Artikel top billede

Måtte logge på 3.000 gange: Frygter mere it-bøvl

En vred bruger forklarede, hvordan hun reelt skulle logge på 3.000 gange for at få data ud. Nu ser det ud til, at næste etape af systemet udskydes.

Frygten for it-bøvl får nu Dansk Energi til at kræve, at man hamrer bremserne i næste etape af kæmpe it-projekt.

Projektet, hvori næste etape kaldes engrosmodellen, er it-systemer, der skal understøtte et liberalt el-marked.

Allerede nu er man i luften med Datahuben, hvor aktører på markedet kan logge ind og bruge systemet.

Imidlertid har kritikken af systemet været hård. Blandt andet har en bruger fortalt, at hun skulle logge ind 3.000 gange for at få de rette data ud.

Hun frygtede rent kaos, når engrosmodellen skulle søsættes i oktober 2014.

Og nu får hun så opbakning fra Dansk Energi, der i en pressemeddelelse oplyser, at man ønsker systemet udskudt.

Frygter it-bøvl

Frygter I it-bøvl, såfremt man følger den nuværende tidsplan med engrosmodellen? 

"Ja," lyder det kortfattet, men kontant fra administrerende direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi til Computerworld. 

Faktisk er der ikke kun tale om en praktisk tidsmæssig udskydning af it-systemet, for det vil simpelthen kræve en lovændring, såfremt it-systemet går i luften senere end planlagt, oplyser Dansk Energi.

Du kan læse beskeden fra Dansk Energi her.

Er I tilfreds med den måde, det nuværende it-system Datahub fungerer på? 

"Datahub er endnu ikke i problemløs drift. Der er børnesygdomme, de løses gradvist, og der er fremdrift."

Den kræver fortsat mange ressourcer i sektoren, forklarer han videre. 

"Vi er først tilfredse, når det spiller, og der er vi ikke endnu," lyder det.

Sådan er it-projekter bare?

Faktisk er der tale om systemer med stor indvirkning på samtlige danske el-kunder.

Direktøren oplyser i øvrigt, at systemet har kostet mange flere ressourcer end forventet, men spørger om det ikke altid sker i den her slags projekter?

Regninger til alle danske el-kunder

Det er Dansk Energis indtryk, at alle parter arbejder benhårdt, "så tiden er ikke inde til at pege fingre, men til at få processerne i og omkring datahubben til at køre stabilt".

Kostet mange flere ressourcer end forventet 
"I forhold til mange andre nye store og komplekse datasystemer anser jeg datahub lanceringen som godkendt, uden dermed at lægge skjul på at opgaven er vanskelig, og har kostet mange flere mandskabs og økonomiske ressourcer end forventet."

"Men er det ikke altid sådan, at der i denne type projekter opstår uventede udfordringer?" lyder det fra direktøren.

Han forklarer, at engrosmodellen vil flytte grundlæggende rundt på ansvarsfordelingen mellem de enkelte selskaber i sektoren. 

"Det vil sige ansvaret for håndtering af kunderne, udsendelse af regninger, flytninger, opkrævning af afgifter og så videre. Det griber dermed dybt ind i forretningsprocesserne i de enkelte selskaber, mellem selskaberne og datahubben." 

"Da it jo understøtter forretningsprocesserne er mulige fejl jo ganske betragtelige. Vi taler om håndtering af samtlige danske el-kunders regning, så det er alvorlige sager," understreger han.

Systemejer: Lad os analysere
Markedsdirektør for el Søren Dupont Kristensen fra Energinet, der står for Datahuben, og som skal videreudvikle denne til at kunne håndtere engrosmodellen, bekræfter, at parterne omkring projektet skal sætte sig sammen og evaluere status. 

"Det er for tidligt at sige, at engrosmodellen skal udskydes. Det vil kræve en lovændring," oplyser han.

Hverken it-systemet ved navn Datahub, net-selskabernes egne it-systemer eller de krævede bekendtgørelser og forordninger, der hører til modellen, forventes at kunne blive klar til den 1. oktober 2014, vurderer Dansk Energi. 

[i]Er du enig i det?
 [/i]

"Jeg synes, at det er for tidligt at konkludere, at det ikke kan lade sig gøre. Det må komme ud af analysen. Jeg kan sige, at vi er meget opmærksomme på og interesserede i at få lavet et system, som alle brugere er glade for," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere