Artikel top billede

Panik før lukketid: Kriseramt mobilfirma på vej mod salg

Milliardsalg skal give ro til reorganisering, men analytikere frygter, at redningskransen kommer for sent.

Et konsortium af investorer vil købe den kriseramte mobilproducent BlackBerry for en pris på 26 milliarder kroner.

BlackBerry oplyste mandag, at man har underskrevet en foreløbig købsaftale med en af selskabets hovedaktionærer, canadiske Fairfax Financial Holding, som i forvejen ejer omkring ti procent af aktierne i selskabet. Fairfax planlægger sammen med en gruppe andre investorer at afnotere det skrantende selskab fra den amerikanske børs.

Planen skal nu forelægges resten af BlackBerrys aktionærer, og handelen skal efter planen afsluttes inden 4. november i år.

Salgsplanerne bliver offentliggjort, kun tre dage efter at Blakckberry afleverede et kvartalsregnskab, der afslørede tab på mere end fem milliarder kroner, ligesom der er usolgte varer på hylderne for et tilsvarende beløb. I samme åndedrag varslede selskabet fyring af 4.500 medarbejdere.

BlackBerry, som engang var en dominerende producent af smartphones, har i flere år har kæmpet med faldende markedsandele og svigtende indtjening. Analysefirmaet IDC forventer, at BlackBerrys markedsandel vil falde fra de nuværende 2,7 procent til 1,7 procent i 2017.

Købstilbuddet kan ifølge den uafhængige analytiker Jeff Kagan bedst betegnes som et røverkøb.

"Det er et salg, der sker af nød. Jeg kender ikke selskabets reelle værdi, men selve ideen om et salg vidner om hastværk," siger Jeff Kagan til amerikansk CRN.

En anden teleanalytiker, Jan Dawson fra Ovum, peger på, at det planlagte salg ikke løser BlackBerrys problem med at formulere en langsigtet strategi for selskabets fremtid.

"BlackBerry har de seneste par år lidt under manglen på en langsigtet strategi. De har ganske enkelt ikke anvist en vej til at genopbygge deres forretning, samtidig med at deres salg har været stejlt faldende. Så med mindre Fairfax har planer om en radikal omlægning af BlackBerrys strategi, vil man næppe være i stand til at vende udviklingen," siger Jan Dawson til Redmond Channel Partner.

Han vurderer, at BlackBerry i værste fald kan være helt ude af markedet i løbet af 2014.

Læs også:

10 it-giganters fald fra tinderne: Så galt kan det gå


Dødskamp på smartphone-markedet: Kun plads til to OS'er
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.