Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Anmeldelse: Filmen "Computerchess" er guf for (skak)programmører

Både programmører og skakspillere kan være forholdsvis nørdede, og når man kombinerer de to ting, kan det blive virkelig nørdet. Men holder du af gamle computere, er filmen lige dig. Læs anmeldelsen her.

Det er sjældent, man ser en film, der handler om noget, man selv har oplevet. Men det er tilfældet for mig med den nye film "Computerchess", der blev præmieret ved årets Sundance film festival.

Filmen skal forestille at være en dokumentarfilm om en computerskak-turnering i starten af 80'erne, hvor computere mødes og spiller skak med hinanden. Og jeg har faktisk selv deltaget i sådanne turneringer. I 1981 deltog jeg således i det første verdensmesterskab i skak for microcomputere.

Jeg var dengang 19 år gammel, og ligesom filmens hovedperson var jeg den yngste programmør i forsamlingen.

"Computerchess" gør utroligt meget ud af at ligne en dokumentarfilm om de rigtige computerskak-turneringer, som de så ud dengang. Og selv om jeg naturligvis er ekstra kritisk, må jeg sige, at filmen rammer utroligt godt. De har fundet en masse gamle computere frem, og filmen er optaget i sort/hvid med et gammelt kamera, og det får det til at virke meget autentisk.

Dialogen virker også som ting, folkene dengang kunne have sagt. Selv filmens kvindelige hovedperson ligner Kathe Spracklen, der var datidens eneste kvindelige skakprogrammør, selv om det sikkert ikke er tilsigtet.

Her stopper realismen

Men der hører realismen også op. Computeren i filmen begynder at tænke selv, lave underlige træk og have holdninger til, hvem den gider at spille skak med. Vores Z80-baserede programmer på 64K udviklede aldrig selvstændig intelligens, og selv om mit program undervejs i turneringen lavede et ulovligt træk, viste det sig at skyldes en bug og ikke kunstig intelligens.

Filmen bygger dog ikke videre på dette, og der er ikke nogen egentlig pointe med, at computeren begynder at tænke, computeren bliver bare endnu en skør figur blandt filmens mange andre skøre eksistenser.

Programmør og skakspiller

Filmens store styrke ligger derimod i karakterbeskrivelsen af de programmører, der bruger størstedelen af deres liv på at få en computer til at spille skak, og mødes en gang om året for at spille skak mod de andre computere.

"Filmen beskriver de lidt specielle typer meget kærligt"

Både programmører og skakspillere kan være forholdsvis nørdede, og når man kombinerer de to ting, kan det blive virkeligt nørdet.

Men filmen beskriver de lidt specielle typer meget kærligt, og med mit kendskab til de rigtige skakprogrammører må jeg sige, at filmen rammer meget godt. Den fanger også meget godt den specielle stemning og pionerånd, der var ved disse turneringer.

Vi følte os som pionerer indenfor kunstig intelligens og brugte bl.a. tiden på at diskutere, om computere nogensinde ville kunne tænke ligesom mennesker, og naturligvis ynglingsemnet: Hvornår en computer ville være stærk nok til at kunne slå verdensmesteren i skak.

Det rigtige svar viste sig at være 1997, da IBM's Deep Blue slog Kasparov i en skakmatch. Men vi har endnu til gode at se en computer begynde at tænke selv, som computeren i filmen gør.

Filmen er nok mest interessant for dem, som er gamle nok til at kunne huske, dengang da de første computere kom frem. Tempoet i filmen var i hvert fald lidt for langsomt til min 16-årige datter. Men den kan varmt anbefales, hvis du har lyst til at se en film, der handler om en masse gamle computere og de mennesker, der programmerede dem.

"Computerchess" vises i Filminstituttet i København den 8. og 17. november som led i filmfestivalen CPH:DOX. Læs mere om filmen her

Du kan også købe og downloade filmen her (for 12,99 dollar).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.