer vil købe den kriseramte mobilproducent BlackBerry for en pris på 26 milliarder kroner.

BlackBerry oplyste mandag, at man har underskrevet en foreløbig købsaftale med en af selskabets hovedaktionærer, canadiske Fairfax Financial Holding, som i forvejen ejer omkring ti procent af aktierne i selskabet. Fairfax planlægger sammen med en gruppe andre investorer at afnotere det skrantende selskab fra den amerikanske børs.

Planen skal nu forelægges resten af BlackBerrys aktionærer, og handelen skal efter planen afsluttes inden 4. november i år.

Salgsplanerne bliver offentliggjort, kun tre dage efter at Blakckberry afleverede et kvartalsregnskab, der afslørede tab på mere end fem milliarder kroner, ligesom der er usolgte varer på hylderne for et tilsvarende beløb. I samme åndedrag varslede selskabet fyring af 4.500 medarbejdere.

BlackBerry, som engang var en dominerende producent af smartphones, har i flere år har kæmpet med faldende markedsandele og svigtende indtjening. Analysefirmaet IDC forventer, at BlackBerrys markedsandel vil falde fra de nuværende 2,7 procent til 1,7 procent i 2017.

Købstilbuddet kan ifølge den uafhængige analytiker Jeff Kagan bedst betegnes som et røverkøb.

"Det er et salg, der sker af nød. Jeg kender ikke selskabets reelle værdi, men selve ideen om et salg vidner om hastværk," siger Jeff Kagan til amerikansk CRN.

En anden teleanalytiker, Jan Dawson fra Ovum, peger på, at det planlagte salg ikke løser BlackBerrys problem med at formulere en langsigtet strategi for selskabets fremtid.

"BlackBerry har de seneste par år lidt under manglen på en langsigtet strategi. De har ganske enkelt ikke anvist en vej til at genopbygge deres forretning, samtidig med at deres salg har været stejlt faldende. Så med mindre Fairfax har planer om en radikal omlægning af BlackBerrys strategi, vil man næppe være i stand til at vende udviklingen," siger Jan Dawson til Redmond Channel Partner.

Han vurderer, at BlackBerry i værste fald kan være helt ude af markedet i løbet af 2014.

Læs også:

10 it-giganters fald fra tinderne: Så galt kan det gå


Dødskamp på smartphone-markedet: Kun plads til to OS'er
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere