Artikel top billede

Sådan bruger USA big data til at knalde våbensmuglere

Et big data-projekt hos de amerikanske havnemyndigheder kan gøre livet surt for våben-smuglere.

Skibet er ladet med.

Sådan lyder begyndelsen til en dansk selskabsleg, som dog er ganske seriøs, når havnemyndigheder skal finde frem til ulovligt gods blandt de milliardvis af tons, som årligt bliver sejlet fra havn til havn overalt på kloden.

I sommer blev et nordkoreansk skib, "Chong Chon Gang", stoppet i Panama, mens det var i gang med at smugle våben fra Cuba. Våbnene var gemt under 200.000 sukkersække, hvor sukker og sække ellers var opført som det eneste gods på fragtsedlen.

Et big data-projekt med sammenligning af millionvis af skibsmanifester var midlet, der fik bremset de illegale våben. Og det våben kan muligvis tages i brug flere steder, når toldere skal sniffe sig frem til, om skibet nu også er ladet med lovlig fragt.

Det skriver NewScientist.

Bruger søgealgoritme

For at finde frem til irregulære fragter har Antonio Sanfilippo og flere kolleger fra den amerikanske havnemyndighed Pacific Northwest National Laboratory i staten Washington undersøgt 2,4 millioner skibsmanifester fra data-selskabet PIERS, der leverer data om skibsfragt til de amerikanske myndigheder.

Manifesternes 19 felter til at indrapportere ting som skibets navn, fragtbeskrivelse og oprindelseshavn har været nøglen til at dirke låsen til den ulovlige last op.

For forskerne har bygget en algoritme, der lægger de 19 felter ind i et større system med 25 grupperinger, og når algoritmen så pløjer igennem de 25 grupperinger og finder usædvanlige oplysninger om et skibs fragt eller rute, så bliver der slået alarm.

Der er i alt omkring 15 alarmer ud af titusindvis af skibsrapporter, hvilket derfor kan lede toldmyndigheder og andre af lovens lange arme i lasten på de mistænkte skibe.

Legetøj får klokkerne til at ringe

Blandt de hidtidige fund i de amerikanske undersøgelser har været, at skibe med legetøj har størst tendens til at have andet og knap så sjovt gods med sig.

Blandt andet er et skib med gascentrifuger til Iran blevet bremset, selvom der stod 'legetøj' i de oprindelige fragtsedler.

Indtil videre er brugen af algoritmen kun et lille skridt mod en egentlig løsning af store smuglerproblemer i verdens havne.

Næste skridt mod at løse den udfordring bliver et netværk med alle skibsorganisationer, der skal udveksle data og derigennem udse skibe og forsendelser, der på forhånd virker mistænkelige.

Læs også: 
Her er kodeordet for fremtidens big data-løsninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.